Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

SON EKLENENLER

latest

Eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz: 1 NUMARA ERDOĞAN!

ABD'de devam eden Hakan Atilla davasında tanık olarak dinlenen Hüseyin Korkmaz, Rıza Sarraf'ın örgütüne dair Türkiye'deki soru...

ABD'de devam eden Hakan Atilla davasında tanık olarak dinlenen Hüseyin Korkmaz, Rıza Sarraf'ın örgütüne dair Türkiye'deki soruşturmayı anlatıyor. Korkmaz, örgütün 1 numarasının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi


Eski komiser yardımcısı ve FETÖ soruşturmasında aranan Hüseyin Korkmaz, Hakan Atilla davasında tanık olarak dinleniyor. Korkmaz ifadesinde 17-25 Aralık soruşturmalarından bahsederken, örgütün 1 numaralı isminin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Korkmaz soruşturmanın önce yolsuzluk, kaçakçılık ve kara para aklama konularında başladığı fakat araştırma ilerledikçe çok farklı isimlere ulaşıldığını anlatıyor. Bu isimler arasında Süleyman Aslan, Muammer Güler, Barış Güler, Zafer Çağlayan, Salih Kaan Çağlayan gibi bilindik kişiler olduğunu söylüyor.

HAKAN ATİLLA DAVASI BAŞLADI

ABD'de görülen Mehmet Hakan Atilla davasında 10. oturum başladı.
ABD'de görülen İran'a yönelik yaptırımları delme ve kara para aklama itiraflarını sürdüren Rıza Sarraf'ın ifadesi sona erdi. Davanın 10'uncu oturumunda Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı, tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla'nın yargılanmasına devam ediliyor.

Davadan notlar şu şekilde:

Savcılar, savunma makamını, Cuma günü Cohen'e hukuk kapsamındaki bir konuda (yani ikincil yaptırımlar konusunda) sorular sorarak suyu bulandırmaya çalışmakla suçladı. Savcılar, buna ilişkin itirazlarını Pazar günü dört sayfalık bir mektupla izah etti. Atilla'nın avukatları ise suyu bulandırmaya çalışmadıklarını söyledi. Cohen'e, müvekkilleri Atilla'nın yaptırımlar konusunda uygulanan yasa olarak bildiği konular hakkında sorguladıklarını söyledi.

Berman, konuyu tekrar gözden geçireceğini söylese de, burada hükümetin lehine karar verdi ve savunmanın, Cohen'in çapraz sorgusunun kapsamı konusunda yargıcın daha önce verdiği resmi kararların ötesine geçtiğini söyledi.

Gazeteci Adam Klasfeld, Hakan Atilla'nın tutuklandıktan sonraki ilk sorgusuna ilişkin 45 dakikalık videodan kestiği bölümleri Instagram hesabında paylaştı.

Söz konusu videoda Atilla cezaevine girmeden önceki işlemlerden geçiyor ve bu süreçte kişisel bilgilerini (irtibat bilgilerini, tıbbi bilgilerini ve diğer özel bilgilerini) paylaştı.

YENİ TANIK

Bugünkü duruşmada ise kürsüde yeni bir tanık var. David Cohen daha sonra ifade vermeye devam edecek. Yeni tanık ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı FinCen'de (Finansal Suçlar Uygulama Ağı) çalışan Joshua Kirschenbaum. Daha önce Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nde (OFAC) çalıştığı öğrenildi. Savcı, Kirschenbaum'dan OFAC'a ilişkin bir belgenin doğruluğunu onaylamasını istedi (Belge, bir görüşmenin yazılı dökümüne benziyor)

Sunulan delil, Atilla ile yapılan bir görüşmenin yazılı dökümü. Konunun, "2012 tarihli İran Özgürlük ve Koruma Karşıtı Yasa (IFCA)" olduğu ifade edildi. Söz konusu metnin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla ilgili bir nevi yönetmelik olduğu kaydedildi. Tanık Kirschenbaum, "Sanık, o dönem yeni çıkarılan yaptırımlar kapsamında altın satışına izin verilmediğini biliyordu" ifadelerini kullandı.

"İran lehine yıllık 4 milyar dolar tutarında bir bakiye"nin ifade edildiği oturumda, Kirschenbaum durumu şu sözlerle açıkladı:

"İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkin öyle bir duruma gelmişti ki, İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği malların tutarı 4 milyar dolar daha fazlaydı"

Savcının doğrudan sorgusu bitti. Çarpaz sorguya geçildi. Atilla'nın avukatı Rocco da, Kirschenbaum'a doğrudan sorguda sorulan deliller hakkında sorular soruyor. Rocco: Sizin ofisinizden Atilla'nın ofisi veya Halkbank telefonla aranmış, bu görüşmenin kaydı burada. Kirschenbaum: Arayan tarafın hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Kim kimi aradı, hatırlamıyorum. Soru: Görüşme ne kadar sürdü, hatırlıyor musunuz? Kirschenbaum: Birkaç dakikadan biraz fazla, ama saatlerce sürmedi. Kirschenbaum, görüşmenin 20 dakika mı yoksa bir saate yakın mı sürdüğünü hatırlamıyor. Rocco, Kirschenbaum'a, savcılarla yaptığı toplantıları soruyor. Kirschenbaum'un ifadesine göre toplantı bir aydan kısa bir süre önce FinCen ofisinde yapıldı; yani Kirschenbaum ve savcılar, mahkeme dışında görüştüler. Çapraz sorgu bitti. Tanık kürsüden ayrıldı.

Bir sonraki tanık geliyor...

Tanık Türkçe ifade veriyor. İsminin Hüseyin Korkmaz olduğu öğrenildi. Tanık daha önce Türkiye'de yaşadığını ancak artık ABD'ye yerleştiğini söylüyor. Geçmişte İstanbul'da ve Hakkari'de görev yaptığını söylüyor. Tanık: Bu soruşturmayı yürüten ekibin başındaydım. "Reza Zarrab'ın lideri olduğu örgüt hakkında soruşturma yürütüyordum; bu örgütün çatısı altında üç grup daha olduğunu tespit etmiştik." Diğer bir gruba ilişkin olarak tanık "Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan'ın (o grubun) lideri olduğunu anlamıştık" diyor. Tanık, ikinci grubun başında Muammer Güler'in olduğunu söylüyor. Tanık, üçüncü grubun başında Taha Ahmet Alacacı'nın olduğunu söylüyor.

Tanık, soruşturmada "1 Numara" dedikleri kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söylüyor. Savcı, Erdoğan'ın hangi görevde olduğunu soruyor. Tanık, Erdoğan'ın o dönem başbakan olduğunu söylüyor. Tanık, polis memuru olarak aldığı eğitimden bahsediyor. Yaklaşık 360 kişiden oluşan bir sınıftan mezun olduktan sonra, İstanbul'da "mali suçlarla mücadele şubesi"nde çalışmaya başladığını söylüyor. Soru: Sizin emrinizde yaklaşık kaç polis memuru çalışıyordu? Korkmaz: Ayrıldığım sırada 8 tane vardı. Tanık: Soruşturma ilk başladığında, Reza Zarrab ve örgütün çekirdeği olan örgüt hakkında bir soruşturmaydı. Başlangıçta, soruşturma kapsamında işlemler kaçakçılık, kara para aklama ve bu suçların organize suç birimi halinde işlenmesiydi. Savcı, "Ne kaçakçılığı?" diye soruyor. Tanık "Altın" diye yanıt veriyor. Tanığın ifadesine göre soruşturma ekibinin diğer üyeleri de, Sarraf'ı magazin sayfalarından ve eğlence haberlerinden tanıdığını söylüyor. Kendisi ise ilgilenmediği için bu haberleri okumadığını belirtiyor.

Tanığı ifadesine göre soruşturma nihayetinde, rüşvet ve evrakta sahtecilik iddialarına kadar uzandı, bunun sonucunda soruşturmanın hedefindeki kişilerin listesi de genişledi. Soruşturma kapsamındaki diğer isimler arasında Süleyman Aslan, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve başkaları bulunuyordu. Tanık Korkmaz'a göre, soruşturmada zamanla Barış Güler ve başkaları da şüpheliler arasına girdi. Korkmaz "Vaktim olsaydı muhtemelen daha fazla isim [eklerdim]" diyor. Halkbank'ta birçok kişiden şüphelendiklerini ancak Hakan Atilla'nın hiçbir zaman rüşvet kabul etmediğini söylüyor. Korkmaz, ekibinin ne tür soruşturma teknikleri kullandığını anlatıyor. Bu tekniklerden bazıları: "Teknik araçlarla takip. Fiziksel olarak takip. Güvenlik kamerası görüntüleri. E-postaların incelenmesi. Kurumlar aracılığıyla elde edilen belgeler. Denetçi ve uzman raporları."

Korkmaz, Rıza Sarraf'dan ve Sarraf'ın "Gana'dan sahte evrakla getirdiği 1.5 ton altından" bahsediyor. Korkmaz, Aralık 2013'te Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutularında bulunan ve Rıza Sarraf'ın gönderdiği paralara ait olan fotoğrafı doğruladığını söylüyor. Savunma itiraz ediyor. Yargıç Berman itirazı reddediyor. Korkmaz, fotoğrafı kastederek "Bunu, yapılan operasyonda elde ettik" diyor. Tanık Korkmaz: "Onlara, Süleyman Aslan'ın evinde, ayakkabı kutularında veya başka şekilde saklanan büyük miktarda para olabileceğini bildirmiştim." Korkmaz, söz konusu aramada neler ele geçirildiğini anlatıyor. Korkmaz: Burada en altta beyaz bir kutu gösteriliyor." (Bahsedilen, bir ayakkabı kutusu.) "Bu, soruşturmada tespit ettiğimiz bir rüşvet ödemesiydi."(MEDYA)

İŞÇİ GÜNLÜĞÜ