HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

Kasım ayında en az 126, yılın ilk 11 ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Kasım 2019'da yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. Rapora göre geçtiğimiz ay en az 126, ...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Kasım 2019'da yaşanan iş cinayetlerini raporlaştırdı. Rapora göre geçtiğimiz ay en az 126, yılın ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi...


İSİG Meclisi: “Kasım ayında en az 126, yılın ilk 11 ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi”

İSİG Meclisi’nin yayımladığı “Kasım 2019 İş Cinayeti” raporuna göre kasım ayında en az 126, 2019’un ilk on bir ayında ise en az 1606 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren 126 işçinin 108’i ücretli, 18’i ise çiftçi ve esnaf olarak kendi nam ve hesabını çalışıyordu.

Yaşamını yitirenlerin 3’ü kadın işçi, 123’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Kasım ayında 3çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri ticaret, metal ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 33 emekçi bulunuyor: Çiftçi, gıda, maden, kimya, eğitim, çimento, metal, inşaat, taşımacılık, gemi, konaklama, belediye ve genel işler işçileri.

3 mülteci işçi yaşamını yitirdi

Rapora göre, kasım ayında 3 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 1’i Afganistanlı, 1’i İranlı ve 1’i Suriyeli.

Ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor

Kasım ayında en fazla işçi ölümü inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Bu ay tarımda ölenlerin çoğu çiftçi ve zeytin hasadında ölenlerdi. Sanayide ölen işçilerde bütüne göre oransal bir artış mevcut. Metal, enerji, maden, kimya, gıda, gemi ve ağaç işkolu gibi yaygın bir yelpazede.


Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: taşeron ve yevmiyeli çalışanlar ile sigortasız işçiler oluşturuyor.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, patlama/yanma, şiddet ve elektrik çarpması olarak kaydedildi.


İşçi ölümlerinin gerçekleştiği kentler

İSİG Meclisi, kasım ayında Türkiye’nin 44 şehrinde ve yurtdışında 6 ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit etti:

15 ölüm İstanbul’da; 10 ölüm Gaziantep’te; 7 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Bursa ve İzmir’de; 5’er ölüm Afyon ve Antalya’da; 4’er ölüm Ankara, Diyarbakır, Muğla ve Sakarya’da; 3’er ölüm Balıkesir, Eskişehir, Samsun ve Şırnak’ta; 2’şer ölüm Bilecik, Çorum, Edirne, Hakkari, Kütahya, Malatya, Şanlıurfa, Uşak ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adana, Aydın, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Ordu, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Belçika, Endonezya, Irak, Kuzey Kıbrıs, Macaristan ve Suudi Arabistan’da yaşandı.


Ölen işçilerin sadece birinin sendikalı olduğunun belirtildiği raporda “40’lı yaşlardaki Ankara Çankaya Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan DİSK Güvenlik-Sen üyesi Gürhan Koca ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek yaşamına son verdi” denildi.

İSİG Meclisi ayrıca, Kasım 2019’da iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 126 işçinin isimlerini belirterek saygıyla andı:

Cihat İnal, Fatih Göre, Aydın Ertek, Mustafa Çoban, Orhan Kızılbük, Osman Aydın, Kadir Taş, Hasan Akgönül, Servet Gökay, Vedat Öksüz, Hacı Al, Efendi Tarakçı, Abdullah Altıntaş, Yiğit Boz, Hossein Zabolipoor, Onur, Soğukpınar, Selahattin Acar, Hacı Abdullah Önder, Yaser El Rabiğ, Halil Yoğurt, İlhan C., Salih Geyikçi, Mesut Eruyar, Saadet Harmancı, Fikret Enteş, Burhan Özdoğan, Abdulkadir Karaali, Mehmet Hayri Akpınar, Metin Altun, Mehmet Sarıdaş, Emre Kanber, Oğuzhan Donuk, Zübeyir Ağırman, Yunus Kadem, Ahmet Yavuz, Şazil Meşe, İbrahim Doğru, Elyase Öztürk, Eyüp Körnez, İhsan İşleyen, Orhan Çanaklı, Hacı Bayram Nalbant, Veysi Ateş, Ömer ., Bedri Yalçınkaya, Sami Güler, Aytekin Dündar, Korkut Küçükcan, Aydın Damar, Servet Akbaş, Sait Savan, Murat Altay, Necati Erarslan, Mustafa Türkoğlu, Cengiz Yılmaz, Süleyman Aslan, Aziz Çavdar, Ferit Aytekin, Ayhan Can, Ömer Kartalmış, Abbas Boynueğri, İbrahim Şen, Cihan Boz, İlyas Benek, Kadir Eyigün, Ümit Süngur, Seyfettin Balin, Faik Cin, Fehmi Özdemir, M.Sait Mungan, Rahmi Yılmaz, Ramazan Değer, Asım Özdemir, Sertan Demirci, Mahmut Özbal, Vahit Ayrım, Akif Tarlabelen, Bünyamin Alkan, Süleyman Karasu, M.A., Fırat Tunç, Veli Coşkun, Mahmut Koyuncu, Akif Güney, Cengiz Uysun, Metin Delibaşı, Ünal Şahin, Ahmet Bora, Halil Durmuş, Özlem Yıldız Süzer, Veysel Can Sevinç, Mestan Tekin, Ali Foçalıoğlu, Müslüm Özçiçek, Gürhan Koca, Süleyman Çetin, Doğan Parlar, Mehmet Tufan, Haydar Bektaş, Şükrü Atsız, Recep Kurt, Mustafa Budak, Ali Kabasakal, Hasan Çağrı Yıldırım, Ahmet Bayraktar, Salih Fırathan, Murat Genç, Zerrin Akın, C.U., Harun Bayrak, Arif Işık, Halil İbrahim Demir, Mahmut Doğan, Soner Meral, Mehmet Mersin, Talat Gültekin, Burhan Özdemir, Nizamettin Tunçer, Mustafa Demir, Halil Şahin, İhsan Özçelik, Ahmet Nergiz, Olcay Abay, Nour Agha, Ahmet Gürleyen ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi…


İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi, Ağustos ayında en az 149 işçi, Eylül ayında en az 147 işçi, Ekim ayında en az 158 işçi ve Kasım ayında en az 126 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk on bir ayında en az 1606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın! (Sendika.Org)