Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Ülkenin pek çok noktasında iş bıraktılar!

Geçtiğimiz gün Gaziantep devlet hastanesinde bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden doktor Ersin Arslan için bugün ülke...


Geçtiğimiz gün Gaziantep devlet hastanesinde bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden doktor Ersin Arslan için bugün ülkenin pek çok noktasında eylem vardı. Hastaneler birçok ilde aciller dışında hizmet vermedi.
Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın öldürülmesinin ardından ülkenin pek çok noktasında eylem vardı. İzmir'de, Diyarbakır'da, Gaziantep'te, Kocaeli'de ve daha pek çok ilde alanlara çıkan sağlık emekçileri AKP'nin sağlıkta dönüşüm politikalarının hekimleri hedef tahtası haline getirdiğini haykırdı.
İzmir'de hastanelerin tamamı iş bıraktı
Gaziantep'teki ölümün ardından bugün İzmir'de birçok sağlık emekçisi iş bıraktı. Ege üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bozyaka İzmir Araştırma Hastanesi, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, Urla Devlet Hastanesi ve Menemen Devlet Hastanesi iş bırakan hastanelerden oldu.
Yapılan konuşmalarda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın istifa etmesi ve sağlıktaki dönüşümün politikalarına son verilmesi istendi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "eğer bir vatandaşımın bile burnu kanarsa hesabını sorarım" dediğini ve hayatını kaybeden arkadaşlarının hesabını sağlık bakanından soracaklarını belirten sağlık emekçileri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne siyah çelenk bıraktı.Sabah erken saatlerde hastane önlerinde buluşan sağlık çalışanları, saat 12.00'de Basmane'de buluşarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne yürüdü. Eylemde Doktor Ersin'in katilinin sağlıkta dönüşümün ve sağlık bakanının olduğu, önlem alınmazsa sağlıkta dönüşümün can almaya devam edeceği vurgulandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi yarın için de grev kararı alarak, diğer hastanelere de grev çağrısında bulundu. Ayrıca bugün 17:30’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde sağlık çalışanları bir araya gelip eylem yapacaklarını söyledi.
kocaelieylem-1.jpg
Kocaeli’de 2 kilometrelik yürüyüş
Kocaeli'ndeki sağlık çalışanları, Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi doktoru Ersin Aslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesini protesto için iş bırakıp yürüyüş yaptı.
Kocaeli Tabip Odası ile SES Kocaeli Şubesi üyesi olan sağlık personeli, Devlet Hastanesi bahçesinde toplanarak, Merkez Bankası kavşağına kadar yürüdü. Bu sırada, ''Bakan istifa'' ve ''Sağlıkta ticaret, ölüm demektir'' sloganları atıldı.
Kocaeli Devlet Hastanesi bahçesinden başlayan yürüyüş 2 kilometre mesafedeki Merkez bankası Kocaeli Şubesi önünde sona erdi. Burada yapılan konuşmalarda, sağlıkta şiddetin hekim ölümleri ile sürdüğüne işaret edilerek, hekimliği değersizleştirmek isteyenlere tepki gösterilmesi çağrısı yapıldı. Üye hekimlerin iş bırakma eylemi yaptığını bildiren Kocaeli Tabip Odası Başkanı Kemal Keşmer, SES ile ortaklaşa hazırlanan basın açıklamasını okudu. Gaziantep'teki cinayeti sadece hekimlerin değil herkesin gördüğü ifade edilen açıklamada, ''sadece bu ülkeyi yönetenler görmedi ve duymadı. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hekimi hedef gösteren Sağlık Bakanı duymadı, ülkenin Başbakan'ı görmedi'' dedi.
Edirne’de de eylem vardı
DHA'nın haberine göre, Edirne'de Saraçlar Caddesi'nde toplanan sağlık çalışanları, kendilerine yönelik şiddeti protesto etti. Edirne Tabip Odası tarafından, Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirilen “Şiddete Cinayete Hayır” eyleminde, sağlık çalışanları ve eyleme destek olan vatandaşlar yakalarına siyah kurdele taktı. Burada doktorlar ve vatandaşlar, öldürülen doktor Ersin Arslan için saygı duruşunda bulundu.
denizli-1.jpg
Denizli’de doktor cinayetine isyan
Pamukkale Üniversitesi Hastanesi önünde toplanan yaklaşık yüzlerce sağlık çalışanı, kendilerine yönelen şiddeti protesto etti. Denizli’deki çeşitli hastanelerde çalışan yüzlerce doktor, Dr. Ersin Arslan’ın Gaziantep’te hasta yakını M.G. tarafından öldürülmesini iş bırakarak protesto etti. Beyaz önlükleriyle cinayete isyan eden doktorların eylemi ilk olarak Denizli Devlet Hastanesi’nde başladı. Daha sonra Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi önünde toplanan doktorlar, son olarak da Servergazi Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde toplanarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti. Eylem boyunca doktorlar, acil hastalara müdahale dışında çalışmadı.
balikesird-1.jpg
“Şiddet varsa sağlık yok”
Balıkesir Tabip Odası, bugün Balıkesir ve Atatürk devlet hastanelerinde düzenlediği iki eylemle, Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep'te hasta yakını 17 yaşındaki M.G. tarafından öldürülmesini protesto etti. Sağlık çalışanları, “Şiddet varsa sağlık yok” pankartıyla cinayeti lanetledi.
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Aydın Şavklı, Balıkesir Devlet Hastanesi bahçesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de hastaların sağlık hizmetinden memnuniyetinin arttığının söylendiğini belirterek, "2009 ve 2010 yıllarında hekime saldırı sayısı toplam 65 iken 2011'de 57 oldu. Neden acaba? Hizmetten memnun olan halkımız neden doktorlara saldırıyor? Çünkü televizyonlarda sağlık hizmetlerinin iyileştiği yolunda reklamlar yapılıyor. Ancak hasta hastaneye gittiğinde iyileşmeyi göremiyor, saldırıyor. Dr. Ersin Arslan'a yapılan saldırı da cehaletin sonucudur. Hekime, sağlık çalışanına yönelik şiddet, bu sağlık politikasının ve onun uygulayıcılarının eseridir. Şu anda Türkiye'nin doğru sağlık politikası için en acil ihtiyaç, hastaların sayı ve müşteri değil, insan; hekimlerin de robot veya köle değil, insan olduğunu kavramış yöneticilerdir" diye konuştu.
diyarbakir1.jpg
Sağlık emekçileri Diyarbakır’da da eylemdeydi
Diyarbakır'daki yaklaşık 500 doktor ve sağlık çalışanı, yürüyerek geldikleri Dağkapı Meydanı'nda sık sık AKP’nin sağlık politikalarına tepki gösterdi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Akörtmen Uyanık,
“Bugün ülkemizde görevi yurttaşların bedensel, ruhsal ve sosyal bağlığını korumak olanlar, verilen sağlık hizmetinin niteliğini iyileştirmek yerine, 'müşteri' memnuniyetine bakıyor. Sağlık Bakanı saldırı sonrası bakın ne diyor; 'sağlık hizmetlerinde sağlanan yüzde 76'lık vatandaş memnuniyetinde, sağlık çalışanlarının alın terinin büyük yeri olduğu unutulmamalıdır.' Yüzde 76'lık memnuniyet! Bir hekim bıçaklanmış, can çekişirken, ölümle penceleşirken, sayın bakan, vatandaş memnuniyetinden bahsediyor" dedi.
Şanlıurfa’da sağlık çalışanları iş bıraktı
Şanlıurfa'da Tabip Odası'nın organizesi ile çok sayıda sağlık çalışanı iş bırakarak, “Şiddete Hayır” yürüyüşü yaptı. Doktorlara yönelik saldırıların protesto edildiği yürüyüşte, sık sık “Bakan istifa” sloganları atıldı.
Topçu Meydanı'nda toplanan doktor, hemşire ve sağlık çalışanı yüzlerce kişi, yürüyüşe geçti. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara tepki gösteren sağlık emekçileri, yaptıkları yürüyüşün ardından, bir de basın açıklaması yaptı.
Burada Şanlıurfa Tabip Odası Başkanvekili Eyyüp Şelli, doktorlara yönelik şiddeti kınayarak şöyle dedi:
"Şiddet, hekimlere olduğu kadar sağlık hizmetlerinde de olumsuzluğa yol açacak şekilde endişe vericidir. Gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını ve suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını bekliyoruz."
Diyarbakır ve Urfa dışında, Siirt, Şırnak, Mardin ve Erzincan’da da sağlık çalışanları yaptıkları eylemle, AKP’nin sağlık politikalarını ve saldırıları protesto etti.
(soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok