Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Arapları birleştiren şey artık İsrail değil Türkiye karşıtlığı"

“Erdoğan, Türkiye’de halka Orta Doğu halklarının Osmanlı yönetimini özlediğini anlatmaya çalıştıkça, Arap yönetimlerinin Türkiye karşıtlığı...

“Erdoğan, Türkiye’de halka Orta Doğu halklarının Osmanlı yönetimini özlediğini anlatmaya çalıştıkça, Arap yönetimlerinin Türkiye karşıtlığı tırmanıyor. Erdoğan’ın açmazı, bir yandan Müslüman dünyanın liderliğine soyunmak isterken, diğer yandan kendilerine ‘kavm-i necip’ yani ‘soylu halk’ adını takan Arap dünyasında sadece kendilerine dört asır kılıçla hükmeden Türk sıfatıyla algılanmasıdır”


Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye’nin dahil olduğu Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye krizlerindeki gelişmeler ile İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan “normalleşme” anlaşmasına değindiği yazısında “Arapları birleştiren şeyin artık İsrail değil Türkiye karşıtlığı olduğu söylenebilir. Şaşırtıcı olan Erdoğan’ın bunu görmek istememesi” değerlendirmesinde bulundu.

“Erdoğan’ın Orta Doğu politikasındaki en büyük açmazı” başlıklı yazısında “Erdoğan, Türkiye’de halka Orta Doğu halklarının Osmanlı yönetimini özlediğini anlatmaya çalıştıkça, Arap yönetimlerinin Türkiye karşıtlığı tırmanıyor” diyen Yetkin, devamında şunları kaydetti:

“Erdoğan’ın açmazı, bir yandan Müslüman dünyanın liderliğine soyunmak isterken, diğer yandan kendilerine ‘kavm-i necip’ yani ‘soylu halk’ adını takan Arap dünyasında sadece kendilerine dört asır kılıçla hükmeden Türk sıfatıyla algılanmasıdır. Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasının Sünni Arapların umurunda olmaması, hatta Erdoğan’ın yaptığına karşı durup Batı’ya yaranmak amacıyla tepki göstermeleri, sanırım en çok Erdoğan’ın canını acıtmıştır.

Sünni Arap kabileleri bundan bir asır önce Türkiye’ye karşı İngiliz ve Fransızları Orta Doğu’ya çağırıp işbirliği yapmış, onlar (ve petrol) sayesinde devletler kurmuşlardı. Bugün aynı kabilelerin Türkiye’ye karşı Batıyla hatta bir zamanlar diplomatik ilişkisi var diye Türkiye’yi kınadıkları İsrail ile iş birliği yapmaları şaşırtıcı değil. Libya ve Katar’ı hâlihazırdaki çıkar birliği nedeniyle ayrı tutarsak, Arapları birleştiren şeyin artık İsrail değil Türkiye karşıtlığı olduğu söylenebilir. Şaşırtıcı olan Erdoğan’ın bunu görmek istememesi. Çünkü bu noktada Erdoğan’ın ideolojisi ile siyaseti çelişiyor. O yüzden Erdoğan’ın en büyük açmazı bu.”

SON YAZIDAN