Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Amerika’nın küstah raporu: Türkiye bölünebilir

Amerika’nın çatı istihbarat örgütü olan Ulusal İstihbarat Ofisi’nin “Küresel Trendler 2030” raporunda Türkiye’nin bölünebileceği öngörü...


Amerika’nın çatı istihbarat örgütü olan Ulusal İstihbarat Ofisi’nin “Küresel Trendler 2030” raporunda Türkiye’nin bölünebileceği öngörüldü. Raporda; Kürdistan'ın yükselişi Türkiye'nin bütünlüğüne darbe olur ve bu, çevresindeki komşularında büyük bir ihtilaf riskini artırır. Ortadoğu sınırları ortaya çıkmakta olan Kürdistan ile yeniden çizilir" ifadeleri yer aldı.

Amerikan Hükümeti’nin çatı istihbarat örgütü Ulusal İstihbarat Ofisi, dün Washinton’da “Küresel Trendler 2030” raporunu açıkladı. Raporun “Cin Şişeden Çıkınca” başlıklı bölümünde, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bölünme riskinden bahsedildi. Altı durum senaryosundan birinde Türkiye’de, Kürdistan’ın yükselişinin Türkiye’nin bölünmezliğine bir darbe olacağı belirtildi.

Kürdistan'ın yükselişi Türkiye'nin bütünlüğüne darbe olur ve bu, çevresindeki komşularında büyük bir ihtilaf riskini artırır. Ortadoğu sınırları ortaya çıkmakta olan Kürdistan ile yeniden çizilir.

Rapor yabancı gazetecilere basın toplantısıyla duyuruldu. Raporun hazırlayıcılarından Mathew Burrows Hürriyet Gazetesi’nin sorusunu yanıtladı. Suriye’deki olayların bölgeye yayılmasının sonuçları olduğunu belirterek, Türkiye’nin bundan etkilenen ülkelerin başında geldiğini kaydetti.

Burrows, Kürdistan senaryosuyla sadece Türkiye’nin değil bölge ülkelerinin de etkileneceğini vurguladı.

Bu elbette sadece Türkiye için değil bölgedeki diğer ülkeleri de etkileyecek bir gelişme. Bu sadece bazı durumlarda en kötü senaryoyu ele alan bir doküman. Bu da Ortadoğu için en kötü senaryo. Gerçekleşmeyecek olmasından emin olmalıyız.

Burrows, Suriye'nin olası bir bölünmesinde, bunun Irak'a da sıçrayabileceğini ifade etti.

Raporun çarpıcı bölümlerinden biri İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili bölümde yer aldı. "Türkiye'nin İran'a bir nükleer kapasite arayışı içine girebileceği veya NATO savunma sistemine bağlı olarak karşılık verebileceği" öngörüldü.

SON YAZIDAN