Bir Meclis Kahraman’ı: Çocuk istismarı komisyonu önerisini reddetti, haberlerini sansürletti
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun çocuk istismarı ile ilgili özel komisyon kurulması talebini “önerinin nitelikli olmadığı” gerekçesiyle reddeden Meclis Başkanlığı, konuyla ilgili çıkan haberlere ise erişim engeli getirdi…


Çocuklara yönelik cinsel istismar haberlerinin gündem olmasından sonra CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Meclis’te özel komisyon kurulması talebi, TBMM Başkanlığı tarafından “başvuru, bir Meclis araştırması önergesi niteliğinde olmadığı” gerekçesiyle reddedilmişti. Meclis Başkanlığı’nın talebi reddetmesi önce Evrensel’de, ardından da pek çok gazete ve internet sitesinde haber olmuştu.

TBMM Başkanlığı, bu konuda da boş durmadı. Haberlerin “kişilik haklarını hedef aldığını” ileri süren başkanlık, “Milli iradenin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Başkanı Sayın İsmail Kahraman’ın manevi şahsiyetine yönelik ithamlar ve beyanlar, siyasi ahlaka, basın etik ilkelerine aykırı olduğu, haberin gerek başlık gerekse kullanılan ifadeler ile bu hali ile kamuoyuna sunulmasının makul ve kabul edilebilir hiçbir sebebinin bulunmaması” diyerek tüm haberlere erişim engeli getirilmesini talep etti.

Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği de “kişilik haklarının ihlali” gerekçesiyle erişimi engelleme kararı verdi.

Halka, basına, milletvekiline sansür

Erişim engeli kararını Evrensel’e değerlendiren Tanrıkulu, haberlerde komisyon kurulması önerisi ile TBMM Başkanlığı’nın buna verdiği yanıtın bilgilerinin olduğunu, bu erişim engeli kararının halkın haber alma hakkına, ifade özgürlüğüne, bilgilenme hakkına bir sansür olduğunu belirtti.

Tanrıkulu şöyle devam etti:

“Meclis Başkanının inisiyatifi ile çocuk istismarını araştırmak üzere her siyasi partiden belirli sayıda milletvekiliyle birlikte defacto komisyon kurulmasını önermiştim. Gazi Mahallesi için kurulan komisyonu da örnek göstermiştim. Ama Meclis Başkanı bunu reddetti. Kabul etme mecburiyetinde değil, ama kötü olan bunun haberleştirilmesine ilişkin yaptığı başvuru ve getirdiği yasak. Meclis Başkanı kendi verdiği cevap yazısına yasak getiriyor. Haberde, benim Meclis Başkanlığına sunduğum komisyon önerisi yazısı ve onun verdiği cevaptan başka bir şey yok. İçinde ne bir yorum var ne de başka bir şey.”

Milletvekillerinin, soru, araştırma ve komisyon önergeleriyle Anayasa’ya göre denetim yollarını kullanma hakkı olduğunu anımsatan Tanrıkulu, dolayısıyla bu kararın aynı zamanda milletvekillerine de sansür anlamına geldiğini kaydetti.

Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meclis Başkanı’nın böyle bir girişimde bulunması ve yasaklama ve sansür kararı getirmesi facia. Parlamento hukuku bakımından facia, Anayasa hukuku bakımından facia. Yargının da buna cevaz vermesi, yasak karar vermesi de tabii ondan daha facia. Bireysel haklarımı kullanmaya çalışacağım, sonuçta parlamentonun nasıl bizzat Meclis Başkanı tarafından işlevsiz hale getirildiğini belgesidir bu.”

Meclis Başkanlığı’nın kararına Meclis Başkanlığı eliyle sansür

Evrensel’in avukatı Devrim Avcı ise Meclis’in kararının haberine Meclis eliyle sansür getirilmesinin bir ilk olabileceğini söyledi. Avcı şöyle konuştu:

“Tüm vatandaşların bilmesi gereken, herkese açık olan, Meclis faaliyetlerini halkın öğrenmemesi için uygulanan bir sansür. Daha önce de Meclis TV’nin yayını kesilmişti ama burada direk Meclis başkanlığının bir sansür talebi var, basına yönelik. Üstelik haber gerçek ve herhangi bir yorum dahi barındırmıyor. Ortada kişilik hakkını ihlale edecek, Meclis’e ve Meclis Başkanı’na dönük bir saldırı yok. Sonuçta böyle bir öneri yapılmış mı, reddedilmiş mi reddedilmiş, haber de tamamen bunun üzerine kurulmuş. Dolayısıyla ifade özgürlüğünü geçtim, artık Meclis’teki herhangi bir faaliyetin halkın haber almasının önünde bir engel. Seçimle gönderdiğiniz milletvekilinin sizin adınıza ne yaptığını merak eden bir vatandaş olarak bunları bilmeniz gerekir. Bu karar bunun öğrenilmesinin engellenmesi anlamına gelir.”
Daha yeni Daha eski