HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Gezi’nin 3. yılında ‘çapulcular’ yeniden sokakta: ‘Direniş sürüyor’

Haziran İsyanı’nın üçüncü yılında Adana, Mersin, Samsun, Manisa ve Antep’te yüzlerce kişi yeniden sokakları doldurdu. Anmaların gerçekleşt...

Haziran İsyanı’nın üçüncü yılında Adana, Mersin, Samsun, Manisa ve Antep’te yüzlerce kişi yeniden sokakları doldurdu. Anmaların gerçekleştirildiği eylemlerde, “AKP’ye karşı direniş sürüyor” denildi
Haziran İsyanı’nın üçüncü yılında yeniden sokakları dolduranlar, “Direniş devam ediyor” dedi. Haziran İsyanı’nda hayatını kaybedenlerin de anıldığı birçok ilde gerçekleştirilen eylemlerde, Haziran İsyanı’nda bir araya gelen renklerin bugün Saray-AKP iktidarının faşizmine karşı yine bir arada olduğu belirtildi
Adana

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Haziran İsyanı’nda hayatını kaybedenler için Atatürk Parkı’nda anma gerçekleştirildi. Saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde, “Eşitlik, adalet ve özgürlük için daha fazla Gezi daha fazla direniş” pankartı açıldı.
adana-gezi-yildonumu-1haziran2016-2
Anmada kurumlar adına Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz kısa bir açıklama yaptı. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” şiarıyla alanlarda olduklarını ifade eden Karagöz, asla alanları terk etmeyeceklerini belirtti. Karagöz, “Başta işçi ve emekçiler olmak üzere, toplumun sömürülen, ezilen ve yok sayılan kesimlerin; Gezi Direnişi’nin açtığı yolda yürüdüğü sürece, nerede ve hangi alanda olursa olsun mücadelenin yürütüldüğü her yerde Gezi Direnişi’nden bir iz, kendisinden bir parça mutlaka olacaktır” diye konuştu.
adana-gezi-yildonumu-1haziran2016-1
Anma sonrasında flamalarıyla kurumlarına dönmek isteyen Halkevciler polis tarafından engellendi. Polisin, Halkevcilerin elindeki flamaları indirerek yürümelerini istemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginlik ardından yüzlerce polis, Halkevcileri kurum binalarına kadar takip edip, bina önünde nöbet tuttu.
Mersin
mersin-gezi-yildonumu-1haziran2016
Mersin halkı Forum AVM’de Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla bir araya geldi. Barış Meydan’ına yürümek isteyen Mersinlilere polis engel oldu. Sanatçılar Meydanı’nda tamamlanan yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu.
mersin-gezi-yildonumu-1haziran2016-1
Mersin’in Tarsus ilçesinde de Tarsus Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.
tarsus-gezi-yildonumu-1haziran2016
Samsun
samsun-gezi-yildonumu-1haziran2016-1
Samsun’da emek ve demokrasi güçleri yürüyüş ve Gezi Direnişi’nde hayatını kaybedenler için anma gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Ortak açıklamayı okuyan Yonca Koyun, Gezi Direnişi’nin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen mücadelenin Gezi ruhuyla devam ettiğini dile getirdi. AKP iktidarının halka, işçi ve emekçilere savaş açtığını, zulmettiğini, yoksulluk ve işsizliği dayattığını belirten Koyun, buna karşılık mücadele eden kesimlerin AKP’ye teslim olmama kararlılığını koruduğunu söyledi. Anmada barış için birlikte mücadele çağrısı da yapıldı.
samsun-gezi-yildonumu-1haziran2016-2
Manisa
manisa-gezi-yildonumu-1haziran2016
Manisa’da Ulupark’ta Emek Barış ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla anma düzenlendi. Platform adına basın açıklamasını okuyan Bilal Kılıç, “Bu onurlu direniş ve evrensel dayanışma karşısında çaresizlerin ve korkakların günden güne daha da kirlenen politikalarına günden güne tırmandırılan şiddetine, adaletsizliğine karşı biz Gezi’nin çapulcuları onlarca ayrı dille, sesle, renkle bir arada durduk, nefes aldık. Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni’si, Ezidi’si ile bir aradayız, buradayız! Suruç’tan Sultanahmet’e, Sur’dan Bataclan’a, Cizre’den Ankara’ya, Dört Ayaklı Minareden Beyrut’a, Paris’ten Beyoğlu’na… Cerattepe’de, Aliağa’da, Akkuyu’da, Çukurova’da, Soma’da, Kilimli’de, Ermenek’te bir aradayız”dedi. Açıklamanın ardından anma ve forumla sona erdi.
Antep
antep-gezi-yildonumu-1haziran2016
Antep’te Gezi Direnişi’nin 3. yıl dönümünde yapılan eylemde, Roboski’de ve Gezi’de katledilenlerin fotoğraflarının olduğu pankartları açıldı. Yeşilsu Parkı’nda yapılan basın açıklamasını okuyan HDP Antep İl Eş Başkanı Güler Erat, Gezi Direnişi’ndeki isyanı doğuran koşulların değişmediğini söyledi. Gerginliğin, kuşatmanın, çatışmanın ve şiddet ortamının her yeri sardığını belirten Erat, “Çünkü iktidar adalet değil, yeni adaletsizlikler yönünde adımlar attı. Sur, Cizre, Nusaybin, İdil, Dargeçit, Derik, Şırnak, Yüksekova ve bölgenin birçok ilçesinde yaşam alanlarını tamamen tahribe ve sivilleri katletmeye kadar ulaştı. Yaşam hakkı ve barış hakkı için mücadele daha vazgeçilmez bir hale geldi” dedi.
4 yıl önce Roboski’de yaşanan katliamın izleri halen devam ederken aynı zihniyetin 3 gün önce aynı yerde yine bir saldırı gerçekleştirdiğini belirten Erat, acilen sorumluların bulunup cezalandırılmasını, ailelerden özür dilenmesini istedi.
Saray-AKP iktidarı karşısında ortak mücadele ihtiyacının ortada olduğunu belirten Erat, “Bu olmadıkça, Saray kendi hedefine doğru adımlar atmayı sürdürecektir. ‘Tekçi’ toplum ve tarih anlayışının, ‘tek adam’ yönetimine doğru yürüyüşünü durdurabilmek için, Gezi Direnişi’ndeki mücadele anlayışını bir alternatif siyasete büründürmek hepimizin sorumluluğudur. Şiddete ve adaletsizliğe, eşitsizlik ve baskıya karşı özgürlük ve demokrasiyi kazanmak için yapılması gereken birlikteliği ve dayanışmayı büyütmektir” dedi.
Sendika.Org, Evrensel

Business News