Cemevi Başkanlığı'nın çalıştayına Alevi örgütlerinden tepki: 'Alevilere Alevilik öğretmek kimsenin haddine değil'


Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın uygulamaları tartışma yaratmaya devam ediyor. Cemevi Başkanlığı'nın düzenlediği çalıştay Alevi örgütlerinin tepkisini çekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın düzenlediği "Alevi Bektaşi inanç önderlerinin istihdamı, eğitimi, yol ve erkanın gelecek kuşaklara aktarılması" başlıklı çalıştay Alevi örgütlerinin tepkisini çekti.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Alevi kurumlarını çalıştaya davet etti. Başkanlık çalıştay için 'inanç önderlerinin istihdamı', 'inanç önderlerinin yetiştirilmesine ve eğitimi', 'Alevi ve Bektaşi adı altında kurulan dernek ve vakıfların inanç önderleriyle ilişkileri', 'Gençlerin Alevi-Bektaşi yolunu taşatması için yapılabilecek resmi ve sivil çalışmalar', 'Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na yönelik görüş ve öneriler' başlıklı beş konu belirledi. Başkanlık, Alevi kurumlarının 30 Haziran’a kadar katılıp katılmayacaklarına dair bilgi vermelerini istedi. Çalıştay'ın temmuz ayının son haftasında Ankara'da düzenleneceği belirtildi.

Alevi örgütlerinin temsilcileri ise Cemevi Başkanlığı'nın asimilasyon merkezi olarak çalıştığını belirterek, çalıştaya katılmayacaklarını belirtti.

'DÜN FETÖ'NÜN YAPTIKLARINI BUGÜN BAŞKANLIK YAPIYOR'

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, "Kendini Diyanet'in yerine koymuş, Alevi Diyaneti olarak kendisini ilan eden bir başkanlık var. Aleviler hiçbir şey bilmiyor, onların inanç önderlerini eğiteceklermiş, kadro vereceklermiş, Alevi gençlerine yolu göstereceklermiş, dedelerin vakıflarla olan ilişkilerini düzenleyeceklermiş. Daha önce aynı programları Türkiye’de FETÖ yürütüyordu ve Aleviler buna da karşı çıkıp, bir duruş sergiliyordu. Daha önce beş yıldızlı otellerde FETÖ ile beraber Alevi Vakıflar Federasyonu bileşenleri ile birlikte aynı kişiler çalıştaylar yapmışlardı. Bugün de aynı kişiler birlikte hareket ediyorlar. Alevi kurumları bu çalıştaya katılmayacak. Ben burada kendiNE Alevi dedesi deyip gidip bunlarla birlikte aynı masanın etrafında oturanlara sesleniyorum. 15-20 geriye baksınlar, bunların da FETÖ'nün konuştuklarını tekrar ettiklerini görsünler. Alevilerin böyle şeylere ihtiyacı yok. Alevilerin ihtiyaç duyduğu tek şey var o da demokrasi, tarafsız bir anayasa" dedi.

'CEMEVİ BAŞKANLIĞI ALEVİLİĞİ YOK ETMEK İSTİYOR'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe de "Bu başkanlık kurulduğu bu güne kadar kendisine verilmiş misyonu yerine getirmeye çalışıyor. Bizzat AKP-MHP ortaklığı ile kurulan, esas amacı Alevileri kendi içinde parçalamak, bölmek, çatıştırmak ve sonuç itibariyle Aleviliği ortadan kaldırmak, yok etmek amacı olan bir yapı. Aleviler üzerinde çok derin asimilasyon politikaları yürüten bir merkez haline geldi. Bir taraftan Alevilerin yol önderlerinin içinde olmadığı Alevi ansiklopedisi hazırlayarak, Aleviliği yeniden tarif eden, aslında Alevilik dışında tümüyle başka bir şey tarif eden bir çalışmayı yürütüyorlar. Alevilerin eşit yurttaşlık temelindeki taleplerinin hiçbiri yerine getirilmedi. Yeni müfredat ile okullardaki zorunlu din derslerinin sayılarını artırarak, ÇEDES ve benzer projelerle Alevi çocuklarını asimile etmek için çalışıyorlar. Şimdi de bir çalıştay yapacaklarını söylüyorlar ve öte taraftan da atmış yıldır Hacıbektaş Belediyesi ve Alevi kurumlarının gerçekleştirdiği, Alevilerin serçeşmesi olan Hacı Bektaş Veli Anma etkinliklerine çökmeye çalışıyorlar. Yapacakları tek resmi iş Aleviliği tanımaktır. Cemevlerinin ibadethane olmasını anayasal güvence altına almak, zorunlu din derslerini kaldırmak, asimilasyon politikalarına son vermek, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığını lav etmektir. Biz bu başkanlığı tanımadığımızı defalarca ifade ettik. Yapacakları çalıştayda da, yapacakları diğer işlerde de işimiz yok" diye konuştu.

'ALEVİLERİ DÖNÜŞTÜRMEYE DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan ise "Alevi toplumunun devletten tek talebi laik, demokratik bir Türkiye ve eşit yurttaşlık temelinde inancını, kültürünü özgürce yaşamaktır. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasını kabul etmediğimizi, süreçte bir asimilasyon kurumuna dönüşeceğini her fırsatta dile getirdik. Gelinen noktada başkanlık bir misyoner kurumu gibi bu ülkenin insanlarından toplanan vergilerle faaliyet yürütüyor. 2009-2010 yıllarında AKP’nin Alevi çalıştayı sürecinde hükümetin zihniyetinin ne olduğunu biz zaten gördük ve hükümet çalıştaylar raporunu dahi üstlenmedi. Pirler, dedeler, babalar ocağı ortada iken, yol ve erkan yüz yıllardır bu topraklarda kuşaktan kuşağa aktarılırken Alevi inanç önderlerini yetiştirmek kimin haddine. Alevi dedesi, babası, yol önderi, mürşidi yetiştirmeyi Diyanet'in imam yetiştirmesi gibi zannediyorlar. Bu yapılmak istenen çalıştay da gösteriyor ki bu başkanlık Alevi Diyaneti oluşturmaya çalışıyor. Şimdi para ile iş, aş ile Alevileri dönüştürmeye, değiştirmeye çalışıyorlar. Alevi yol önderi yetiştirmek misyonerliktir. Geçmişte FETÖ'nün cami-cemevi projesi ile buna benzer çalıştaylarda da gördük ki aslında zihniyet inancı değiştirip, dönüştürme misyonerliği yapılıyor. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bir misyoner kurum gibi hareket ediyor. Alevi olmayanlar tarafından Alevilere, Alevilik öğretmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Böyle bir çalışmaya katılmayacağız. Bu çalışmalara katılanların bu toplumda bir karşılığı yoktur. Bu inanç kendisine ihanet edenleri kendi içinde asla barındırmamıştır" dedi. (MEHMET MENEKŞE - ARTI GERÇEK)

Blogger tarafından desteklenmektedir.