HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Grev tehdidi MESS’e teklif yükseltti ama sendikalar yine kabul etmedi: Metal grevine doğru adım adım

Birleşik Metal-İş ve Türk Metal’in grev kararının ardından MESS, teklifini yükseltti. Ancak sendikalar teklifin hala beklentinin altında old...


Birleşik Metal-İş ve Türk Metal’in grev kararının ardından MESS, teklifini yükseltti. Ancak sendikalar teklifin hala beklentinin altında olduğunu ifade ederek reddetti

MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca Türk Metal de Birleşik Metal-İş de grev kararı almıştı. Birleşik Metal-İş’in 19 Ocak’ta greve çıkacağını açıklamasının ardından MESS, sendikalara yeni bir teklif sundu.

En son maaşlar için yüzde 60, sosyal haklar için yüzde 85 zam öneren MESS’in yeni teklifi ortalama olarak yüzde 73’e tekabül ediyor. MESS’in teklifinin detayları şöyle: İlk 6 aylık dönem için, yüzde 32 + maktu olarak (seyyanen) 20,5 TL ve 10 yılı geçmemek üzere her kıdem yılı için 1,5 TL. Sosyal haklara ise yüzde 90 zam.

Grev kapıda

Her iki sendika da işçilerin taleplerinin uzağında olduğu gerekçesiyle teklifi kabul etmedi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, X hesabından yaptığı paylaşımda “Bıçak kemikte-Grev kapıda! Hakkımız olanı alıncaya kadar Mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Metal işçileri ne istiyor?

Birleşik Metal-İş ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5 zam istiyor. Bu zamla birlikte ortalama bir metal işçisinin ikramiye dahil net ücreti 35 bin 730 TL olacak. Sosyal haklarda da yüzde 450 artış talep ediliyor.


Metal grevinin ateşi 19 Ocak’ta yanacak: Kavgamız yeni başlıyor

Birleşik Metal-İş , yönetici ve üye işçilerin katılımıyla yaptığı basın toplantısında MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldığını duyurdu. Sendika örgütlü olduğu işletmelerde kademeli olarak grev kararını uygulamaya başlayacağını açıkladı. İlk adım 19 Ocak’ta 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada atılacak

Birleşik Metal-İş , yönetici ve üye işçilerin katılımıyla yaptığı basın toplantısında MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldığını duyurdu.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, örgütlü oldukları 34 işletmeye bağlı 63 fabrikada greve hazır olduklarını açıklarken grev takvimini açıkladı. İlk aşamada 15 işletmeden 37 fabrikada greve gideceklerini belirten Atar’ın açıkladığı takvim şöyle:

9 işletmeye bağlı 26 fabrikada 19 Ocak günü,

3 işletmeye bağlı 6 fabrikada 23 Ocak günü,

3 işletmeye bağlı 5 fabrikada 24 Ocak günü greve çıkılacak.

Bu grevlere ortalama 7 bin işçi katılacak.

Metal işçileri ne istiyor?

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, görüşme sürecini anlattığı konuşmasında maaşlara ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5 zam istediklerini ifade etti. Bu zamla birlikte ortalama bir metal işçisinin ikramiye dahil net ücreti 35 bin 730 TL olacaktı.

Atar sosyal haklarının komik düzeyde kaldığının da altını çizerek örnekler verdi:  “Örneğin, aylık ödenen çocuk yardımı 35 TL ile 28 TL arasında değişmektedir. Örneğin yıllık izin parası bir kente gitmek için yol parasını bile karşılayamaz tutarda.”

Atar, bu nedenle sosyal haklarında yüzde 450 oranında artış yapılmasını talep ettiklerini de ekledi.

Patronlar kârlarını katladı

Atar, görüşmelerde uzlaşının çıkmama gerekçesi olarak MESS’in ciddiye alınacak bir teklif sunmamasını gösterdi. MESS, birinci altı ay için yüzde 35 ücret zam teklifini önce yüzde 50’ye, daha sonra da yüzde 60’a yükseltti. Sosyal haklar için de yüzde 65 olarak vermiş olduğu teklifi önce yüzde 80’e daha sonra da yüzde 85’e yükseltti.

MESS her ne kadar işçilerin taleplerinin çok altında teklif verdiyse de MESS’e bağlı fabrikaların kârlarında devasa artışlar yaşandı. Atar, örgütlü oldukları işletmelerin kârlarından örnekler de verdi:

Anadolu Isuzu 2022 yılı net kârını yüzde 192 oranında,

Sarkuysan Elektrolitik 2022 yılı net kârını yüzde 104,1 oranında,

Makina Takım 2022 yılı net kârını yüzde 179,6 oranında,

Türk Prysmian Kablo 2022 yılı net kârını yüzde 366,5 oranında yükseltti.

Borsa verilerine göre ise bir önceki yıla göre 2022 yılı net kar oranları;

Otomotivde yüzde 121,5

Dayanıklı tüketim maddelerinde yüzde 52,4

Makine ekipmanlarında yüzde 146,5

Elektrikli malzemelere bakıldığında da yüzde 158,7’ye ulaştı.

“Grev yasaklarından medet ummayın”

Atar konuşmasının son kısmında grev yasaklarına da değindi. İktidara seslenen Atar, işçilerin Anayasal haklarına saygı göstermelerini istedi. MESS yetkililerine grev yasaklarından medet ummamalarını söyleyen Atar, metal işçilerinin her koşulda grev hakkına sahip çıkacağını ifade etti. Atar şunları söyledi:

İktidar yanında; MESS yetkililerini de uyarıyorum. Sakın ola grev yasaklarından medet ummayın. Olası grev yasaklarından sizlere bir sonuç çıkmaz. Metal işçileri, her şart ve koşul altında grev hakkına sahip çıkacak ve bunu uygulamadan bir an olsun geri durmayacaktır. Günlerdir yaptığımız grev eğitimleri ile bu sürece hazırlanıyoruz.

Bundan, dost düşman kimsenin bir kuşkusu olmasın. 19 Ocak sonrası, yurdun dört bir yanında metal işçilerinin haklı haykırışına tanık olacaksınız. Binlerce metal işçisi, fabrika önlerinde, kentlerin alanlarında, meydanlarda haklı taleplerini en gür sesleriyle haykıracaktır. Bu sesi hiçbir güç susturamayacaktır.

Sendikamız, bu sürece oldukça hazırlıklı bir biçimde, her türlü olasılığı değerlendirerek ve her türlü riski göze alarak hazırlanmaktadır. 2024 yılı metal işçilerinin yılı olacaktır ve bunu hiçbir güç engelleyemeyecektir.

Bu mücadele, yalnızca Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin mücadelesi değildir. Bu mücadele, sendika ayrımı gözetmeden, tüm metal işçilerinin ortak mücadelesi olmak durumundadır. Buradan ayrımsız tüm metal işçilerini birlikte mücadeleye çağırıyorum. (SENDİKA.ORG)

Business News