Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü gece BirGün'ün başka eylemcileri de dövdüğünü ifşa ettiği polis, 51 gün sonra teşhis için tanıkların karşısına çıkarken bıyığını kesip saçını boyadığından teşhis edilememişti. Tanıklardan biri, BirGün'ün gösterdiği fotoğraflardan sonra kesin konuştu: Bu o!

Eskişehir’de 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece eli soplalılarca öldüresiye dövülen ve 37 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın soruşturmasında bir skandal daha.

BirGün'ün 16-17 Temmuz'da Ali İsmail'in dövüldüğü sokakta başka eylemcileri döven sivil polisleri ifşa ettiği haberi, dava dosyasına konulduktan sonra, şüpheliler ve 6 polis, 23 Temmuz’da, yani olaydan tam 51 gün sonra, tanıkların karşısına teşhis için çıkartılmıştı. Yüzleşmede, aradan geçen sürede eşkâlleri değişen polisleri teşhis edemeyen tanıklar, olayda yer alan polisleri BirGün’ün ulaştığı fotoğraflardan teşhis etti.

OYUNU BİRGÜN BOZDU
Yüzleşmedeki bu oyunu bozansa BirGün’ün ele geçirdiği fotoğraflar oldu. Polisin el koymasının ardından 18 dakikalık kısmının silindiği tespit edilen Beşik Otel güvenlik kayıtlarında ekrana yansıyan şahısların fotoğraflarına ulaşan BirGün, bulguları yüzleşmeye katılan tanıklardan biriyle değerlendirdi. Olayın tanığı, fotoğraflardaki Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polis memurları Hüseyin Kadir E., Selçuk B. ve Şaban G.’nin olay gecesi Sanayi Sokak’taki müdahaleyi gerçekleştiren şahıslar olduğunu doğrularken, Hüseyin Kadir E. ve Şaban G.’nin yüzleşmede yer aldığını ancak aradan geçen 51 günden, pek çok birbirine benzer kişinin karşılarında olmasından ve şahısların eşkallerinin değişmiş oluşundan ötürü polisleri teşhis edemediğini belirtti.

BİRİ TEŞHİSTE YER ALMAMIŞ BİLE
Beşik Otel güvenlik kayıtlarında eşkâli çok net biçimde gözüken bıyıklı polis Hüseyin Kadir E.’nin teşhiste bıyıksız olduğunu, saçlarının ise boyanmış olabileceğini söyleyen tanık, Şaban G.’nin de eşkâlinde çeşitli değişiklikler olduğunu, Selçuk B.’nin ise teşhise getirilmediğini söyledi. Tanık, “Bu gördüğümüz fotoğraflar, o gece orada olanlara ait. Ancak teşhis sırasında bu şahıslar çok farklılardı. O kadar zaman sonra teşhiste birbirine çok benzeyen şahıslar arasından Ali İsmail’in ölümünden sorumlu polisleri tanımamız mümkün olmadı” diye konuştu.

TEŞHİSTE OLMAYAN EN 'AZILISI'
Eskişehir’de görev yapan bir avukat konuyla ilgili BirGün’e şu açıklamalarda bulundu: “Selçuk B. isimli şahsı tanıyoruz. Kendisi terörle mücadele şubede görevli diğer polisler kadar sokaklarda gezen, basın açıklamaları veya eylemler sırasında görev yapan bir memur değil. Ancak son dönemdeki gözaltılarda, insanları en çok hırpalayan, ismi kötü muamele ve işkenceyle en çok anılan polislerden biri. Tanık ifadelerinde, ‘kır ve hafif uzun saçlı’ olarak tarif edilen sivil giyimli şahıs, polis memuru Selçuk B.’den başkası değil.”

O fırında komplo mu pişiyor?
Görgü tanıklarının ve kentlilerin BirGün’e yaptıkları açıklamalar, Ali İsmail’in darp edildiği sokakta bulunan Harman Fırın hakkındaki tartışmaları da aydınlığa kavuşturdu. Harman Fırın hakkında pek çok iddia ortaya atılmış, Ali İsmail’in öldüresiye dövüldüğü Sanayi Sokak’ta yaşananlarda fırın sahibi ve çalışanlarının payı olduğu, bu kişilerin Ali İsmail ve diğer pek çok göstericinin darp edilmesinde aktif rol oynadığı öne sürülmüştü. Ancak görgü tanıklarına göre; polisler o gece açık olan fırından aldıkları çok sayıda odunu hem kendileri kullandı, hem de beraber çalıştıkları sivil şahıslara dağıttılar. Yine tanıklara göre; Ali İsmail’in Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakıma alınmasının ardından sivil giyimli polisler 4 Haziran sabahı fırını bir defa daha ziyaret etti. Sabah 09.00 sularında fırına giden polisler, fırının görüntü kayıtlarını istedi. 6 adet güvenlik kamerası bulunan Harman Fırın’daki görüntü kayıtlarını kopyalayan polis, 5 Haziran günü yeniden fırına gelerek görüntü kayıtlarının yer aldığı hard diske el koydu.

NEDEN ÖNEMLİ?

Bu polisleri nereden tanıyoruz?
Teşhise gönderilmeyen Selçuk B'nin o geceki rolü kritik. 2 Haziran gecesine ait Beşik Otel güvenlik kayıtlarının basına sızan kısmında, dört şahsın eylemcileri cop ve sopalarla darp ettiği görülüyor. Kayıtlarda göstericilere en sert müdahalelerde bulunan kişininse, görüntülerin bir kısmında yüzünde gaz maskesi bulunan, kimi yerlerinde ise yüzü gözüken Selçuk B. olduğu görülüyor. 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece 00.15’te iki göstericiye elindeki copla saldıran Selçuk B., daha sonra kendisine yaklaşmakta olan bir diğerine vurmak için pozisyon alıyor. Selçuk B.’nin göstericiyi yakaladığı sırada olay yerine Şaban G. yaklaşıyor. Copladıkları göstericiyi kollarından ve kıyafetlerinden tutan Şaban G. ve Selçuk B., sivil olduğu zannedilen bir başka şahsın elindeki odunla göstericiye vurmasına izin veriyorlar. Daha sonra elinde gaz maskesi ve copla Hüseyin Kadir E. de görüntüye giriyor.

NE OLMUŞTU?
Aydınlık Gazetesi’nin 19 Temmuz tarihli haberinde, gazete muhabirlerine konuşan bir polis Eskişehir’de ‘Balyoz Timi’ adı verilen bir ekip kurulduğunu iddia etmiş, Emniyet’in Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube birimlerinden seçilen 30-40 kadar polisin sivil kıyafetler giyerek ara sokaklara konuşlanıp eylemcileri dövdüğünü belirtmişti. Haber üzerine açıklama yapan Eskişehir Valiliği iddiaların hayal ürünü olduğunu savunsa da, BirGün’e daha önce açıklamalarda bulunan Caner Ertay ve Görkem Bilenoğlu isimli Eskişehirli öğrenciler de organizasyonun varlığını doğrulamıştı.BİRGÜN
Daha yeni Daha eski