HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Vatandaşlık verilecek Suriyelilerin en az 1,7 milyonu potansiyel seçmen...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesi durumunda, düzenlemeden yararlanacak göçmenlerin 2 milyon 746 bini bula...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesi durumunda, düzenlemeden yararlanacak göçmenlerin 2 milyon 746 bini bulacağı öngörülüyor.


Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun ve Aysel Alp’in haberine göre, iç savaştaki ülkelerinden kaçtıktan sonra Türkiye’ye sığınan ve kendilerine biyometrik pasaport verilen 2 milyon 746 bin Suriyeliye vatandaşlık hakkı tanınması planlanıyor. Türkiye vatandaşlığı alabilmek için gerekli koşullarınsa Suriyeliler için yumuşatılması bekleniyor. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü çalışma yürütüyor.

Suriyelilerin vatandaşlığa alınması halinde entegrasyonları ‘sığınma, eğitim, sağlık, ekonomik ve çalışma hayatı, sosyal uyum, yerel yönetimler, güvenlik, sivil toplum’ gibi sekiz ana başlıkta eğitimler verilerek sağlanmaya çalışılacak. Nitelikli işgücüne öncelik verilmesi planlanacak. Vatandaşlık verildiği en tartışmalı meselelerden biri de Suriyelilerin oy kullanma hakkı kazanması olacak.

15-90 yaş aralığında 1 milyon 700 bin kayıtlı Suriyeli olduğu düşünüldüğünde önümüzdeki ilk seçimlerde oy kullanacakları tahmin ediliyor. Bazı kentlerde nüfusun en az yüzde 12’sinin Suriyeli olduğu ve seçimlerde belirleyici konuma gelebilmeleri mümkün görünüyor.


En fazla Suriyeli, 398 bin 612 kişiyle Şanlıurfa’da’da yer alırken, Kilis’te her 100 Kilisliye karşılık 96 Suriyeli bulunuyor. İstanbul’da ise toplamda 392 bin 682 kayıtlı Suriyeli var.

Business News