HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İki Tür Ulusalcılığın Makûs Talihi!... (GÜN ZİLELİ)

“Sonuç olarak, son Dünya Kupası finallerinden etkilenerek söyleyecek olursak, Türk ulusalcılığı da, Kürt ulusalcılığı da, ABD emperyalizmin...

“Sonuç olarak, son Dünya Kupası finallerinden etkilenerek söyleyecek olursak, Türk ulusalcılığı da, Kürt ulusalcılığı da, ABD emperyalizminin iki kaleye de attığı penaltılarda ters köşeye yatarak golü yemiş bulunuyorlar”


ABD emperyalizmi gibi süper güçler, hegemonya mücadelesi verdikleri Ortadoğu gibi bölgelerde, süper güç olmalarının gereği olarak bölgedeki farklı, hatta birbiriyle savaş halindeki bütün güçlere yatırım yaparlar ve bu “taktik esnekliğin” sonucu olarak bir birine, bir diğerine, hatta aynı anda her ikisine birden oynarlar. Bu gayet doğaldır ama bölgedeki farklı ve çatışan güçlerin paradigmalarını ABD “taraftarlığı” ya da “karşıtlığı” üzerine kurmaları, bu paradigmaların her an yerle bir olması riskini taşır.

Bugün gördüğümüz gibi, ABD’nin bir anda, silah yardımı yaptığı YPG’yi en azından bir dönem için yüz üstü bırakıp Menbiç’te TSK’yı devriye gücü olarak kullanması, PKK-YPG’nin ABD’nin desteğinde iş görme stratejisini en azından bir dönem için boşlukta bıraktığı gibi, aşırı Kürt hareketi düşmanı Vatan Partisi’nin ya da Doğu Perinçek’in “ABD ve PKK”ye karşı ilan ettiği “vatan savaşını” da boşlukta bırakmış ya da ters köşeye yatırmıştır.

TSK’yı “vatan savaşı”nın biricik gücü ilan edip “ABD emperyalizminin namlularını Türkiye’ye çevirdiğini” söyleyen VP, şimdi TSK’nın ABD’nin desteğiyle Menbiç’te devriye gücü rolü oynamasını nasıl izah edeceklerdir? Belki de yüzsüzlüğü elden bırakmayıp, ABD’nin “vatan savaşına” boyun eğmek zorunda bırakıldığını iddia edeceklerdir ama sanmıyorum ki bu, “vatan kurtaran aslan”ların ABD himayesinde devriye gücü rolü oynamayı sineye çekmenin utancını örtebilsin. Tabii, utanmak diye bir şey kaldıysa!

Öte yandan, ABD himayesinde “ulusal kurtuluş” hareketi yürütmeye ve bunu hiç utanmadan ABD himayesinde vermeye kalkan PKK veya YPG önderliğinin durumu nasıl izah edeceği de bilinmemektedir. Aslında bu, emperyalist himaye politikalarından kurtulmaları için bir fırsattır ama sanmıyorum ki, en az TC kadar reelpolitik olan PKK önderliği bu durumdan dersler çıkarıp bir silkiniş içine girsin.

Sonuç olarak, son Dünya Kupası finallerinden etkilenerek söyleyecek olursak, Türk ulusalcılığı da, Kürt ulusalcılığı da, ABD emperyalizminin iki kaleye de attığı penaltılarda ters köşeye yatarak golü yemiş bulunuyorlar.

Ulusalcılığın makûs talihi! 

(Gün Zileli - 7 Temmuz 2018 - www.gunzileli.com - gunzileli@hotmail.com)

Business News