HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Van’da 15 gün gösteri yasağı: Kente giriş-çıkış da engellenecek. Polisten esnafa: Dükkanını kapatmazsan burayı yakarım (VİDEO)

Seçimi yüzde 55'ten fazla oyla kazanan DEM Partili Zeydan'ın mazbatasının yarısından az oy alan AK Parti adayına verildiği Van'd...


Seçimi yüzde 55'ten fazla oyla kazanan DEM Partili Zeydan'ın mazbatasının yarısından az oy alan AK Parti adayına verildiği Van'da valilik, 15 gün süreyle tüm eylem ve toplantılara yasak getirdi.

DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçimi kazandığı ancak mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verildiği Van'da Valilik'ten adeta 'OHAL' kararı geldi. 

İl Seçim Kurulu kararının ardından halkın protestosuna polisin biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdiği Van'da valilik 15 gün boyunca her türkü eyleme yasak getirdi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre "Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları ile her türlü basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi" yasaklandı.

Valiliğin sosyaly medya hesaplarından yapılan açıklama şöyle:  

"KAMUOYUNA DUYURU

Van ili coğrafi sınırları içerisinde 03/04/2024 tarihinden geçerli 17/04/2024 tarihi de dâhil olmak üzere (15) gün süre ile; Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerine istinaden YASAKLANMASI, Yine Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında YASAKLANMASI, Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen paylaşımlarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına İZİN VERİLMEMESİ hususunda Valilik makamınca karar alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Van'da Abdulah Zeydan'a mazbata verilmemesi tencere tavayla protesto edildi. Polis esnafa; 'Dükkanı kapatmazsan yakarım' dedi!

Van'da seçimi kazanan Abdullah Zeydan'a mazbata verilmemesi tencere ve tavalara vurularak protesto edildi.

31 Mart yerel seçiminde, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının il seçim kurulu kararıyla geri alınıp, mazbatanın ikinci olan AK Parti adayı Abdullahat Arvas'a verilmesine yönelik protestolar devam ediyor. 

İftarın ardından Vanlılar, evlerinin camlarından tencere ve tavlara vurarak karara tepki gösterdi. 

'DÜKKANI KAPATMAZSAN YAKARIM'

Sokağa çıkan eylemcilere biber gazı ve tazyikli su sıktı. Maraş Caddesi üzerindeki bir esnafla polis arasında tartışma çıktı. Esnaf polisin kendisine "Dükkanını kapatmazsan burayı yakarım" dediğini belirterek tepki gösterdi. 

Esnaf, "Ben buraya kira ödüyorum, nasıl kapatayım, ver kiramı kapatayım. 5 tane çalışanım var, kendimle beraber 6 kişi. İlk günden böyle bir zulüm var mı ya? 8 yıldır düzenli şekilde vergimi ödeyen bir esnafım. Çevik kuvvet müdürü gelmiş, burada durursanız burayı taşlayacağım, coplayacağım diyor. Görüntü, ses kayıtlarım mevcut. Kapatacağım gideceğim, lanet olsun. Yakacağım dükkanı diyor" ifadelerini kullandı.

2'Sİ AVUKAT ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

DEM Parti Van İl Örgütü yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre; aralarında Van Barosu avukatları Eren Baskın ve Ozan Başdinç ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yaralı ve gözaltına alınan kişi sayısı hakkında henüz net bir bilgi yok.

Öte yandan DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan ve DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır'ın da katılımıyla, uzun süren bir toplantı gerçekleştirildi.

DEM Parti'nin yarın saat 11.00'de, KESK toplantı salonunda MYK toplantısı yapması bekleniyor. Yine aynı saatte DEM Parti Van İl Örgütü binasında CHP heyeti karşılanacak.

Saat 12.00'de, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Feqiye Teyran Parkı'nda "İradene sahip çık" sloganıyla, halk buluşması gerçekleştirilecek. Saat 14.30'da ise bölge barolarının katılımıyla basın açıklaması yapılması bekleniyor. (GAZETE DUVAR)

Business News