HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

24 Haziran’daki 5 Seçim (GÜN ZİLELİ)

24 Haziran seçimleri, son derece ilginç bir şekilde, iki güç arasında değil, farklı güçler arasında 5 yarışa tanık olacak. Bunları sı...



24 Haziran seçimleri, son derece ilginç bir şekilde, iki güç arasında değil, farklı güçler arasında 5 yarışa tanık olacak. Bunları sırasıyla şöyle ele almak mümkün:

Birincisi, tek kişi iktidarı ile siyasi ve toplumsal muhalefet arasındaki seçim.

Bir tarafta, 16 yıllık iktidarıyla AKP-MHP bloku; diğer tarafta ise onun karşısında yer alan siyasi muhalefet (CHP, İyi Parti, SP, DP) ve toplumsal muhalefet (CHP’nin bir bölümü, HDP, sol güçler) bloku yer almaktadır. Bir de bu blokların dışında, kendi şahsına münhasır VP bulunmaktadır. Bu seçimin sonucu, 16 yıllık iktidarın DEVAM mı edeceğini, yoksa ona TAMAM mı deneceğini belirleyecektir.

İkincisi, muhalefetin adayları arasındaki seçim.

Bir tarafta sağcı Meral Akşener, diğer tarafta CHP’li Muharrem İnce yer almaktadır. 2. Tura kalınması halinde, ikisinden daha fazla oy alan, Tayyip Erdoğan’ın rakibi olacaktır. Bu durumda, Akşener’in 2. Tura kalması, Türkiye’nin sağa doğru yolculuğa DEVAM; Muharrem İnce’nin 2. Tura kalması ise, sağa doğru yolculuğa TAMAM deme şansına kapı aralayacaktır.

Üçüncüsü, AKP ile HDP arasındaki seçim.

Bu seçimin sonucu, HDP’nin barajı aşıp meclise girmesine ya da barajı aşamayıp AKP’nin 60-70 civarında daha fazla milletvekilini meclise sokarak Meclis çoğunluğuna sahip olmasına yol açacaktır. HDP’nin barajı aşması, AKP’nin meclis çoğunluğuna ve AKP iktidarına TAMAM; barajı aşamaması ise AKP iktidarına DEVAM anlamına gelecektir.

Dördüncüsü, Selahattin Demirtaş’la sistem arasındaki seçimdir.

Bu seçimde Selahattin Demirtaş’ın alacağı oyların oranı, başkanlık seçiminin veya meclisteki milletvekilliği seçimlerinin sonucunu doğrudan doğruya etkilemese de, halkın Kürt düşmanı bir sisteme TAMAM ya da DEVAM demesi anlamına gelecektir.

Beşincisi, Doğu Perinçek ile VP’nin yarışıdır.

Bu seçimde Doğu Perinçek’in C. Başkanı adayı olarak alacağı oy, VP’nin alacağı oy oranının anlamlı ölçüde üstüne çıkarsa bu, VP’nin gerçek oy oranının ne olduğunu gösterecektir. Bugüne kadar VP’liler hep, kendi oylarının baraj dolayısıyla CHP’ye gittiğini iddia etmişlerdir. VP’ni gerçekten destekleyenler, en azından C. Başkanlığı seçimlerinde hiçbir baraj kaygısı olmadan 1. Tur’da kendi adaylarına oy verip VP’nin gerçek oy oranını ortaya koyabilirler. Kısacası, D. Perinçek’in, bu yarışta, meclis seçimlerindeki VP’nin oy oranının anlamlı ölçüde üstünde oy alıp almayacağı VP’nin bir siyasi figür olarak varlığına TAMAM ya da DEVAM anlamına gelecektir.

(Gün Zileli - 14 Mayıs 2018 - www.gunzileli.com - gunzileli@hotmail.com)

Business News