HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Doktorlar sigarayı bırakmazsam futbol oynayamayacağımı söylediler, ben de futbolu bıraktım

Cruyff, asla ve asla sadece bir futbol adamı değildi. Hayatın her alanına ilişkin bir fikri, tarzı vardı. Bilimsel makalelere konu ol...

Cruyff, asla ve asla sadece bir futbol adamı değildi. Hayatın her alanına ilişkin bir fikri, tarzı vardı. Bilimsel makalelere konu olan bu sıradışı adam her adımıyla olay yaratabiliyordu.

OHAN Cruyff, bazılarına göre “saçmalıkların efendisi” pek çoklarına göre de “her şeyi herkesten daha iyi anlayabilen” bir adamdı. Onunla ilgili yazılan çizilen her şeyin altında gizli bir dâhinin şifreleri yatıyordu. Chicago’daki bir taksi şoförüne şehre giden en kısa yolu tarif eden, dünyaca ünlü golf oyuncusu Ian Woosnam’a ritmini değiştirmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunan, kendi ameliyatından önce cerrahıyla operasyonu hakkında tartışacak kadar her şeyin içinde olabilmesi onun hünerlerinden sadece bazılarıydı. İşi o kadar ileri götürmüştü ki çocukları doğduktan sonra bezlerini değiştiren hemşireleri bile denetleyen bir adamdı.


12 YAŞINDA OKULSUZ
İnsan, “Modern Futbol”un babası olunca hikâyesi de binlerce rengi içinde barındırıyor. Kelimeleriyle herkesi ikna edecek kadar zeki, kendini aşabilecek kadar dehayla dolu bu adamın 12 yaşında okulu bırakmasına rağmen kendi dili Felemenkçe’yi kullanış biçimi bilimsel makalelere bile konu olmuştu.
Cruyff’u belki de en iyi anlatan isimlerin başında hayatını kaleme alan Henk Davidse geliyor. Yarım asrı devirdiği dönemleri “100 yıl gibiydi” sözleriyle betimleyen Cruyff, kitabının tanıtımını ise “Davidse, artık olmayan bir zihni kutsuyor” şeklinde yapıyordu.


Akciğer kanserinden hayatını kaybeden Cruyyf’tan hayatını anlatan bir söz: Doktorlar sigarayı bırakmazsam futbol oynayamayacağımı söylediler, ben de futbolu bıraktım.

OLMAYAN BiR ZiHNi KUTSUYOR!

Henüz genç ve futbolunun zirvesinde olduğu yıllarda Hollandalı gazetecilerin son okuduğu kitabı dalga geçerek sormalarına rağmen Cruyff, hep aynı cevabı veriyor ve ısrarla “Cinayet Mahkemesi” kitabından bahsediyordu. Bakmakla görmenin yıllardır tartışıldığı bir dünyada, okumaktan hiç bıkmadığı o kitapta anlatılan önyargıları, dogmaları, açmazları, çelişkileri, çuvaldızı kendisine de batırarak ustaca harmanlayan; “anladığınız zaman görmeye başlarsınız” diyebilecek kadar derinlerde yaşayan bir futbol kahramanıydı Johan Cruyff...


AJAX VE BARCELONA ONA DÜNYALARI BORÇLU
Hendrik Johannes Cruyff ya da bizlerin bildiği şekliyle “Modern Futbolun Babası...”

25 Nisan 1947’de Amsterdam’da doğan Cruyff, 10 yaşında adım attığı Ajax’ta alt yapı sonrası A takımda 9 yıl destan yazdı.

1973 yılında Barcelona’ya transfer olan Cruyff için ödenen 1 milyon Euro dünya rekoruydu. İlk sezonunda Avrupa’da Yılın Futbolcusu Ödülü’nün sahibi oldu.

5 yıl sonra şansını Amerika Kıtası’nda denedi. 1981’de La Liga’ya döndü ancak eski Cruyff yoktu. Sadece 10 maçın ardından kendini var eden Ajax’a yeniden “Merhaba” dedi. Futbolu 1984’te Feyenoord formasıyla bırakan Cruyff, tam bir sezonun ardından Ajax’ın başına bu kez teknik adam olarak geçti.


27 Kasım 1968’de F.Bahçe ile oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası 2. tur maçı için Ajax ile İstanbul’a gelen Cruyff, takım aracının karıştığı kaza sonrası otomobil itmişti.

'CRUYFF TARİHİN EN İYİSİYDİ'

FUTBOLDAN 6 yıl men edilen efsane Fransız futbolcu Michel Platini, 68 yaşında hayata veda eden Hollandalı efsane Johan Cruyff’un, tarihin en iyi oyuncusu olduğunu söyledi.

Platini, Fransız basınına yaptığı açıklamada, “O, tüm zamanların en iyi futbolcusu. Bir dostumu kaybettim. Futbol dünyası saygıdeğer bir beyefendisini kaybetti” ifadelerini kullandı..


ÖDÜLLERİ
Hollanda’da Yılın Futbolcusu (3 kez)
FIFA Altın Top Ödülü (3 kez)
Hollanda’da Yılın Spor Adamı Ödülü (2 kez)
Dünya Kupası Altın Top Ödülü (1 kez)
Kuzey Amerika Ligi MVP Ödülü (1 kez)
FIFA Dünya Kupası Tüm Zamanların Takımı (1 kez)
FIFA Dünya Kupası Rüya Takım (1 kez)
FIFA Yaşayan En iyi 100 Futbolcu
Yüzyılın En iyi Avrupalı Futbolcusu
Yaşam Boyu Başarı Ödülü


HER BAŞARIYI TATTI
FUTBOLCU
Ajax:
8 Lig Şampiyonluğu
5 Lig Kupası
4 Avrupa Kupası
1 Intertoto
1 Uefa Süper Kupa
1 Kıtalararası Kupa


Barcelona:
1 Lig Şampiyonluğu
1 Kral Kupası


Feyenoord:
1 Lig Şampiyonluğu
1 Lig Kupası


TEKNİK DİREKTÖR
Ajax:
1 Lig Kupası
1 Uefa Kupası


Barcelona:
4 Lig Şampiyonluğu
1 Kral Kupası
3 İspanya Süper Kupası
1 Avrupa Kupası
1 Uefa Süper Kupası
1 Uefa Kupa Galipleri Kupası

Business News