Filistinli akademisyenler kısa süre önce tüm dünyadaki akademik camiaya dönük bir çağrı yayımladı. Çeşitli platformlarda dile getirilmeye ve karşılık bulmaya başlayan bu çağrı, Kanada'da düzenlenen alternatif bir etkinlikte de birinci ağızdan gündeme getirildi: Çağrının imzacısı akademisyenler, Kanada'da siyaset bilimcilerin düzenlediği alternatif bir konferanstaydı. (TEXTUM DERGİ ) Çağrının tam metnini aşağıda ilginize sunuyoruz.
İsrail ordusu tarafından yıkılan El Aksa Üniversitesinin hasarlı kapısı. [Reuters/Doaa Rouqa] |
Gazze’deki üniversitelerden Filistinli akademisyenler ve çalışanlar olarak, bizi ortadan kaldırmaya dönük tüm mevcut girişimler karşısında kendimiz, meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz olarak var olmaya devam ettiğimizi ve kendi geleceğimizde ısrarcı olduğumuzu ifade etmek için bir araya geldik.
İsrailli işgal güçleri binalarımızı ortadan kaldırsa da üniversitelerimiz hâlâ yaşıyor. Vatanımızda kalma ve Gazze’de, Filistin üniversitelerinde öğretme, çalışma ve araştırma yapmaya ilk fırsatta geri dönme konusunda ortak kararlılığımızı yeniden beyan ediyoruz.
Tüm dünyadan arkadaşlarımızı ve meslektaşlarımızı işgal altındaki Filistin’de devam eden akademik soykırım (scholasticide) kampanyasına karşı direnmeye, ortadan kaldırılan üniversitelerimizi yeniden inşa etme konusunda bizimle birlikte çalışmaya ve akademik kurumlarımızın görmezden gelinmesi, ortadan kaldırılması veya bütünlüğünün zayıflatılmasına dönük bütün planları reddetmeye çağırıyoruz. Gazze’deki genç insanların geleceği bize ve halkımızın yetişen nesillerine yardım etmeye devam etmek üzere vatanımızda kalma becerimize bağlı.
Bu metni işgal altındaki Gazze’de, Refah’taki mülteci kamplarında işgal güçlerinin bombaları altında ve Mısır ve diğer ev sahibi ülkelerdeki yeni geçici sürgün alanlarında yazıyoruz. Bu çağrıyı, İsrail işgali kolektif ve bireysel yaşamımızın her yönünü ortadan kaldırma çabasıyla halkımıza karşı yürüttüğü soykırım kampanyasına günlük olarak devam ederken yayımlıyoruz.
Bizler ebeveynlerimizin, dedelerimizin ve nenelerimizin 1947 ve 1948’de tecrübe ettiği Siyonist askeri kuvvetlerin katliamları ve kitlesel sürgün deneyimlerini yeniden yaşayıp evsiz bırakılırken, ailelerimiz, meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz öldürülüyor.
Halkımızın nesillerdir inşa ettiği kentsel alt yapımız – üniversiteler, okullar, hastaneler, kütüphaneler, müzeler ve kültürel merkezler – bu kasıtlı ve kesintisiz Nakba nedeniyle yıkıntılar arasında kalmış durumda. Eğitim altyapımızın kasıtlı biçimde hedef alınması, Gazze’yi yaşanmaz hale getirmek ve toplumumuzun entelektüel ve kültürel dokusunu yıpratmak için açık bir girişim. Ancak, içimizde yanan bilgi ve direniş alevini yok etmeye dönük bu girişimlere izin vermeyi reddediyoruz.
İsrail işgalinin ABD’deki ve İngiltere’deki müttefikleri, Gazze’de bağımsız bir Filistin’e ait eğitim hayatına dair tüm imkânları ortadan kaldırmayı amaçlayan sözde yeniden inşa planları geliştirerek yeni bir akademik soykırım cephesi açıyorlar. Bütün bu tasarıları reddediyor ve meslektaşlarımızı bunlara herhangi bir biçimde uymaktan kaçınmaya davet ediyoruz. Ayrıca, tüm dünyadan üniversiteleri ve meslektaşlarımızı tüm akademik yardım girişimlerini doğrudan bizim üniversitelerimizde koordine etmeye çağırıyoruz.
Bu zor zamanlarda destek ve yardım sağlayarak bizimle dayanışma gösteren tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlara yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak, bu çabaları Gazze’de Filistin üniversitelerini etkin bir biçimde yeniden açmak için koordine etmenin önemini vurgulamak istiyoruz.
Gazze’deki eğitim kuruluşlarını yeniden çalışır hale getirme konusundaki acil ihtiyaca, sadece mevcut öğrencileri desteklemek için değil aynı zamanda yükseköğretim sistemimizin uzun vadeli direnç ve sürdürülebilirliğini sağlamak adına da dikkat çekmek istiyoruz. Eğitim sadece bilgiyi aktarmanın bir aracı değildir, aynı zamanda varoluşumuzun yaşamsal bir parçası ve Filistin halkı için bir umut ışığıdır.
Dolayısıyla, altyapıyı onarmak ve üniversitelerin tüm tesislerini yeniden inşa etmek için uzun vadeli bir stratejinin formüle edilmesi elzemdir. Ancak, personel, öğrenci ve yeniden çalışma kapasitesinde kayba neden olabilecek, akademik kuruluşların faaliyetlerini sürdürme becerilerine karşı bir risk barındıran bu çabalar kayda değer miktarda zaman ve ciddi bir finansal kaynak gerektirmektedir.
Mevcut şartlar düşünüldüğünde fiziksel altyapının yok olması nedeniyle oluşan kesintinin üstesinden gelmek için hızla internet üzerinden eğitime geçmek bir zorunluluktur. Bu geçiş, akademik personelin maaşlarını da içeren işlem maliyetlerini karşılamak için kapsamlı bir destek gerektirmektedir.
Üniversiteler için temel kaynak olan öğrenci harçları, soykırımın başlangıcından bu yana kesintiye uğradı. Gelir eksikliği nedeniyle, personel maaş alamaz hale geldi ve bu durum onları dışarıdaki seçeneklere yönelmek zorunda bırakıyor.
Fakülte üyelerinin ve üniversite personelinin geçim sıkıntısının ötesinde, kasıtlı akademik soykırım kampanyasının yol açtığı bu finansal zorluk bizzat üniversitelerin geleceğine dönük varoluşsal bir tehdit oluşturmaktadır.
Dolayısıyla, akademik kuruluşların karşı karşıya kaldığı finansal krize yanıt vermek ve hayatta kalmasına yardım etmek için acil tedbirler alınmalıdır. Konuyla ilgili tüm tarafları bu kritik amaca destek vermek üzere çabalarını acilen koordine etmeye çağırıyoruz.
Gazze’deki akademik kuruluşları yeniden inşa etmek sadece bir eğitim meselesi değildir; aynı zamanda, direncimizin, kararlılığımızın ve yetişmekte olan nesillerin geleceğini güvence altına almaya dönük ikirciksiz taahhüdümüzün de bir kanıtıdır.
Gazze’deki yükseköğretimin kaderi, Gazze’deki üniversitelerin, akademisyenlerin, personelin, öğrencilerin ve bir bütün olarak Filistin halkının elindedir. Dünya halklarının ve vatandaşların devam eden soykırıma son vermek için gösterdikleri çabayı takdir ediyoruz.
Anavatandaki ve uluslararası camiadaki meslektaşlarımızı, üniversitelerimizi, halkımızın geleceği ve Gazze’deki Filistin topraklarında kalma gayemiz için savunmaya ve korumaya dönük kararlı çabalarımızı desteklemeye çağırıyoruz. Biz bu üniversiteleri çadırlardan inşa etmiştik. Ve şimdi, arkadaşlarımızın desteğiyle bir kez daha çadırlardan inşa edeceğiz.
Gazzeli Akademisyenler ve Üniversite Çalışanları
(ULAŞ TAŞYEKİN - TEXTUM DERGİ)