Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İstanbul'da çok dilli 1 Mayıs

Bu yıl da 1 Mayıs'ın kutlamalarının merkezi Taksim olacak. Kadın, erkek, genç, yaşlı, işçi, memur, işsiz, sosyalist, Müslüman, eşcins...

Bu yıl da 1 Mayıs'ın kutlamalarının merkezi Taksim olacak. Kadın, erkek, genç, yaşlı, işçi, memur, işsiz, sosyalist, Müslüman, eşcinsel onbinlerce kişi, "eşitlik, özgürlük, barış ve adalet" için Taksim'de buluşacak. Bu yıl ki 1 Mayıs, çok dilli olacak.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a 3 gün kaldı. Türkiye ve Kürt bölgesinde yaygın bir şekilde kutlanacak olan 1 Mayıs'ın merkezi ise bu yıl da İstanbul Taksim Meydanı olacak. 

1978'den itibaren 1 Mayıs'a yasaklı olan Taksim'de bu yıl 3. kez "resmi izinli" olarak 1 Mayıs kutlamaları yapılacak. DİSK, KESK ve HDK'nin çağrısıyla emekçiler 3 koldan Taksim Meydanı'na yürüyecekler.

Gümüşsuyu'ndan TTB, TMMOB, TKP ve Halkevleri alana giriş yapacak. Tarlabaşı'nda KESK, ÖDP, BDP toplanacak. Şişli'de ise sağ koldan DİSK ve Devrimci 1 Mayıs Platformu, sağ koldan ise Sendikal Güç Birliği Platformu, Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, DHF, BDSP, Mücadele Birliği, Alınteri alana giriş yapacak.

Şişli kolundan yürüyecek olan sendika ve örgütler, saat 09.30'da Ender Mağazası önünde toplanacak. Şişli kolundan yürüyen HDK'lılar ise saat 09.30'da Şişli Cami Meydanı'nda toplanarak Taksim Meydanı'nda yürüyecek.

AÇILIŞ ENTERNASYONALLE YAPILACAK

Miting programı bütün kortejlerin alana girmesinin ardından enternasyonal marşı ile başlayacak. 

Geçen yıl ilk defa Kürtçe ve Türkçe olarak iki dilli kutlanan 1 Mayıs, bu yıl çok dilli olarak kutlanacak. Bu coğrafyada yaşayan farklı ulusal kimlikleri temsilen birer kişi, kürsüden kendi dillerinde "Yaşasın 1 Mayıs" diyerek çok dilli selamlama yapacak.

Mitingde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Sendikal Güç Birliği Platformu adına konuşmalar yapılacak. Direnişçi işçiler adına bir konuşma yapılmasının ardından, devrimci, ilerici, sosyalist kuvvetler adına Kürtçe ve Türkçe olarak 1 Mayıs bildirisi okunacak.

Mitingde Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Koma Amed sahne alacak.

HDK İLK 1 MAYIS'INI ÇOK DİLLE KUTLUYOR

Ekim 2011'de kuruluşunu ilan eden Halkların Demokratik Kongresi (HDK), ilk 1 Mayıs'ını bu yıl kutlayacak. Türkiye genelinde yerel meclisleri ile işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs kutlamalarına katılacak olan HDK, 1 Mayıs alanlarında "iş, barış, eşitlik, özgürlük ve adalet" taleplerini dile getirecek. 18-19 Ekim 2011'de kuruluş kongresine çok dilli selamlama ile başlayan HDK, bu topraklarda yaşayan halkların renklerini 1 Mayıs alanlarına da taşıyacak. Çok dilli olarak hazırlanan "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı, HDK kortejlerinin en önünde yer alacak. HDK bileşenlerinin yapacağı konuşmalar ve okunacak 1 Mayıs bildirilerinin de çok dilli olması planlanıyor.

BDP: NEWROZ COŞKUSUYLA TAKSİM'DEYİZ

Taksim'deki 1 Mayıs'a kitlesel olarak katılacaklarını açıklayan partilerden biri de Barış ve Demokrasi Partisi. "Newroz coşkusuyla 1 Mayıs'a" sloganıyla çalışmalarını sürdüren BDP'nin Tarlabaşı'ndaki en kitlesel kortej olması bekleniyor.

KADINLARIN KATILIMI YOĞUN OLACAK

Bu yıl ki 1 Mayıs'a kadınların katılımının geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olması bekleniyor. Günler öncesinden 1 Mayıs'la ilgili çalışmalara başlayan Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Feminist Kolektif, Emek ve Meslek Örgütlerinden Kadınlar, Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu, "kadına yönelik şiddetin son bulması", "görünmeyen kadın emeğinin görünmesi", "savaşların son bulması" yönündeki talepleri dile getirecek.

GAZETECİLER TAKSİM'DE OLACAK

Gazeteciler, sadece haberi izleyen olarak değil, eylemci olarak da 1 Mayıs'günü Taksim'de olacak. Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları adıyla tutuklu gazeteciler için mücadele yürüten gazeteciler, 1 Mayıs'ta "Dışarıdaki Gazeteciler" adıyla Taksim Meydanı'nda olacaklarını duyurdu.

ANTİKAPİTALİST MÜSLÜMAN GENÇLER DE 1 MAYIS ALANINDA

Bu yılki 1 Mayıs'ın ilklerinden biri de antikapitalist Müslüman gençlerin Taksim'deki 1 Mayıs buluşmasına katılması olacak. Muhafazakarlığın ve İslam'ın merkezi olarak kabul edilen Fatih'ten, Batı modernizminin ve solun merkezi olarak kabul edilen Taksim'e yürüyecekler. En temel sloganları ise, Kur'an-ı Kerim'deki Beled Suresi'nin Fekku Ragabe ayeti olacak: Kölelere özgürlük. Bu taleplerini, Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça dillerinde yazacaklar.

TÜRK-İŞ İSTANBUL'DAN KAÇTI

1980 darbesi sonrasında işçi hareketinin geliştiği dönemlerde 1 Mayıs'ı salonlara hapseden TÜRK-İş, bu yıl ise İstanbul'dan kaçtı. 1 Mayıs bildirisinde yer alan "Kürt sorununda demokratik çözüm" ifadesini bahane eden TÜRK-İş, hükümet destekli Hak-İş, Memur-Sen, Birleşik Kamu-İş ve Kamu-Sen ile ortak hareket etme kararı aldı. İşçi ve emekçilerin Taksim'e çıkmak için yeniden mücadeleye giriştiği 2007 yılında Kadıköy'de miting düzenleyen Türk-İş, bu yıl da kendi tarihine uygun davrandı. Taksim'e çıkmamak için İstanbul'da kutlama yapmama kararı aldı. Ancak, TÜRK-İş'e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu, DİSK ve KESK ile hareket ederek, Taksim'deki 1 Mayıs mitingine katılacak.

ANF NEWS AGENCY