HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ankara’ya yürümek isteyen metal işçilerine polis saldırısı: Çok sayıda gözaltı!

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarı...

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri, Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş için Gebze'de bir araya geldi. Yürüyüşe geçmeye çalışan işçilere polis saldırdı. Ardından sendika binası önünde oturma eylemi başlatan işçilere polis ikinci kez saldırdı. Aralarında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendikanın Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile işçilere desteğe gelen çeşitli sendikacılar da dahil 99 kişi gözaltına alındı...


DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçileri, Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş için Gebze’de bir araya geldi. Birleşik Metal-İş sendikasının Gebze 1 No’lu Şube binasının önünde buluşan işçiler “Sendikalaşma hakkı istiyoruz” yazılı pankart açtı.

Yürüyüş yapmaya çalışan işçilere polis saldırdı. Gebze 1 No’lu şube sekreteri Muhammet H. Orhan ve HT Solar işyeri temsilcisi Mesut Soykal gözaltına alındı. Sendikadan yapılan açıklamada 10 işçinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Kocaeli Valiliği, işçilerin yürüyüş kararı almasının ardından “koronavirüs salgını” gerekçesiyle kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etmişti.

İşçiler, saat 15’te üretimi durduracak

Polis saldırısının ardından açıklama Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, örgütlü oldukları fabrikalarda saat 15.00 itibariyle üretimin durdurulacağını ve vardiyalarından çıkan işçilerin de alana geleceğini kaydetti.

Adnan Serdaroğlu, “Buradan Kocaeli Valisi’ne saygılarımızı sunuyoruz. Vicdanından şüphemizin olmadığı Sayın Vali, bütün metal işçilerinin size selamı var! Sanayi bölgesinin göbeğinde işçilerin uğradığı haksızlığa ses çıkarmayan Çalışma Bakanı’na saygılarımızı sunuyoruz. Adaleti bir tarafa bırakan, kalkınmayı dış güçlere teslim etmeye çalışan AKP iktidarına da metal işçilerinin selamını gönderiyoruz” dedi.

“Buna göz yumanlar hesap verecek”

“Türkiye’nin en büyük, en gelişmiş sanayi sitesinde bir ayıp yaşanıyor ve buna göz yumanlar hesap verecek” diyen Serdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Çarklar dönmeli, COVID’e rağmen işçilerin çalışması lazım, bir fabrikada işçiler hastalanırsa karantina altında hasta hasta çalışması lazım’ deniliyor. İşçilerin COVID’e yakalanma oranı bütün toplum kesimlerinin çok çok üstünde. Bu işçiler anayasal hakkını kullandığı ve sendika üyesi olduğu için düşük ücrete mahkûm ediliyor, ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor. Ey Çalışma Bakanı, sen bu yasaları uygulamakla yükümlüsün! Sadece sendika üyesi olduğu için işçiye her türlü baskı yapılıyor. Bu mu adalet, bu mu demokrasi, bu mu insan hakları, bu mu özgürlükler!”

Sendika başkanları dahil çok sayıda kişi gözaltına alındı

“Valilik kararı olduğu” gerekçesiyle sendika binası önünde oturma eylemi başlatan işçileri çevreleyen polis, bir süre sonra saldırıya geçerek aralarında sendika yöneticileri ve işçilerin de olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Birleşik Metal-İş, işçilere desteğe gelen Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanları Kamil Kartal ve Başaran Aksu’nun da gözaltına alındığını duyurdu. Sendika, toplam gözaltı sayısını 99 olarak verdi.

Business News