Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Erdoğan’dan rektör atamaları: Eski milletvekilleri, diyanet işleri başkan yardımcıları, yıllardır üniversite kapısından geçmemişler…

Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 16 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirildi. Atanan rektörler ar...

Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 16 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirildi. Atanan rektörler arasında 4 dönem AKP milletvekilliği yapmış olan da var, Fethullah Gülen adına konferanslar verilen üniversitede aynı yıllarda misafir profesörlük yapan da...


Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 16 üniversiteye rektör ataması gerçekleştirildi. 14 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ODTÜ, Adana Alparslan Türkeş, Atatürk, İnönü, Sivas Cumhuriyet ve Trakya üniversitelerinin rektörleri görevlerine yeniden atanırken; İTÜ, YTÜ, KTÜ, OMÜ, Akdeniz, Ankara, Çukurova, Dicle, Fırat ve Gazi üniversitelerinin rektörleri değişti. Erdoğan’ın atadığı 16 rektörden ikisi yani yüzde 12,5’i kadın.

Yeni atanan rektörlerden bir kısmının akademik ve siyasi özgeçmişlerini derledik.

İTÜ Rektörü Koyuncu ile Gülen ilişkisi iddiası

İsmail Koyuncu’nun İTÜ’ye rektör olarak atanmasının ardından 2012 yılından beri rektörlük yapan Mehmet Karaca dönemi sonlanmış oldu. Karaca, muhalif öğrencilere yüzlerce soruşturma açmış onlarcasını uzaklaştırma ile cezalandırmış, asistanları işinden etmiş ve güvencesizliğe sürüklemiş, üniversite alanlarını rantçılara peşkeş çekmeye çalışmış, gerici grupları makamında ağırlamış ve son olarak da İTÜ Maslak Kampüsü’ne cami dikmiş bir rektördü. Genel sekreteri Sait Yazgan ile birlikte rektörülük yarışına giren Karaca bu sefer atanamadı. Peki yerine atanan İsmail Koyuncu kimdir?

Paylaşımlarında Kadir Mısıroğlu, Alpaslan Türkeş, Mehmet Şevket Eygi gibi ne kadar gerici, faşist varsa anmaktan geri durmayan Koyuncu, çevre mühendisliği bölümünde bir profesör. Koyuncu ayrıca Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi (MEM-TEK) Laboratuvarı’nın sorumluluğunu üstlenmiş durumda.

2002-2003 yıllarında TÜBİTAK NATO B1 bursu kapsamında ABD’nin önde gelen üniversitelerinden olan Rice Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü’nde doktora sonrası çalışmalarını tamamlayan ve 2004’te tekrar Rice Üniversitesi’nde bir yıl süre ile misafir araştırmacı olarak birçok projede yer alan Koyuncu’nun doktora sonrası yılları dikkat çekiyor.

Koyuncu’nun akademi özgeçmişinde Fethullah Gülen’den “barış aktivisti” diye bahsedilen Belçika’daki Katholieke University of Leuven Üniversitesi (KU Leuven) yer alıyor.

Koyuncu’nun akademik kariyerinde yurtdışından iki üniversite göze çarpıyor: ABD’de bulunan Rice Üniversitesi ile Belçika’daki Katholieke University of Leuven Üniversitesi.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi’ne Fethullah Gülen adına yapılan başvurunun kefilleri arasında CIA yetkililerinin yanı sıra birçok ABD’li profesör de yer alıyor. Rice Üniversitesi Boniuk Merkezi Dini Hoşgörüde İlerleme çalışması idarecisi Jill Caroll da bunlardan bir tanesi. Koyuncu, Caroll’un ders verdiği üniversitede önce doktora, sonra araştırmacı daha sonra da misafir profesör olarak bulunmuş.

12-13 Kasım 2005 tarihinde Rice Üniversitesi ev sahipliğinde bir konferans düzenleniyor. İsmi, “Günümüz Dünyasında İslam: Düşünce ve Pratikte Fethullah Gülen Hareketi”. Koyuncu’nun akademik özgeçmiş çizelgesinde söz konusu dönemde Rice Üniversitesi’nde misafir profesörlük yaptığı görülüyor.

Koyuncu’nun doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptığı KU Leuven’de ise Gülen adına ayrılan bir alan var. Söz konusu alan, Fethullah Gülen bağlantılı Intercultural Dialogue Platform (Kültürlerarası Diyalog Platformu) ile üniversite tarafından yapılan bir anlaşma sonucu kurulmuş. Aynı sayfanın devamında KU Leuven’in Fethullah Gülen’i “kanaat önderi”, “barış aktivisti” olarak tanımladığı dikkat çekiyor.

Bu bilgileri hesabından paylaşan Twitter kullanıcısı ise akışı şu yorum ile bitirmiş:

"Söz konusu alan kurulduğu dönemde İsmail Koyuncu KU Leuven’de görev yapmıyordu fakat şunu söylemek mümkün, İsmail Koyuncu’nun çok övülen akademik geçmişi Fethullah Gülen network’üne dahil olan okullarda serpilmiş."

Damadın NUN Okulları’nın Yönetim Kurulu üyesi YTÜ Rektörü

YTÜ Rektörlüğü görevine atanan Tamer Yılmaz, Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü’nde profesör. Yılmaz 2013—2018 yılları arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörlüğü görevini de üstlenmiş.

Yılmaz ayrıca Ekim 2017’den beri Berat Albayrak’ın kurduğu Özel NUN okullarının da yönetim kurulu üyeliğini yapmış. Nun Eğitim ve Kültür Vakfı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak ve Zirve Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kalyoncu ile 2014 yılında kuruldu.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı OMÜ Rektörü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Yavuz Ünal ise Ordu ve Ondokuz Mayıs üniversitelerinde ilahiyat fakültesi dekanlığı görevlerinde bulunmuş. Ünal, 2016-2017 yılları arasında Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı yapmış.

Ünal 2008-2015 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kuruluna seçildi. 2009 yılında yapılan 4. Din Şurası’nda ve 2014 yılında 5. Din Şurası’nda genel sekreter olarak görevlendirildi.

Akdeniz Üniversitesi’ne ilk kadın rektör

Akdeniz Üniversitesi Rektörülüğüne atanan Özlenen Özkan ise, Tıp Fakültеsi Plastik vе Rеkonstrüktif Cеrrahi Estеtik Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyordu. Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü oldu.

Eski AKP milletvekili Ünüvar, Ankara’ya rektör oldu

16 kişilik arama listesinin “yıldızı” ise Ankara Üniversitesi Rektörülüğüne atanan Necdet Ünüvar. Ünüvar, 23—26. dönemler arasında AKP Adana Milletvekilliği yaptı. 15 Temmuz’da TBMM saldırısı sonrası “Gazi Meclis’te o gece” ismini taşıyan bir kitap yazdı. Ünüvar hala Saray’ın Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyeliği yapıyor.

Ünüvar, 2002 yılında Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığına atandı. Sağlık bakanlığı müsteşarı iken hakkında “yargı kararlarını yerine getirmemekten” dava açıldı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi heyeti, Ünüvar’a, 765 Sayılı TCK’nın 228/1 maddesi gereğince “görevde keyfi davranma” suçundan 8 ay 22 gün hapis ve 8 ay 22 gün kamu görevinden men cezası verdi. Ünüvar’ın cezası, 2 bin 882 TL adli para cezasına çevrildi. Daire, verilen bütün cezaları erteledi. Ünüvar görevde olduğu sırada Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı yapıyordu.

Ünüvar’ın rektör olarak atandığı Ankara Üniversitesi ile herhangi bir bağı bulunmuyor.

16 üniversitede yeni dönemde rektörlük yapacak isimler şöyle:

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Tümay
Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Özlenen Özkan
Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Necdet Ünüvar
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ömer Çommaklı
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Meryem Tuncel
Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Karakoç
Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Fahrettin Göktaş
Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Musa Yıldız
İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kızılay
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Koyuncu
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Yavuz Ünal
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Alim Yıldız
Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Tamer Yılmaz (SENDİKA.ORG)

SON YAZIDAN