Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Denizli Valisi yasağa gerekçe bulmaya üşendi

Denizli valiliği hukuk tarihine geçecek bir skandala imza attı. Valilik, "Afişin Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine aykırılık ...


Denizli valiliği hukuk tarihine geçecek bir skandala imza attı. Valilik, "Afişin Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine aykırılık teşkil edeceği" gerekçesi ile TKP'nin 1 Mayıs afişine dönük bir yasaklama kararı aldı. Ancak ilgili maddelerin neler olduğunu kimse bilmiyor!
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AKP bürokratlarının skandallar serisine, hukuk tarihine geçebilecek bir yenisini ekledi. Vali, "Afişin Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine aykırılık teşkil edeceği" gerekçesi ile TKP'nin 1 Mayıs afişine dönük bir yasaklama kararı aldı. Ancak bu maddelerin neler olduğunu kimse bilmiyor.
Böylece yasaklama literatürüne "ilgili maddelere aykırılık" cümlesini kazandıran Vali'nin Türk Ceza Kanunu hakkında ne tür bir bilgiye sahip olduğu ise merak konusu. Vali'nin, TKP'nin afişlerinin hangi maddeye aykırılık teşkil edeceğini "uydurmaya" bile ihtiyaç duymaması, "bir madde vardır işte onu da mı ben bulacağım, yasakladım oldu bitti" havasında kararlar alması, ileri demokrasinin hukuk devleti modeli hakkında bir ibret oluşturuyor.
Bu arada, yasaklama kararı ile birlikte daha önce asılmış olan afişlerle ilgili olarak karakolda TKP'lilerin ifadesi alındı. İfade sırasında afişte geçen "Padişah bozuntusu" ibaresi ile kimin kastedildiği sorulurken, sorgulanan parti üyelerinin ne ile suçlandığı hakkında da herhangi bir bilgi verilmedi. Valinin "kanun maddeleri" hakkında fikir sahibi olmadığı bir durumda, ifade alan polislerin de "isnad edilen suç hakkında bilgi vermeleri" gerektiğini bilmemesi şaşırtıcı olmadı.
Denizli valiliği yasaklamayı alışkanlık edinmiş
Son yasak skandalının yanında Denizli Valiliği'nin sicilinin pek temiz olmadığı da biliniyor. Valiliğin daha önce Türkiye Komünist Partisi'nin siyasi faaliyetini yasadışı bir biçimde engelleyen bir başka kararı, mahkeme yoluyla iptal edilmişti.
24 Mayıs 2010 tarihinde TKP'nin "Halkın işini ve ekmeğini çalanların yakasını bırakmayacağım" başlıklı imza standı valilikçe yasaklanmış, yasaklamanın ardından kararın iptal edilmesi için açılan dava 27 Aralık 2010 tarihinde Denizli İdare Mahkemesi'nde sonuçlanmış ve mahkeme hukuka aykırı olan valilik kararını iptal etmişti.
Bu kararla birlikte Valiliğin mahkeme masraflarını da ödemesine hükmedildi. Ancak masraflar valilik makamını işgal eden tarafından kişisel olarak üstlenilmediği biliniyor. Yasadışı kararlar alarak anayasal bir hak olan siyasi faaliyeti engelleyerek suç işleyenler, makamlarını korudukları gibi, ortaya çıkan adli masrafları da devlet bütçesine yıkıyorlar.
(soL -Denizli)