HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

‘Erdoğan aşığı’ Sancak’a 95 milyon avroluk savunma projesi, 19 firmaya 135 milyar TL teşvik!

Hükümete en yakın işadamlarından Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC ile Aselsan arasında 94 milyon 696 bin avroluk sözleşme imzalandı… ...

Hükümete en yakın işadamlarından Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC ile Aselsan arasında 94 milyon 696 bin avroluk sözleşme imzalandı…


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘ilan-ı aşk‘ etmesiyle bilinen Sancak ‘milli dava uğruna’ bütün işlerini satıp tasfiye ettiğini, sadece BMC’ye odaklandığını söylemişti.

Aselsan’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yer alan açıklamasında, Aselsan ile BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacı kapsamında SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi tedarikine yönelik olarak toplam bedeli 94 milyon 696 bin avro olan bir sözleşme imzalandığı belirtildi.

Açıklamada, sözleşme kapsamında teslimatların 2018-2021 döneminde tamamlanacağı bildirildi.

BMC’nin Erdoğan’nın tanıttığı ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nden dört projeyle faydalanacağı açıklanmıştı.


Hükümetten 19 firmaya ‘teşvik’: 135 milyarlık vergi, prim ve finansman yardımı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’nın tanıttığı ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’yle 23 projeye 135 milyar TL tutarında teşvik verildi.

Söz konusu projelerle 35 bin kişiye doğrudan, 134 bin kişi dolaylı istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Teşvikler 19 firmaya

Teşvik paketinin tanıtım etkinliğinde konuşan Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye ve bunların sahibi 19 firmamıza vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bu yatırımların Türkiye’nin ihracatına 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlayacağını belirten Erdoğan, bu süreçte ithalatta da 12 milyar 312 milyon dolarlık bir azalma beklendiğini ifade etti.

aketle ilgili açıklanan hedeflere göre bu yatırımların 50 milyar dolara dayanan cari açığa yıllık yaklaşık 19 milyar dolarlık olumlu katkı yapması bekleniyor.

KDV, gümrük vergisi, sigorta primi

Ülke ekonomisini geliştirmek için “Daha önce hiç düşünülmemiş, uygulanmamış ve sağlanmamış teşviklere ihtiyaç var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelecekte cari açık, yüksek faiz borç prangasından kurtulmak için bu tedbirleri almak gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.

Buna göre 19 firmanın aldığı teşvik belgelerinde yer alan unsurlar şu şekilde:

* Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu yatırımlardaki makine ve teçhizatları ile inşaat harcamaları için KDV istisnası sağlanıyor.

* Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının iki katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası sunuluyor.

* 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, beş yıl brüt aylık asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi spotajı desteği veriliyor.

* Finansman konusunda ise 10 yıl boyunca tüketimin yarısı kadar enerji desteği, yatırım tutarının yüzde 49’una kadar devlet sermayesi tutarı sağlanabiliyor.

BMC dört projede teşvik aldı

Teşvik belgesi almaya hak kazanan firmalar şunlar:

Alvimedica
Assan
Atayurt
BMC (dört proje)
CFS
Dow Aksa
Ekore
Ersan
SASA (iki proje)
İpek Mobilya
Most Makine
Siirt Bakır
Metcap Enerji
TUSAŞ
Oyak Renault
Yıldız Metalurji
Vestel
Sütaş
Tosyalı