Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Sağlık emekçisi 'Sağlık Bakanı istifa' dedi!

Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle başlayan tepkiler çığ gibi artarak devam ediyor. Bugün greve çı...


Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle başlayan tepkiler çığ gibi artarak devam ediyor. Bugün greve çıkan on binlerce sağlık emekçisi, “Sağlık Bakanı istifa” diyerek şiddete dönüşen sağlıkta dönüşüm uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladılar.
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde göğüs cerrahisi uzmanı olan Dr. Ersin Arslan’ın 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçaklanıp öldürülmesiyle çığ gibi büyüyen tepkiler bugün sağlık emekçilerinin iş bırakma eylemiyle devam etti.
AKP’nin sağlık politikalarının şiddete dönüştüğünü ve sağlıkta dönüşüm uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan on binlerce sağlık emekçisi, talepler karşılanana kadar tepkilerine oturma eylemleriyle devam edeceklerini duyurdu.
saglik5.jpg
“Sağlık Bakanı Recep Akdağ istifa etsin”İstanbul’da ve birçok ilde düzenlenen iş bırakma eylemlerinde sağlık çalışanları öncelikli olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ istifa edene kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdular. Ayrıca grevde sağlıkta dönüşüm ile şiddete dönüşen uygulamalara derhal son verilmesi yönünde bir dizi talepler açıklandı.
“Şiddete uğrayan sağlık emekçilerinin yakınlarına güvence”Sağlıkçılar, sağlıkta şiddet ile ilgili Meclis araştırmasının başlatılmasını, artık adı Dr. Ersin Arslan yasa maddesi önerisi olan teklifin hızla gündeme alınması için gerekenlerin yapılacağının açıklanması ve bu tür saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarının geride kalan yakınlarının geleceklerinin güvence altına alınmasını istediler.
saglik6.jpg
"Hekimleri hedef gösteren söylemlerden vazgeçilsin”Ayrıca Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hattının sağlıkçılara yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilmesini, sağlık çalışanlarına yönelen şiddete karşı bir an önce önlemlerin alınmasını, politikacıların hekimleri hedef gösteren söylemlerinden vazgeçmelerini ve Sağlık Bakanlığı ile sağlık politikalarının bu alanda şiddeti artırdığına dair değerlendirmelerin yapılacağı bir toplantı talep edildi.
TTB, Sağlık Bakanı’na talepleri ilettiSağlıkçılar talepler kabul edilene kadar iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. Eylemin gerçekleştiği dakikalarda Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, sağlık emekçilerinin taleplerini iletmek için Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşme yaptı.
saglik1.jpg
On binlerce sağlık emekçisi grevdeİstanbul’da sağlık emekçilerinin grevine katılım çok yoğun oldu. Grev, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Cerrahpaşa ve Çapa Araştırma hastanelerinde ve Haseki ve Samatya da dahil olmak üzere Anadolu yakasında bulunan hastanelerde acil servisler dışında tam katılımla gerçekleşti. Eminönü, Cerrahpaşa ve Çapa olmak üzere üç koldan yapılan bir yürüyüşe hekimler, hemşireler, hastalar ve hasta yakınlarının yanı sıra Dünya Tabipler Birliği, DİSK, KESK ve TMMOB temsilcileri ile siyasi parti ve kitle örgütleri de destek verdi.
“Sağlıkçı katili AKP”İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Çapa ve Cerrahpaşa Araştırma Hastaneleri'nden başlayan yürüyüşlerle süren iş bırakma eyleminde, “Sağlıkçı katili AKP”, “Sağlıkta dönüşüm şiddete dönüştü”, “Sağlık Bakanı istifa etsin” sloganları atıldı. Beyazıt’ta Anadolu yakasından gelen sağlık emekçileriyle yapılan buluşmanın ardından on binler İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyerek burada eyleme devam etti.
saglik3.jpg
Dünya Tabipler Birliği Başkanı da eylemdeİstanbul Emniyeti İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde yığınak yaparken, eyleme katılan on binlerce sağlık emekçisi “Recep Akdağ istifa”, “Sağlıkta ticaret ölüm getirdi” sloganlarıyla bekleyişlerine devam ettiler. Dr. Ersin Arslan’ın anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından eyleme katılan Dünya Tabipler Birliği Başkanı Dr. José Luiz Gomes Do Amaral sağlık emekçilerine seslendi.
“Türkiye’deki doktorlar yalnız değildir”Amaral, “Kaybettiğimiz meslektaşın ailesine ve yakınlarına taziyelerimi iletiyorum. Burada 99 ülkeden 9 milyon doktorun temsilcisi olarak bulunuyorum. Türkiye’deki doktorlar yalnız değildir. Doktorların hak mücadelesinde yanındayız. Türkiye halkının da doktorların verdiği hizmetin yanında olmasını diliyoruz” diye konuştu.
“Sağlık Bakanı sağlık çalışanlarından özür dilemelidir”İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de, “Başbakan, ‘doktor efendi’ diyerek nasıl sağlık hizmeti verileceğini anlatıyor. Kimsenin etkisi altında kalmadan 37 yıldır halkıma sağlık hizmeti veriyorum, 10 yıldır öğrenci yetiştiriyorum. Bu iktidar sağlık çalışanlarını terbiye edip daha iyi hizmet verileceğini mi sanıyor? Sağlık hizmeti sandıkları şey, sağlık çalışanlarını beş dakikalık muayeneye zorlayan, hata yaptı mı üstüne yıkan, güvencesizlik ortamında can korkusuyla çalıştıran sistemdir. Derhal kriz masası yaratılmalıdır. Sağlık Bakanı istifa etmelidir, sağlık çalışanlarından özür dilemelidir” dedi.
saglik7.jpg
DİSK ve KESK başkanları da eyleme destek verdiEyleme destek veren DİSK Genel Başkanı Erol Dikici de söz alarak, sağlığın ticarileştirilmesiyle sağlık çalışanlarının zor koşullara mahkum edildiğini ifade etti. Dikici AKP’nin kâr mantığına dayanan politikalarıyla bu katliamın ortağı olduğunu vurguladı.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, “Başbakan Tayyip Efendi dönemi de bitti” diyerek AKP’nin şiddete neden olan sağlık politikaları ile birlikte tüm politikalarına karşı mücadele edip, hesap soracaklarını söyledi.
Her gün oturma eylemi yapılacakKonuşmaların ardından sağlık emekçileri, talepler karşılanana dek her gün saat 12 ile 13 arasında tüm hastanelerde siyah kurdeleler ve yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan’ın fotoğraflarıyla oturma eylemleri yapacaklarını duyurdular.
(soL – İstanbul)

Hiç yorum yok