Olası Marmara depremine yönelik uzmanların ortaya attıkları senaryolar endişe yaratıyor. 9 isim olası bir İstanbul depremi için çeşitli bilgiler paylaşmaya devam ediyor.
Maraş'ta merkezli meydana gelen 6 Şubat tarihli deprem felaketlerini hemen ardından 'Olası Marmara Depremi'ne ilişkin bazı uzmanların açıklamaları son günlerde yeniden gündeme geldi.
Haberglobal'den Mert İnan'ın haberine göre, İstanbul'u etkilemesi beklenen Büyük Marmara Depremi'ne karşı uzmanların her biri farklı senaryolar öne sürüyor.
Aşağıda bu tezleri ilginize sunuyoruz:
CELAL ŞENGÖR
Depremin süresinin 2 dakika olabileceğini düşünüyoruz. Fay Silivri'den B.Çekmece'ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir
NACİ GÖRÜR
Marmara Ereğlisi'nden Adalar'a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi söz konusu. Kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski var. Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur.
CENK YALTIRAK
Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan 4 fay parçası var. Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi Köprüsü'nün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 km'lik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan riskli segment.
ŞERİF BARIŞ
6.7 veya 6.8’lik depremde kaos, kargaşa, yıkım ve ölümlere sebebiyet verir. Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü.
OKAN TÜYSÜZ
Ölçümler Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı parçasının yılda ortalama 2 cm kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir.
ŞÜKRÜ ERSOY
Marmara'da, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi mümkün.
AHMET ERCAN
İstanbul'u etkileyecek büyük deprem 2045'den önce olmayacak. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olması şaşırtıcı olur.
ŞENER ÜŞÜMEZSOY
İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 2 civarında.
SİNAN ÖZENER
Tarihsel süreçte 1509’daki deprem 7.4 büyüklüğünde oldu. O tarihte meydana gelen büyük depremde Marmara Denizi’nde tsunami oluşurken, İstanbul’un kıyı bandında ciddi hasarlar yaşandığını tespit etmiş durumdayız.
ZİYADDİN ÇAKIR
İstanbul'u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırık doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabilir. Bu da Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmakta. (GAZETE DUVAR)