Erdoğan’ın Gezi olaylarının hemen ardından kendisine bağlı özel bir paramiliter güç kurmak için düğmeye bastığını ve bu işin de TSK’dan “İslamcı” oldukları için kovulan bazı subayların oluşturduğu “SADAT” adlı kuruluş tarafından yapılacağını (Ekim 2013’te) gündeme gelmişti.
SADAT’ın başında 1996 yılında tuğgenerallikten emekliye sevk edilen özel harpçi Adnan Tanrıverdi bulunuyor.


SADAT’ın faaliyetlerine ilk dikkati çeken de Fransız istihbaratı olmuştu. Fransız istihbarat raporlarında, SADAT’ın Libya, Suudi Arabistan ve Pakistan’da askeri eğitim ve danışmanlık faaliyetleri için görüşmelerde bulunduğuna dikkat çekilerek “Bunun için de dini imajı ve de Erdoğan ile yakın ilişkilerini ön plana çıkarıyorlar”değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Aynı raporlarda, SADAT’a hizmet veren emekli subayların büyük çoğunluğu irticai faaliyetler nedeniyle TSK’dan ilişiği kesilen özel harpçilerden oluştuğuna dikkat çekilmişti.

Bu arada Adnan Tanrıverdi’nin Türkiye’nin bazı mümtaz basın ve yayın organlarında “SADAT’ı kurmamızı AKP istedi”şeklindeki sözlerine de yer verilmişti.

İşte bu SADAT, AKP Gençlik kolları ve Osmanlı Ocakları’ndan devşirdiği gençlere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kurulu kamplarda eğitim veriyor.

..Ve Erdoğan, kendi geleceğini bu özel orduya bağlamış gözüküyor.

Ha, SADAT’ın, Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan cihatçı güçlerin eğitiminde de katkı sağladığını belirtelim.

ADNAN TANRIVERDİ

Adnan Tanrıverdi kimdir?

Tanrıverdi 1944 yılında Akşehir de doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Akşehir’de okudu. 1962–1963 yılları arasında bir yıl öğretmenlik yaptı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Zooloji bölümüne girdi ancak okulu bıraktı. Tanrıverdi, 1964 yılında Kara Harp Okulu’na girdi. 1967 yılında ise Teğmen rütbesine yükseldi. 1978 yılında Kurmay Subay oldu. Kenan Evren dönemi Tanrıverdi’nin yıldızının patladığı dönem oldu. Evren döneminde NATO çizgisinin ordu içinde yükseldiği hatırlanırsa Tanrıverdi’nin yükselişinin Evren dönemi ile başlaması oldukça anlamlı.

İslamcı bir kimliğe sahip olduğunu gizlemeyen ve orduda dini propaganda yapan Tanrıverdi işte bu yıllarda orduda hızla yükseldi. 1980 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi. Kurmay subay olarak; 2. Piyade Tümen Komutanlığı’nda (Adapazarı) İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Kurmay Başkan Vekilliği; Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı Lojistik ve Harekat Şube Müdürlükleri, Kurmay Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. 1980 Ağustosunda Binbaşılığa terfi etti. 1984 yılında Yarbay, 1987 yılında ise Albaylığa terfi etti. 1990 yılında 8inci Kolordu Topçu Alay Komutanlığı (Malazgirt) görevine atandı. Bu görevde iken 30 Ağustos 1992 tarihinde Tuğgeneralliğe yükseltildi.

Adnan Tanrıverdi’nin Özel Harp Daire Başkanlığı görevi oldukça önemli. Bilindiği gibi Özel Harp Dairesi, Nato’nun Gladyo teşkilatının Türkiye koludur. NATO, komünizm ile mücadele adına tüm Avrupa’da bu teşkilatı örgütledi. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olan Özel Harp Dairesi, Soğuk Savaş süresince ABD eksenli dünya siyasetinin Türkiye’de oturması için faaliyet yürüttü. 6–7 Eylül’den siyasi cinayetlere, ülkenin pek çok karanlık olayında Özel Harp Dairesi’nin adı geçer. Vakit yazarının bu Özel Harp Dairesi’nde başkanlık yapması Ergenekon tartışmalarının yaşandığı günlerde oldukça ilginç bir tesadüf. Bilindiği gibi her kesimin üzerinde mutabık olduğu konulardan biri kontrgerillanın Özel Harekat Dairesi’ne dayandığı gerçeğidir. Bu durum eski basbakanlardan  Bülent Ecevit tarafından defalarca dile getirilmiştir.

1992–1995 yılları arasında üç yıl 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı (Kartal), 1995–1996 yıllarında da Kara Kuvvetleri Sağlık Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 1996 yılında, İsmail Hakkı Karadayı’nın genelkurmay başkanlığı döneminde emekli edildi. Oysa Tanrıverdi askerliğe devam etmek istediğini söylüyordu. Ancak onun İslamcı kimliği buna engel oldu.

ABDURRAHMAN DİLİPAK

Emekli olduktan sonra bir yıl İslamcı yayınları ile bilinen Üsküdar Fm’de yayın koordinatörlüğü yaptı. Ardından ilginçtir TGRT’nin eski sahibi Enver Ören’in sahibi olduğu devre mülk şirketi İhlas Marmara Evleri’nin Camii Yaptırma ve Yardım Derneği Yönetim Kurulunda görev aldı. 2 8 Kasım 2004 tarihinden itibaren de Adaleti Savunanlar Derneği’nin (ASDER) Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

ASDER Muhafazakar çizgiye sahip bir dernek. 7 kurucusunun tamamı ordudan YAŞ kararları ile atılan askerlerden oluşuyor. Dernek ordunun dini bir kimlik ile idaresini savunuyor. Türban yasağını eleştiriyor. Genel olarak ise hükümeti destekleyen çalışmalar yapıyor. Bir dönem Cumhuriyet mitinglerine alternatif olarak düzenlenen ve hükümeti destekleyen Ortak Akıl Hareketi içerisinde ASDER de var. ASDER, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararları sert bir dille eleştiren bildirileri de kaleme aldı. Dernek “Darbeye Karşı Dur De” hareketinin de destekçisi.

Tanrıverdi Milli Gazete ve Vakit’te de köşe yazarlığı yaptı. 

NEVZAT TARHAN

Dilipak da danışman

28 Şubat 2012’de Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan şirketin toplam sermayesi 643 bin lira. Şirketin kuruluş amaçları arasında “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çıkarlarını gözeterek ihtiyaç duyan dost ülkelere savunma danışmanlığı, güvenlik güçlerinin organizasyonunu yapmak, ihtiyaç duyulan silah, mühimmat, araç gereç ve yiyeceklerinin temini için ihalelere girmek ve bir güvenlik gücünün ihtiyacı olan personel, araç, gemi, uçak, helikopter vs. için eğitim, atış ve simulasyon tesisleri yapmak ve eğitim danışmanlığı hizmeti vermek” de yer alıyor.

Şirketin danışman kadrosundaki bazı isimler şunlar:

* Emekli Tuğgeneral Korkmaz Tağma: Askeri Yüksek Sevk ve İdare Danışmanı

* Emekli Topçu Albay Prof. Dr. Mehmet Zelka: Ekonomi Danışmanı

* Emekli Öğretmen Kıdemli Albay Mehmet İnkaya: Askeri Eğitim Sistemi ve Rehberlik Uzmanı

* Emekli Pilot Albay Haluk Yıldırım: Savaş Uçak Pilotu ve Savaş pilotu eğitimi uzmanı

* Emekli Albay İrfan Çalışkan: Özel Kuvvetler Harekat, İç Güvenlik ve Harita Uzmanı


SADAT şirketinin web sayfasında Abdurrahman Dilipak ve Nevzat Tarhan’ın isimleri de danışman olarak geçiyor. (http://halkinkurtulusu.net/?p=8396)
Daha yeni Daha eski