Tüm sene boyunca skandalların son bulmadığı TFF'de başkan değişti. “Listemi Beştepe’den onaylattım” diyen Büyükekşi gitti, Erdoğan’a “Uğruna ölmeye hazır olduğum kişi” diyen Hacıosmanoğlu geldi.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Seçimli Genel Kurulunda Mehmet Büyükekşi ile yarışan İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığa seçildi. Hacıosmanoğlu 5 oy farkla seçimi önde bitirdi.
Hacıosmanoğlu 134, Büyükekşi ise 129 oy aldı.
"AKP’ye rağmen Büyükekşi yerine Hacıosmanoğlu seçildi" demek yanlış olur. Zira iki AKP’linin yarışında en çok tepki çeken AKP’li kaybetti.
Yarışı kazanmasında Hacıosmanoğlu’nun geçmişte yaptıklarının üzerinden uzun zaman geçmesinin ve Büyükekşi'ye kimsenin tahammülünün kalmamasının etkisi vardı.
3. aday UEFA İcra Kurulu üyesi Servet Yardımcı “malum kirli yapı tarafından mevcut sistemin devam edebilmesi adına başlatılan kumpas, yalanlarla, iftiralarla, kumpaslarla, şahsımı, ailemi, onurumu, haysiyetimi, itibarımı, hedef almaktadır” ifadeleriyle çekilmişti yarıştan.
TFF Genel Kurulu: ‘Onursuz’ tartışması
Genel Kurul'da konuşan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, TFF'nin mevcut başkanı ve yeni başkan adaylarından biri olan Mehmet Büyükekşi'ye yönelik sert sözler kullandı.
Koç, "Seçildiğiniz takdirde bu şekilde seçilmek vicdanınızı rahatsız etmiyor mu? Onurlu, haysiyetli, vicdanlı kimse bu şekilde aday olmaz" dedi. Koç'un bu sözleri üzerine divan başkanı müdahale ederken Ali Koç sözlerini geri aldığını ifade etti.
Büyükekşi ise bunun üzerine "Koskoca Fenerbahçe Başkanı'na bu sözler yakışıyor mu?" diye Koç'a tepki gösterdi. Koç, Büyükekşi'ye, "Siz koskoca Fenerbahçe Başkanı'na devlet nezdinde yalan söyleyerek Riyad'dan tamamen benim sorumlu olduğumu söylediniz?" dedi.
Ali Koç seçimin yok hükmünde olduğunu söyledi, boş oy atacaklarını bildirdi. Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, “UEFA İcra Kurulu'nda yer alan bir kişinin adaylığa müracaat ettikten sonra adaylıktan çekilmesi, Türkiye için tarihe geçecek notlardan birisidir. Bu çok üzücü bir durumdur” ifadelerini kullandı. Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma, “Cumhurbaşkanımız bizi kurtarsın” diyerek tepki gösterdi Büyükekşi’ye.
Büyükekşi'den Hacıosmanoğlu'na 'kontrollü' geçiş
Mehmet Büyükekşi başkanlığı dönemince birçok skandala imza attı. Hakem yumruklandı, maçta taraftar sahaya indi, tribünler ırkçı söylemlerin kol gezdiği hale döndü özetle şiddet ayyuka çıktı. Riyad skandalı Büyükekşi’nin “altın imzası” oldu. Tüm tepkilere rağmen Cumhuriyet’in 100. yılında Suudi Arabistan'a taşınan Süper Kupa finali, "Atatürk" krizi nedeniyle ertelendi, takımlar Türkiye’ye döndü. Suudilerin anlaşma gereği karşılaşma için 4.5 milyon euro ödeyeceği, bunun yüzde 20'si TFF'ye verileceği, yüzde 80'i de iki kulüp arasında eşit paylaştırılacağı iddia edilmişti. Suudiler uzun süredir futbol konusunda yaptıkları yüksek harcamalarla biliniyor.
Aynı zamanda EURO2024 boyunca, futbolcuların adına çıkan maç biletlerinin satıldığı, Büyükekşi aleyhine konuşacak kimsenin götürülmediği iddia edildi. VIP araçlar ve özel THY uçaklarıyla yapılan seyahatler, fenomenlerin TFF tarafından gezdirildiği, eski millilere verilemeyen biletler, forma fiyatları eleştiri konusuydu. Tüm bunlar sonunda “kontrollü” değişimi getirdi.
Hakemleri stada kilitlemişti
Yeni TFF başkanı artık İbrahim Hacıosmanoğlu ve Büyükekşi’den eksik kalır yanı yok. “Bizim oralardan mafya çıkmaz, delikanlı çıkar” sözleriyle kendini tanımlayan Hacıosmanoğlu’nun geçmişine bakalım.
Petrol ve inşaat sektöründe şirketleri olan Hacıosmanoğlu, Akçaabat Sebatspor'da yöneticilik hayatına başladı. 2013’te Trabzonspor’un 15. Başkanı oldu. Hacıosmanoğlu, daha önce 2012 yılında Türkiye Futbol Federasyonu başkan adayı olmuş ve seçilememişti. Oflu olan Hacıosmanoğlu, Erdoğan’ı kast ederek, “Uğruna ölmeye hazır olduğum kişi” demişti.
Hacıosmanoğlu Trabzonspor Başkanı’yken Avni Aker Stadı’nda hakemleri saatlerce rehin aldırtmıştı. "Rehine krizi" AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesiyle çözülmüştü.
28 Ekim 2015’te 2-2 biten Trabzonspor-Gaziantepspor maçının ardından hakem Çağatay Şahan ve ekibi, maçtaki kararlarından ötürü stadda rehin alındı. Hakem odasının çıkışı tutuldu. Saatler ancak 03.47’yi gösterirken koridorlar boşaltıldı. Hakemler, çevik kuvvet eşliğinde polis minibüsüne bindirilerek stadyumdan çıkarıldı.
Hacıosmanoğlu o gün şunları söylemişti:
“Ben talimat verdim, ‘Sabaha kadar, ben gelene kadar o hakem, o stattan çıkmayacak’ dedim. Ama devletin her kademesinden arayanlar oldu, kimsenin telefonuna çıkmadım. Ama beni arayan o değerli insanın, ‘Hem Türkiye hem dünya genelinde büyük rezillik yaşamayalım. Ama yanlışların da hesabı sorulacak’ sözü üzerine ben de arkadaşları aradım. Bizi katleden şahısların, Trabzonlu’ya yakışan şekilde en ufak fiziki müdahalede bulunulmadan bu şehri terk etmelerine müsaade ettim.”
Hacıosmanoğlu’na bu nedenle sekiz ay 10 gün hapis cezası verilip hükmün geri bırakılması kararlaştırıldı. Dönemin Trabzonspor Başkanı’na ayrıca 280 gün hak mahrumiyeti ve 150 bin lira para cezası kesildi.
‘Kadın gibi yaşamayacağız’ dedi, davadan beraat etti
Hacıosmanoğlu aynı maçın ardından konuşurken “Öleceksek de adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız” ifadesini kullanmıştı. Hacıosmanoğlu, çok tartışılan sözlerinin ardından kendisini doğuran annesinin ve eşinin de bir kadın olduğunu hatırlatarak “Ben Karadenizliyim, mecazi anlamda kullandığımız sözler var. Mecazi anlamda biz kadın gibi yaşayacak yerine adam gibi ölürüz diyoruz. Bunu derken kadınları aşağılamak bizim haddimize mi?” dedi.
Hacıosmanoğlu hakkında, "kadınları aşağıladığı" gerekçesiyle dava açıldı. Eski başkan, bu davadan beraat etti.
Şu ifadeleri kullanmıştı:
“Öleceksek de adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız. Bizi kadın gibi yaşatmaya da kimsenin gücü yetmez. Yıllar önce tövbe edip bıraktığım mesleğim vardı, sanırım o günlere geri dönmem gerekiyor.”
Hacıosmanoğlu’na bol ihale
2015’ten bu yana 25 kamu ihalesi alan şirket 5 milyar 220 milyon 778 bin 430 TL kazandı. Şirket, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden 3 milyar 900 milyon 6 bin TL, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan 752 milyon 520 bin TL ve Kartal Belediyesi’nden 20 milyon 554 bin 964 TL’lik ihaleler aldı. Şirket, Sakarya Pandemi Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Sinop Merkez Atatürk Devlet Hastanesi ve Muğla Bodrum Devlet Hastanesi projelerinin de sahibiydi.
Şirketin çalıştığı bazı kamu idareleri ve aldığı ihalelerin toplam maliyeti şöyle kaydedildi:
Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü: 1 milyar 882 milyon TL
TOKİ: 752 milyon 520 bin TL
İBB: 198 milyon 880 TL
Kredi ve Yurtlar Kurumu: 189 milyon 180 bin TL
467,7 milyon TL'lik TOKİ ihalesi
TOKİ'nin İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu ve Öğrenci Merkezi Binası’nın inşaatı ile altyapı düzenlemesi işi için açtığı 2022 yılındaki 467,7 milyon TL'lik ihaleyi, iktidara yakınlığıyla bilinen İbrahim Hacıosmanoğlu’nun şirketi ATR Yapı aldı.
Toplam 12 şirketin elektronik doküman satın aldığı ihaleye beş şirket teklif sundu. İhaleyi, 467 milyon 740 bin TL teklif ile ATR Yapı Proje Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kazandı.
Hastane yapımı da Hacıosmanoğlu’na gitti
Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü 2023’te "İstanbul Haseki 300 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yapımı" için ihaleye çıktı. Bitiş tarihi Eylül 2025 olarak belirlenen projeyi de 1 milyar 689 milyon 640 bin TL’ye en düşük teklifi veren ATR Yapı Proje Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi aldı.
Gezi'de AKP'nin mitingine katılmıştı
Hacıosmanoğlu, 2013’teki Gezi eylemleri sırasında AKP’nin İstanbul Kazlıçeşme’de düzenlediği mitingde de yer aldı. O dönemde kulüp başkanı olan Hacıosmanoğlu, eleştirilerin hedefi olmuştu.
Hacıosmanoğlu eleştiriler için “Benim gidiş sebebim, Gezi Parkı’ndaki eylemlerle ilgili değildir. Ben, başörtüsü mağduruyum. Geniş bir ailem var. Ablamın kızı, üniversitede okurken ilk 3 sene çok başarılıydı ama 4’üncü sınıfta başını açmadığı için mezun olamadı. Eşim de mimarlık kazandığı halde okuyamadı. Mağdur taraftan biri olarak tavrımı göstermek istedim ve o yüzden oraya gittim” demişti. (SOL.ORG)