HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Prof. Dr. Sinan Adıyaman: Avrupa turist yollasın diye hasta sayısı düşük gösteriliyor

“Hasta sayısı 1000’in altında tutuluyor ama test sayısı düştü” diyen TTB Başkanı Prof. Dr. Adıyaman: “Pandemi ile mücadelede alınan tedbirle...

“Hasta sayısı 1000’in altında tutuluyor ama test sayısı düştü” diyen TTB Başkanı Prof. Dr. Adıyaman: “Pandemi ile mücadelede alınan tedbirler toplum ve halk sağlığını düşünerek alınmıyor, tamamen ekonomik ve siyasi çıkarlar göz önüne alınarak yapılıyor. Hasta sayısı aşağı düşsün ki Avrupa turist yollasın.”


Ata Soyer Sağlık ve Politika Okulu öğrencilerinin hazırladığı “Korona Günlüğü”nün 3 Ağustos 2020 tarihli çalışması yine çarpıcı veriler yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı birimlerde çalışan 350’nin üzerinde sanatçı ve teknik personel Covid-19 pandemisinin hemen öncesinde sözleşmeleri yenilenmeyerek işsiz bırakıldı. Bakanlığın uygulamasını yargıya taşıyan kültür sanat emekçileri, mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen ya görevlerine başlatılmadı ya da bir aylık sözleşmelerin ardından yeniden işsiz bırakıldı. Kültür Sanat-Sen Başkanı Hülya Eryetli idarecilerin, “Siz mahkemeyi kazanıp işe dönseniz bile biz sizi bir şekilde atacağız, hiç boşuna uğraşmayın” dediğini aktardı.

Bayramın son gününe Dünya genelinde 18 milyon 226 bini geçen Covid-19 vakası ile girdik. Vakaların %31’i Kuzey Amerika, %24’ü Asya, %23’ü Güney Amerika, %16’sı Avrupa ve %5’i Afrika kıtasından bildirildi. Can kaybı 692 bini geçti, yarın ya da ertesi gün 700 binli rakamları paylaşıyor olacağız. Pandemi kontrolden çıkmış durumda. Çok görülüyor, çok öldürüyor, yaşamı ve çalışma yaşamını doğrudan etkiliyor, sosyal yaşamlarımızı da alt üst etmiş durumda. Tüm bunlara karşı pandemi gerçekliği halen tam anlaşılabilmiş değil. Ne kamu otoriterilerince ne de vatandaşlarca…

Yeni vaka bildirimi alışıldığı gibi hafta sonları düşüyor. Son 24 saatte 218 bin civarında yani tanı konuldu. Zirveye Hindistan yerleşti  52 bin 783 vaka ile, bu ülkeyi ABD (49 bin), Brezilya (yaklaşık 25 bin), Kolombiya (11 bin 470), Meksika (9 bin 556), Güney Afrika (8 bin 195), Peru (6 bin 667) ve Rusya (5 bin 427) izledi.

Yeni vaka sayısı açısından haftalık ortalamalarda veriliyor. 2 Ağustos itibarıyla son bir haftanın yeni vaka ortalaması 258 bin 73 idi, oysa ortalama yeni vaka bildirimi iki hafta önce 254 bin 194, üç hafta önce 227 bin 552, dört hafta önce 210 bin 711, Temmuz başında 191 bin idi. Temmuz ayında yeni vaka bildiriminde artış %35 olmuştur, oldukça yüksek!

Sağlık Bakanlığı artık aktif hasta sayısı bilgisini paylaşmıyor

Resmi istatistiklere göre Türkiye’de son 24 saatte 987 kişi Covid-19’a yakalandı, 18 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 582 kişi. Aktif hastaların %8.5’inde pnömoni (zatürre) mevcut. Aktif hasta sayısı hakkında bilgi hala paylaşılmıyor. Yoğun bakımda yatan hastalar ve entübe hastalar bilgisi de artık paylaşılmaz oldu.

Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun açıkladığı ‘karantina verileri’ üzerinden kentte günlük olarak 300 ile 350 civarında pozitif vakanın tespit edildiğine dikkat çekiyor.

Temmuz ayında yurt genelinde 30 bin 967 vaka görüldü. Günlük olarak en yüksek vaka sayısı, 1 Temmuz’da 1,192 olarak kayda geçti. 22 Temmuz’da 902 vakayla ayın en düşük seviyeye ulaşıldı. Ancak 31 Temmuz’a gelindiğinde vaka sayısı 982’ye yükseldi.

Temmuzda Türkiye genelindeki toplam vakanın yüzde 23’ü İstanbul’da kayda geçti. İstanbul’da temmuz ayında 7 bin 302 kişi Covid-19’a yakalandı. Bunların %35’i (2 bin 624 kişi) hastaneye yatırıldı.

Irak uçuşları tekrar durduruldu

Irak Havacılık Kurumu’ndan yapılan açıklamada Türkiye’deki vakaların artması nedeniyle uçuşların askıya alındığı bildirildi. Irak’ın başkenti Bağdat ve güney kentlerindeki havalimanları, geçtiğimiz hafta uluslararası uçuşlara yeniden açılmıştı. Türk Hava Yolları da, 1 Ağustos (dün) itibariyle uçuş listesine Irak’ın da eklendiğini açıklamıştı. Dün, aylar sonra ilk kez Erbil-Ankara ve İstanbul-Erbil uçuşları yapılmıştı.

Covid-19 salgın kontrolünde ceza sıklıkla devreye sokuluyor. Gaziantep’te Covid-19 tedbirleri kapsamında bir günde 2 bin 768 kişiye sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımını ihlalden idari işlem uygulandı.

Amerika Koronavirüs Hastalık Kontrol Merkezi’nin bir araştırmasına göre, ABD seyahatinden dönen bir Çinli hiç teması olmadan 71 kişiye koronavirüs bulaştırdı. Araştırmaya göre virüs havada uzun süre asılı kaldı ve asansörden yayıldı.

Hollanda hükümeti, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ‘riskli ülkelerden’ dönen kişiler için uygulanan 14 günlük karantina zorunluluğuna son verdi. Bunun yerine, ‘turuncu’ ya da ‘kırmızı’ listedeki ülkelerden dönenlerin belirli bir süre evde kalması istenecek.

İkinci korona dalgası kapıda mı?

Virologlar, yeni tür koronavirüs salgınının ikinci dalgasını aylar öncesinden öngörmüştü. İnsanlar korona nedeniyle getirilen fizik mesafe kuralları ve kısıtlamalara uymadıkça, olası bir ikinci dalga tehlikesi de büyüyor. Son haftalarda koronanın yeniden hız kazandığı gözleniyor. Çok sayıda ülkede, önceden olduğu gibi sıkı karantina ve sosyal mesafe kuralları mevcut değil. Almanya, İspanya ve Yunanistan, kısıtlamaların gevşetildiği ilk ülkelerden olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bir süredir, koronavirüsün belki de hiçbir zaman hayatımızı terk etmeyeceği mesajını veriyor. Örgüt, önlemleri yok sayarak insanların korona öncesi yaşamlarındaki gibi davranmalarının yol açabileceği olası olumsuz sonuçlar hakkında da uyarıyor. Öte yandan insanların tatile çıkma arzusu da havaların ısınmasıyla giderek güçleniyor. İnsanlar tatile gittiklerinde küçük bir mekan içerisinde hareket ediyor, partilere gidiyor ve böylece dünya çapında yeni enfeksiyonların temeli atılmış oluyor. Örneğin Almanya’da Temmuz ayı sonunda enfeksiyon sayıları astronomik biçimde artış gösterdi. Virüsü bulaştırma katsayısı “R değeri” de Almanya’da doruk seviyeye ulaştı. Almanya’da R değeri, Temmuz ayı sonunda 1’in üzerine çıktı.

Okulların açılması virüsün bulaşmasını nasıl etkileyecek? Bu soruya yanıt vermek amacıyla Minnesota Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada Covid-19’lu bir öğretmenin 50 dakika ders anlattığı bir sınıfta iyi bir havalandırma olsa dahi partiküllerin %90’ının havada asılı kaldığı saptandı. Araştırmacılar kapalı alanlarda havalandırmanın virüsün havada tutunma gücünü sadece %10 düşürebildiğini ortaya koydu.

Covid-19 salgınıyla ilgili Türkiye’nin son durumunu değerlendiren bilim insanları, hükümetin turizm sektörünü canlandırmak adına attığı adımlar nedeniyle hastalığın tüm Anadolu’ya yayıldığını ve vakaların arttığına dikkat çekerek Eylül ayında ağır bir tablo ile karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu. Uzmanlar, “Eylül ayında ikinci dalga bekleniyor. Mevsimsel grip başlayacak, okullar açılacak, yazlıkçılar, yaylalara gidenler evlerine dönecek, toplu taşımalar kalabalıklaşacak, havaların serinlemesiyle kapalı alanda geçirilecek süreler artacak, bütün bunlar ikinci dalgayı tetikleyecek. Bu duruma ne hastaneler ne ülkenin sağlık sistemi ne de sağlıkçılar dayanır. Bu gidiş iyi değil” vurgusu yaptı.

Kayıhan Pala: Okulların açılması için vaka sayısı yüz binde 1’in altına düşmeli

Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala: “Test sayısındaki azalmaya karşın hasta sayılarında son günlerde bir artış olduğu gözleniyor. Okulların açılması için günlük olgu sayısının yüz binde 1’in altında olması gerektiği uluslararası platformda kabul görmektedir. Ülkemizde salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değildir. Öncelikle salgın kontrol altına alınmalı, yüz bin kişi başına düşen günlük yeni olgu sayısında iller arasındaki gözlenen büyük farklılıklar giderilmeli ve okulların açılabilmesine ilişkin koşullar konunun uzmanları ile tartışılmalıdır. Bugünkü duruma bakarak okulların ağustos ayı içerisinde açılmasının uygun olmadığını söyleyebiliriz.  Haziran’da önlemlerin gevşetilmesinin sonuçlarını, üzerinden iki ay geçmesine karşın bugün halen gözlüyoruz. Bunun faturasını iki aydır olgu ve ölüm sayılarının düşmemesi hatta biraz yükselmesi ile ödüyoruz. Türkiye 230 bini aşan doğrulanmış hasta sayısı ve 6 bine yaklaşan ölüm sayısıyla henüz birinci dalgayı yaşıyor, birinci dalga halen sönümlenmiş değil. Eylül ayından başlayarak mevsimsel grip olgularında da artış gözlenmesi olasılığı var. Bu durumda bir yandan grip vakaları, diğer yandan da Covid-19 salgını sağlık sistemimizi zorlayabilir.”

Adıyaman: “Hasta sayısı aşağı düşsün ki Avrupa turist yollasın.”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman: “Hasta sayısı 1000’in altında tutuluyor ama test sayısı düştü. Ortalama test sayısı yüzde 22. Yeni vaka sayısı da yüzde 23 düştü. Test sayısını ne kadar az tutarsanız yeni hasta sayısını o kadar az görürsünüz. Olgu sayısını azaltmanın en etkili yolu enfeksiyon zincirinin kırılması. Türkiye, test sayısını azaltarak asemptomatik hastaları yakalama imkânımızı maalesef ortadan kaldırıyor ve salgın çok hızlı bir şekilde artıyor. Diyarbakır, Urfa, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi illerde çok sayıda hasta artışı var. Manisa’da yoğun bakımda yer kalmamış. Ankara’da da sıkıntılar var. Siz hükümetsiniz, kamusal tedbirleri almak zorundasınız. Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün 300 binden fazla insanın fiziksel mesafeyi korumadan bir araya gelmesi, bunlar yapılmayacak. Nişanları, düğünleri iptal edeceksiniz. Pandemi ile mücadelede alınan tedbirler toplum ve halk sağlığını düşünerek alınmıyor, tamamen ekonomik ve siyasi çıkarlar göz önüne alınarak yapılıyor. Hasta sayısı aşağı düşsün ki Avrupa turist yollasın. 50 yaş altı insanların ellerine ilaçlar veriliyor ve evlerine gönderiliyor. Evlerinin önünde önceden polisler bekliyordu, o kadar çok arttı ki yeteri kadar polis olmadığı için insanların keyfiyetine bırakıldı. Gidişat iyiye gitmiyor ve böyle devam ederse hastanelerin kapasiteleri de bunu kaldırmaya yetmeyecek.”

Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde koronavirüs testi pozitif çıkan tutuklu Naim Türköz günler sonra hastaneye kaldırıldı. Baba Süleyman Türköz, oğlunun tedavisinin eksiksiz yapılmasını istedi.  Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve Covid-19 testi pozitif çıkan Naim Türköz, avukatların girişimi üzerine dün akşam saatlerinde Van Yüzüncü Yıl Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. Hastanede tutukluların koğuşunda tutulan Türköz’ün tetkiklerinin yapıldığı öğrenildi.

Covid-19 çetesi fabrikada işbaşında - Alparslan Savaş

“Salgın, işçi sınıfı için son derece yalın iki sonuç yarattı. Virüs riskiyle baskı altında çalışmak ve uzun süreli işsizlik. Biri diğerinin sopası olan iki sonuç bu. “Kapalı devre çalışma” icat ediyor. İşçilere virüs bulaşırken işyerlerine “COVİD19 Güvenli Üretim Belgesi” dağıtıyor. Virüsü meslek hastalığı kapsamından çıkarıyor. İşçi atıyor, ücretsiz izin uyguluyor. İşçinin canı bu çetenin nezdinde en ufak bir değer taşımıyor.” (SİYASİ HABER.ORG)

Business News