Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı basın toplantısında İstanbul'daki yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının ortalama yüzde 59,5 olduğunu kaydetti. İstanbul'da bir kamu hastanesinin yoğun bakım ünitesinde çalışan bir doktor ise hastanenin başta 11 yoğun bakım ünitesine sahip olduğunu salgının ardından bu sayının 60'a çıktığını kaydetti. Testi pozitif çıkmayan COVID-19 hastalarının öldüklerinde tanıya COVID-19 yazamadıklarının altını çizdi...


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı basın toplantısında İstanbul’daki yoğun bakım ünitelerinin (YBÜ) doluluk oranının ortalama yüzde 59,5 olduğunu kaydetti. Bazı hastanelerde de bu oranın yüzde 80-90’ı bulduğunu söyledi.

Bakan Koca’nın COVID-19 salgınının başladığı günden bu yana Türkiye’deki YBÜ’lerin yatak kapasitesi ve doluluk oranı tartışma konusu olmuştu. Tartışma konularının başında Bakan Koca’nın YBÜ kapasitesini açıklarken bu sayılara özel hastanelerin kapasitelerinin katılıp katılmadığı geliyordu. Bakan Koca’nın bugün verdiği doluluk oranının ardından İstanbul’da bir kamu hastanesinde çalışan yoğun bakım doktoru Sendika.Org’a konuştu.

“Bakan doluluk oranı yüzde 59 dedi ama..”

Doktor, COVID-19 salgınının başında 11 YBÜ’lerinin olduğunu salgının ardından bu sayıyı 60’a çıkarmak zorunda kaldıklarını şöyle anlattı:

"Bizim COVID-19 salgınından önce 11 YBÜ’müz vardı. Salgının ardından buradaki hastaları başka yere transfer ettik ve bu 11 yatağı da COVID-19 hastalarıyla doldurduk. Tabi yetmedi. Yoğun bakımın bağlantılı olduğu ameliyathaneyi de YBÜ yapma kararı aldık. İl Sağlık Müdürlüğü’nden de onay geldi ve bu YBÜ sayısı önce 12’ye ardından 18’e çıktı. Şu anda da toplam 60 yatağa kadar çıktık. Şu an toplam hasta sayımız ise 36. Yani 60 yataklı yerde 36 hasta var. Şu an yüzde 60 oranında oluyor. Ama doğrusunu söylemek gerekirse doluluk oranı yüzde 300. Çünkü biz 11 yataklıydık. Yani Bakanın dediği yüzde 60’lık doluluk oranını bize vursanız şimdi 6-7 hastaya sahip olmamız gerekirdi. Ancak dediğim gibi 36 hastamız var."

“Yarıdan fazla bir oranla hastaların testi pozitif çıkmıyor”

Yarıdan fazla bir oranla hastaların testi pozitif çıkmıyor. Ama bu hastaları tomografi ve klinik bulgu ile COVID-19 olarak tanımlayıp, tedaviye geçiyoruz.

İstatistiklerde COVID-19 olarak geçmiyor mu onlar?” sorusuna ise doktor şöyle cevap verdi:

"Bakan bu kısmı çok bulanık anlatıyor. Diyor ki örneğin yapılan test sayısı bu vaka sayısı şu.. Yani teste göre pozitif vaka sayısını anlatıyor bakan bize. Biz biliyoruz ki yarısından azının testi pozitif çıkıyor. Bizdeki 36 hastanın 16’sının testi pozitif. 20’si  ise bilgisayarlı tomografi (BT) tanısı. Ama ölürlerse tanıya COVID-19 giremiyoruz, onaylanmıyor. Testin yanlış çıkma ihtimali alan kişiye, inceleyen kişiye, alındığı yere bağlı, hastanın geçirdiği hastalık evresine bağlı, birçok şeye bağlı. Test tek başına bizim için bir tanı kriteri değil."

Doktor, Bakan Koca’nın verdiği ölü sayılarının da gerçeği yansıttığına şüpheli bir şekilde yaklaşarak “Bizde her gün en az 5 kişi hayatını kaybediyor. Ama Türkiye geneli toplam sayı 100” dedi. (SENDİKA.ORG)
Daha yeni Daha eski