HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

CHP ve DEM Parti, TİP’i desteklerken Yeniden Refah’ın AKP’ye oy kaybettireceği öne sürülüyor: GEBZE'DE ERKAN BAŞ'IN ŞANSI...

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın belediye başkan adayı olduğu Gebze’de Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 50’nin üstünde. Ancak gençler ve emeklile...


TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın belediye başkan adayı olduğu Gebze’de Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 50’nin üstünde. Ancak gençler ve emekliler, AKP’ye tepkili. Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Kırmızıçiçek, “Daha önce AKP’ye oy veren işçilerde Erkan Baş tercihi artıyor” dedi. CHP ve DEM Parti, TİP’i desteklerken Yeniden Refah’ın AKP’ye oy kaybettireceği öne sürülüyor.

TİP (Türkiye İşçi Partisi) Genel Başkanı Erkan Baş, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak belediye başkanlığı seçimi için aday olduğunu açıkladı. Gebze, işçilerin yoğun olduğu bir kent.  

Erkan Baş, adaylığını açıklarken işçi sınıfının her zaman yanında ve hizmetinde olduklarını belirtti ve “İşçi havzalarının sağ partilerin oy deposu olarak görülüp terk edilmesine asla razı olmayacağız ve bu algıyı değiştireceğiz. Gebze’yi işçiler yönetecek. Türkiye’yi de işçiler yönetecek" dedi.

Gebze’de 2019’da yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 51,7 ile seçimi kazanırken CHP yüzde 29,4, Saadet Partisi ise yüzde 7,9 oranında oy almıştı. Mayıs 2023’te yapılan genel seçimlerde ise, AKP yüzde 40,1, MHP yüzde 10,5 ve BBP yüzde 0,9 oy almıştı, bu çerçevede Cumhur İttifakı’nın toplam oyu da yüzde 51,5 olmuştu.

Yine 2023 seçimlerinde CHP yüzde 22,8, İYİ Parti yüzde 7,9, Yeniden Refah Partisi yüzde 6,2, Yeşil Sol Parti (şimdiki DEM Parti) yüzde 5,5, Zafer Partisi yüzde 3,3, Memleket Partisi de yüzde 1,3 oranında oy almıştı. TİP bu ilçede seçime girmezken diğer sosyalist partiler de yüzde 1’in altında oldukça düşük bir oy oranına sahiptiler.

CHP VE DEM PARTİ’DEN TİP’E DESTEK

Mayıs 2023 seçimleri dikkate alındığında Cumhur İttifakı’nın yüzde 50 üzerinde bir oy potansiyeli bulunuyor. Cumhur İttifakı’nı AKP adayı temsil edecek. Gebze’de CHP ve DEM Parti, belediye başkan adayı çıkartmayarak bir anlamda TİP’e destek vermiş oluyor.

CHP, DEM Parti ve diğer sosyalist partilerle birlikte TİP adayı Erkan Baş’ın yüzde 30’luk bir oy potansiyeline sahip olduğu gözüküyor. Cumhur İttifakı’ndan en az yüzde 10’luk bir oy kaymasıyla Erkan Baş’ın AKP’nin adayı ile eşit bir düzeye gelebileceği var sayılabilir.

Gebze’nin bir işçi kenti olması nedeniyle uzun yıllar bu ilçede sendikacılık yapan ve halen DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Genel Örgütlenme Sekreteri olan Fehmi Elmacı ile Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası’nın Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek’in görüşlerine başvurduk.


‘ERKAN BAŞ’IN ŞANSI VAR’

Birleşik Metal-İş’in Gebze eski Şube Sekreteri ve halen genel merkez yöneticisi olan Fehmi Elmacı, Erkan Baş’ın şansı ile ilgili görüşünü şöyle açıkladı:

“Gebze’de AKP’nin oyu, yüzde 50’lerin üstündedir, ancak Erkan Baş burada dengeleri bozabilir. Kesinlikle kazanır demiyorum ama belediye başkanlığı için AKP adayını çok zorlar. Bence şansı yüksek gözüküyor.

Öte yandan Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) belediye başkan adayı da AKP’nin oylarını böler. Yeniden Refah’ın Gebze’deki oy oranı, Türkiye genelindeki oy oranının üzerindedir. YRP, seçimlerde yüksek bir oy alırsa bu oylar AKP’den gideceği için Erkan Baş’ın şansı yükselir.

Halkın Erkan Baş’a yönelik bir sempatisi var. Kamuoyu kendisini tanıyor. Bizim sendikanın birçok etkinliğine katıldı, grev çadırlarımıza geldi. Son dönemde özellikle gençlerin ve emeklilerin AKP’ye yönelik tepkileri fazla. Benim bir kızım var, kendisi ile hiç belediye seçimlerini konuşmadık. Ancak kızım, ‘Seçimlerde Erkan Baş’a oy vereceğim’ dedi.”

GEBZE SENDİKALAR BİRLİĞİ

İlçede etkili olan bir kuruluş da Gebze Sendikalar Birliği’dir. Bu birlik, 1989 Bahar Eylemleri’yle birlikte kuruldu ve Türkiye çapında en uzun süre birlikteliğini koruyan bir sendikal oluşumdur.

Gebze Sendikalar Birliği’nde işçi konfederasyonları olan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş’e bağlı yerel sendika şubelerin yanı sıra Eğitim-Sen, Eğitim-İş gibi kamu çalışanları sendikalarının da şubeleri bulunuyor.

Birliğin dönem sözcülüğünü Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Gebze Şubesi üstleniyordu. Petrol-İş’te Ocak 2024 seçimleri sonucunda başkan değişti. Petrol-İş Gebze Şube Başkanlığı’na Şivan Kırmızıçiçek seçildi. Önümüzdeki süreçte de, dönem sözcülüğü süresi tam dolmadığından Petrol-İş’in yine dönem sözcülüğü görevini sürdürmesi bekleniyor.

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçicek de görüşlerini şöyle açıkladı:

“Burası emekçilerin yoğun olduğu bir bölge. Erkan Baş’ın adaylığı ile birlikte kendisine yönelik olumlu bir hava esiyor. İşçiler, gündemi takip ediyorlar, özellikle TİP’in Meclis’teki aktif tutumu, emekçilerden yana olan tavrı sempati ile karşılanıyor.

Erkan Baş, Petrol-İş Sendikası’nın tüm direnişlerine, grevlerine geldi. Sürekli yanımızda oldu. CHP ve DEM Parti’nin aday çıkartmayıp TİP’i desteklemesi önemli. Ayrıca Gebze’de Saadet Partisi, İyi Parti ve Yeniden Refah Partisi de aday çıkartıp seçimlere katılacak. Bu sağ blok oylar, AKP’nin oyunu biraz düşürebilir.”

İŞÇİDE TERCİH DEĞİŞİKLİĞİ

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Kırmızıçiçek, yerel seçimlerin işçilerin arasında ilgiyle karşılandığını belirterek “Arkadaşlarla yüz yüze konuşuyoruz. Daha önce AKP’ye oy veren işçiler, ‘Artık oy vereceğim kişiyi buldum. Erkan Baş’a oy vereceğim. Hatta kalabalık bir ailem var. Onları da bu şekilde yönlendireceğim’ diyebiliyor” dedi.

İşçilerin geçmiş dönemlerde de geçim sıkıntısından, hayat pahalılığından şikayetçi olduklarını ifade eden Kırmızıçiçek, “Ancak CHP’ye pek sempatiyle bakmadıkları için yine gidip AKP’ye oy veriyorlardı. Şimdi Erkan Baş, emekçiden yana bir tavır koyunca TİP’e oy vereceklerini ifade etmeye başladılar” diye konuştu.

Gebze’de 11-12 tane organize sanayi bölgesi olduğunu belirten Petrol-İş Şube Başkanı, işverenlerin işçileri “sendikalı oldu” diye ya da “sudan” bir sebeple kolaylıkla işten çıkarabildiklerini, acımasız bir tutum içinde bulunduklarını söyledi.

Şivan Kırmızıçiçek, “İşverenlerin bu acımasız durumunun iyi anlatılması lazım. Sadece o işveren değil tüm ülkedeki işveren sınıfının tavrı genelde böyle. İşverenlere bu olanakları sağlayan kim, onların lehine yasaları çıkaran kim, tabii ki AKP iktidarı. O nedenle bu durumun işçi üzerinde iyi işlenmesi lazım” diye görüş belirtti.

‘SAĞCI EĞİLİM NASIL KIRILIR?’

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Kırmızıçiçek, işçilerdeki sağcı eğilimin, AKP yandaşlığının nasıl kırılması gerektiği konusundaki görüşünü de şöyle açıkladı:

“Öncelikle yüz yüze konuşmak, işçiye dokunmak gerekiyor, onunla ortak bir dili kullanmak lazım. İyi bir kadro örgütlenmesiyle sadece fabrikalarda değil işçi mahallelerinde de çalışma yapmalı. Yine bu arada çeşitli emek örgütleriyle bağlantı kurulmalıdır.

Yerel yönetimler gerçekten önemli. Bizim direnişlerimiz, grevlerimiz sırasında mevcut yerel yönetimlerden hiç destek almadık. Bir tuvalet, duş ihtiyacımızı söyledik, yüzümüze kapıları kapattılar. İşçilerin somut sorunlarıyla uğraşıldığı takdirde, bu yönde çalışmaların yapılması halinde Erkan Baş’ın şansı yüksek olabilir.”      

TİP ve Erkan Baş’ın, bir yandan şansını yüksek tutmak için ciddi bir örgütlü çalışmaya girmesi gerekirken diğer yandan da “Bir partinin genel başkanının tüm ülkeyi temsil etmesi lazım, bir ilçeden belediye başkan adayı olması neden gerekliydi, seçilirse ve belediye başkanı olarak görev yaparsa TİP’in meclisteki sayısı ve etkinliği iyice azalmaz mı, CHP Gebze örgütünün de Baş’a nasıl bir destek vereceği tartışma konusu” gibi sorulara da muhatap olması mümkün. Ne diyelim, kolay gelsin… (ATİLLA ÖZSEVER - GAZETE DUVAR)

Business News