Halkın duyarlılığı nedeniyle ikinci bir Uludere yaşanmadı!

Diyadin’deki şenliğe örgüt üyelerinin de katılacağı bilgisini alan Ağrı Valiliği, jandarmaya “güvenliği sağlayın” talimatı verdi. Ancak, PKK’lıların bölgede olduğu askerden saklandı.
Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde cumartesi günü yaşanan, biri PKK’lı biri de sivil iki kişinin ölümüyle sonuçlanan 14 saatlik çatışmanın ayrıntıları netleşti.
Çatışmanın altından “istihbarat paylaşım skandalı” çıkarken, ikinci bir Uludere vakasının yaşanmasını iki tarafın da sağduyulu hareket ederek son anda engellediği belirlendi. Bu durum, 7 Haziran seçimleri öncesinde bazı odakların kaos çıkarmak istediğine yönelik iddiaları da güçlendirdi.
Başta Genelkurmay olmak üzere, bir çok kamu kurumu olayın perde arkasını araştırmak için ekip görevlendirdi. Bu ekiplerin hazırladığı, Ankara’ya sunulan raporlar ise, hükümeti zor durumda bıraktı. Hükümet üyelerine sunulan istihbarat raporlarına göre, olayın yaşanmasında toplanan istihbaratların askerlerle paylaşılmaması etkili oldu.
ASKERLERE BİLGİ VERİLMEDİ
Ağrı’da yaşanan çatışmada süreç, Ağrı Valiliği’ne PKK’nın Serhat Eyalet Komutanı Harran kod adlı Yusuf Şek’in, Diyadin İlçesi’nde yapılan şenliklere “PKK’lı unsurlarla katılacağı” bilgisinin gelmesi ile başladı.
Bir güvenlik birimi tarafından gönderilen istihbarat bilgisinde, Yusuf Şek’in 25-40 kişilik grup ile şenliklere katılacağı ve şenliklerde HDP propagandası yapacağı öne sürüldü. Ağrı Valisi Musa Işın da, bu istihbarat bilgisi üzerine jandarmaya şenliklerde “asayiş ve güvenlik” sağlama talimatı verdi.
Ancak askere, Serhat Eyalet Komutanı’nın da şenliğe katılacağı bilgisi verilmedi. Yani istihbarattan gelen bilgiler askerlerle paylaşılmadı. Şenliklerde görev alacak askerlere ayrıntılı bilgi verilmediği için, TSK da asayiş timi hazırladı. Yani operasyon için hazırlık yapılmadı.
Ancak timin başındaki komutan, ne olur ne olmaz diyerek askerlere, “çelik yelek giyin” talimatı verdi. Yani askerler, tamamen asayiş ve güvenlik hizmeti vermek için hazırlık yaptı. Mühimmatlarını da buna göre hazırladı. Çatışma için ise hiçbir hazırlık yapılmadı.
PKK, ŞEK İÇİN GELDİKLERİNİ SANDI
Askerler bölgeye intikal ederken PKK’nın keşif unsurları da, askerlerin eyalet komutanı Yusuf Şek’i yakalamak için geldiklerini düşündü. Gerilla, askerlerin yaklaşmaması için taciz ateşi açtı. Askerler de, ateşin geldiği mevzilere ateş açtı. Her iki taraf da, ne olduğunu tam olarak bilmedikleri için, “öldürme” amaçlı ateş etmediler.
Bu arada çadırdaki PKK Eyalet Komutanı da bölgeden uzaklaştırıldı. Komutanın çadırdaki yakın korumaları ise askerlere ateş açtı. Ancak çadır alanı güvenli kaçışa uygun olmadığı için çatışma uzun sürdü. Askerler de operasyon teçhizatına sahip olmadıkları için çatışmayı şiddetlendiremedi.
Yani saatlerce süren çatışmada, hem PKK hem asker çatışmaya hazırlıksız olduğu için karşılıklı taciz ve yaklaştırmama boyutunda atışlar yaptı. Çadır ve etrafı sivil dolu olduğu için halk bir katliam yaşanmaması için araya girip canlı kalkan oluşturdu.
İKİNCİ ULUDERE VAKASI ÖNLENDİ
Halkın duyarlı davranması nedeniyle Ağrı Diyadin’de ikinci bir Uludere vakası yaşanmasının önüne geçilmiş oldu. Komutanlarının Türkiye askerlerine “her ihtimale karşı” diyerek çelik yelek giydirmesi askerlerin ölümcül yara almasını önledi. PKK’lıların ölmelerinde ise çelik yeleksiz olmaları etkili oldu.
Uludede’de de, eksik veya yanlış istihbarat nedeniyle 34 vatandaş TSK’ya ait savaş uçaklarınca bombalanarak öldürülmüştü. Söz konusu olayla ilgili ise halen tartışmalar devam ediyor. Bölgeden gelen istihbarat bilgileri üzerine, Ağrı’daki çatışma ile ilgili soru işaretleri arttı.
İki tarafın eksik bilgilerde çatışmanın eşiğine getirildiğinden şüpheleniliyor. Kandil ve HDP de, çatışmayla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. 7 Haziran seçimleri öncesinde bu tür sabotajların artacağına yönelik bilgiler üzerine konuyla ilgili olarak PKK unsurlarının da uyarıldığı öğrenildi.
Blogger tarafından desteklenmektedir.