HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

İlhan Cihaner: "Boykot, seçmene sandığa gitme dışında da bir siyasallaşma ve politik eylemliliğin olacağını gösterir"

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, kanun teklifinin Meclis’ten geçmesinin ardından ‘ittifak yasası’na ilişkin sosyal medya hesabından...

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, kanun teklifinin Meclis’ten geçmesinin ardından ‘ittifak yasası’na ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunmuş, tasarının yasallaşmasıyla adil ve güvenli seçim ortamının yok edildiğini savunarak boykot ve/veya çekilme çağrısında bulunmuştu…


Cihaner, Böke’nin boykot çağrısına destek verirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Kazanacağımız seçimi neden boykot edelim” diyerek tavrını ortaya koymuştu.

Cihaner’e, seçimlerin neden boykot edilmesini önerdiklerini, boykot fikrinin anketlere göre oy kaybı yaşayan AKP ve MHP ittifakının işine yarayıp yaramayacağını sorduk.

‘Meşruiyeti ortadan kalkmış iktidar şiddetle baş başa kalır’

Sizce seçimler neden boykot edilmeli?

Artık adil, şeffaf ve güvenli bir seçimin yapılması hususlarında olağanüstü şüpheler var. Parlementoda iki gün önce, kimsenin beklemediği bir anda 20 saatlik bir çalışma sonucu gün doğmadan ittifak yasası geçirildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Venedik Komisyonu’nun açıkça eleştirdiği yüzde 10 barajıyla seçime gidiliyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, yurttaşların çok önemli bir kısmında, artık her koşulda AKP ve MHP’nin kendilerini sandıktan galip çıkaracakları düşüncesi baskın.

Boykot fikri, mühürsüz oyları bile referandumda geçerli sayan bir anlayışın işine yaramaz mı?

Hiç zannetmiyorum. İktidarın yönetmek için hala meşruiyete ihtiyacı var. Hukuki ve siyasi meşruiyeti ortadan kalkmış bir iktidar sadece şiddetle baş başa kalır. Ve salt şiddetle de ülkeyi yönetemez. Yönetmeyi denese dahi bunu sürdüremez. Türkiye’de bir demokrasi varmış gibi davranarak o meşruiyeti iktidara biz vermiş oluruz. Boykotun, yurttaşlar için siyasi bir alternatif, üzerine düşünülmesi gereken bir fikir olduğuna inanıyoruz. Ancak asgari adil ve güvenli bir seçim atmosferi sağlanmazsa seçimler boykot edilmelidir.

Anketlere göre AKP ve MHP oyları bu kadar gerilemişken boykot konusunda neden ısrarcısınız?

Tam da AKP ve MHP oyları gerilemişken harekete geçme zamanı. Boykot fikri seçmeni daha da harekete geçirecek bir karar olacak. Belki de gerçekten adil bir seçimin sağlanmasında başarıya ulaşacak ve iktidara geri adım attıracaktır.

‘Boykot, seçmene politik eylemlilik gösterir’

Anket şirketleri geçmişte iktidar oylarını olduğundan daha yüksek gösterir, seçmeni sandığa gitmekten soğuturdu. Boykot fikri, seçmende ‘Bu yasayla nasıl olsa kaybederiz’ düşüncesi yaratıp onları sandığa gitmekten alkoymaz mı?

Aksine boykot, seçmene sandığa gitme dışında da bir siyasallaşma ve politik eylemliliğin olacağını gösterir. Bahsettiğiniz bu seçmen kitlesi, ittifak yasasına bu kez daha fazla tepki verecektir.

Toplumun bir kısmı boykot kararını desteklese ve sandığa gitmeyi reddetse, AKP ve MHP seçimi kazanmayı garantilemeyecek mi o zaman?

Oy kullanma oranının yüzde 40’larda kaldığı seçim sonucunda oluşacak bir iktidar, yönetemez. Bu, hem dünya konjoktüründe hem de Türkiye’deki iç dengeler çerçevesinde sürdürülebilir bir şey olamaz.

Genel merkez sizin gibi düşünmüyor ve boykotun tartışılmasına gerek duymuyor…

Biz olağanüstü durum tarifi yaptık. Ve buradan çıkışın hangi yöntemlerle mümkün olabileceğini anlattık. Bir yandan, “16 Nisan’da aslında hayır çıkmıştı ama evet olarak yazıldı” diyorsak, buna dair olağanüstü bir muhalefet ve refleks geliştirmemiz lazım. Önlem almadan gideceğimiz bir seçim, insanların bir kez daha demokrasiye olan hayal kırıklığını pekiştirecektir. (DİKEN.ORG-14.03.2018)