Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Macron yeni kabineyi sağcılardan oluşturdu: Sol bloktan; 'seçimi kaybedenlerin hükümeti' tepkisi!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron haftasonu yeni kabineyi açıkladı. Seçimden 11 hafta sonra atanan kabine merkez sağcı isimlerden oluşuyor. Hem Le...


Fransa Cumhurbaşkanı Macron haftasonu yeni kabineyi açıkladı. Seçimden 11 hafta sonra atanan kabine merkez sağcı isimlerden oluşuyor. Hem Le Pen'in partisi RN hem de sol blok atamaya tepkili.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Michel Barnier liderliğindeki yeni hükümeti atadı. Seçimden 11 hafta sonra açıklanan kabine merkez sağ isimlerden oluşuyor.

Sol bloktan siyasetçiler, önceki akşam duyurulan kabineye güven oyu önergesiyle meydan okuyacaklarını ifade etti.

Macron'dan 'sol blok hükümeti kursak devrilir' savunması

Temmuz seçimlerinde, Yeni Halk Cephesi (NFP) adlı sol blok, diğer siyasi bloklardan daha fazla parlamento koltuğu kazanmış, ancak genel çoğunluğu sağlayamamıştı.

Macron'sa, solun parlamentoda "hemen devrilmeyecek" bir hükümet kurmak için yeterli desteği toplayamayacağını savundu.

Macron, bunun yerine, müttefiklerinin yanı sıra muhafazakar Cumhuriyetçiler (LR) Partisi ve merkezdeki gruplardan parlamento desteği alan bir hükümete liderlik etmesi için Barnier'e yöneldi.

Le Pen'in partisi: Bu hükümetin hiçbir geleceği yok

Macron, aşırı sağdan tarafsız bir duruş beklese de faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, yeni hükümetin yapısını anında kınadı.

Bardella, cumartesi günü yaptığı açıklamada, bunun "Macronculuğa dönüş" anlamına geldiğini ve bu nedenle "hiçbir geleceği olmadığını" söyledi.

Sol bloktan tepki: 'Seçimi kaybedenlerin hükümeti kuruldu

Yeni kabineye sol bloktan da tepki geldi. Boyun Eğmeyen Fransa partisinin lideri Jean-Luc Mélenchon da, yeni kadroyu "seçimi kaybedenlerinin hükümeti" olarak adlandırdı. Mélenchon, Fransa'nın hükümetten "en kısa sürede kurtulması" gerektiğini savundu.

Boyun Eğmeyen Fransa'nın milletvekilleri grubuna liderlik eden Mathilde Panot da, TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Seçimi kaybeden herkesi geri dönüştürmeye hazır görünen bir hükümet görmek beni öfkelendiriyor" dedi.

Sol blok destekçileri sokağa çıktı

Kabinen duyurulmasından kısa süre sonra, sol blok destekçisi binlerce kişi önceki gün başkent Paris'te, güney liman kenti Marsilya'da ve başka yerlerde protesto etmek için sokaklara çıktı.

Protestocular, atanan kabinenin parlamento seçimlerinin sonucunu yansıtmadığını vurguladı.

Kabinede yer alan isimler kimler?

Kabinedeki kilit pozisyonlardaki yeni yüzler arasında merkezci Jean-Noël Barrot Dışişleri Bakanı ve muhafazakar Bruno Retailleau İçişleri Bakanı olarak yer alıyor.

Macron'un yakın müttefiki olan Savunma Bakanı Sébastien Lecornu da mevcut görevinde kaldı.

Merkezci ve muhafazakar partiler iktidarda kalmak ve çok parçalanmış bir parlamento tarafından yasa tasarılarının kabul edilmesini sağlamak için Marine Le Pen'in partisi RN başta olmak üzere diğer partilere güvenecek.

RN, Barnier'in Başbakanlığına örtük destek verse de, göç, güvenlik ve diğer konulardaki endişeleri karşılanmazsa herhangi bir noktada desteğini geri çekebileceği yönünde mesaj veriyor.

Yeni Başbakan Barnier'in ilk görevi bütçe planını sunmak

Yaklaşık iki hafta önce Başbakan olarak atanan Barnier'in ilk görevi, kendisinin bu hafta "çok ciddi" olarak adlandırdığı Fransa'nın mali durumunu ele alan 2025 bütçe planını sunmak olacak.

Muhafazakar bir isim olan Barnier, uluslararası alanda İngiltere ile Avrupa Birliği'nin (AB) Brexit müzakerelerine liderlik etmesiyle tanınıyor.

Önümüzdeki ay parlamentoya bütçe planı sunma işi, yeni Maliye Bakanı olan 33 yaşındaki Antoine Armand'a düşüyor. Armand, daha önce parlamentonun ekonomik işler komisyonunun başkanı olarak görev yapmıştı. (SOL.ORG)

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN