HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"ODTÜ yönetiminin Onur Yürüyüşü yasağının hukuki temeli yok"

Uluslararası Af Örgütü heyeti Onur Yürüyüşü'nü izlemek için yarın ODTÜ kampüsünde olacak. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünd...


Uluslararası Af Örgütü heyeti Onur Yürüyüşü'nü izlemek için yarın ODTÜ kampüsünde olacak.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde yarın yapılması planlanan ancak üniversite yönetimi tarafından yasaklanan Onur Yürüyüşü öncesinde Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yayınlayarak, öğrencilerin yürüyüşü gerçekleştirmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Yürüyüşten önce tüm öğrencilere resmi bir e-posta gönderilerek Onur Yürüyüşü'ne izin verilmediği, yürüyüşün "üniversitenin imajına zarar verebileceği" ve gerçekleşmesi halinde polis çağrılacağı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks, üç yıl önce ODTÜ kampüsünde düzenlenen barışçıl Onur Yürüyüşü'nde polisin biber gazı, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığını hatırlatarak, "Katılımcılar gözaltına alındı ve mahkemelere sürüklendi; fakat sonuçta beraat ettiler. Bu olaydan hiç ders alınmamış olması son derece üzücü. Üniversitenin imajına, aşkı ve dayanışmayı kutlayan öğrenci topluluğu değil, bu anlamsız yasak ve polisin olası gereksiz güç kullanımı zarar verecek" dedi.

Mayıs 2019'da ODTÜ öğrencileri ve çalışanları kampüste barışçıl bir Onur Yürüyüşü düzenlemiş, yürüyüşe katılanlar, polisin aşırı güç kullanımıyla karşılaşmıştı. 18 öğrenci ve bir akademisyen, "kanuna aykırı yürüyüşe katılmak" ve "ihtara rağmen dağılmamak" ile suçlanmıştı. 18 kişi Ekim 2021'de beraat etmişlerdi. 

Nils Muižnieks ayrıca "Devletler barışçıl toplanmaları kolaylaştırmakla yükümlüdür. Üniversitenin Onur Yürüyüşü'ne getirdiği yasağın hiçbir hukuki temeli yok. ODTÜ yönetimi bu kararı iptal etmelidir" dedi.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü heyeti Onur Yürüyüşü'nü izlemek için yarın ODTÜ kampüsünde olacak.

2017'de olağanüstü hâl kapsamında çıkartılan süresiz etkinlik yasağı, 2019'da Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmıştı. (BİANET)

Business News