Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Suruç Katliamı’nın 9. yılı / Katliamın yaşandığı yerde ve mezarlarda anmalar, protesto eylemleri! (VİDEO)

Suruç Katliamı’nın 9. yılında katliamın yaşandığı yerde ve mezarlarda anmalar yapıldı. Suruç Katliamı’nın 9. yılında katliamın yaşandığı Urf...

Suruç Katliamı’nın 9. yılında katliamın yaşandığı yerde ve mezarlarda anmalar yapıldı. Suruç Katliamı’nın 9. yılında katliamın yaşandığı Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi önünde anma yapıldı.


Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Suruç ilçe örgütü önünden Amara Kültür Merkezine yürüyen kitle polis tarafından defalarca engellenmek istendi. Ancak engeli yok sayanlar, ellerinde Suruç şehitlerinin fotoğraflarıyla Amara Kültür Merkezine yürüdü.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa Milletvekilleri Dilan Kunt Ayan, Ferit Şenyaşar, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eş Başkanı Berfin Polat, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi ile DEM Parti ilçe belediye eş başkanları katıldı.

Katliamın olduğu noktaya hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve SGDF bayrağı yerleştirilen anmada, “Hiçbir düş yarım kalmayacak” pankartı açıldı. 33 düş yolcusu şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin tek tek sayıldığı anmada zılgıtlar yükseldi.

Sık sık, “Suruç şehitleri ölümsüzdür” sloganı atıldı.


İlk olarak SGDF Eş Başkanı Berfin Polat söz aldı. 9 yıl önce Suruç şehitlerinin, “O devrim bizim, biz savunduk, biz kazandık yeniden inşa etmeliyiz” diyerek yola çıktığını ve tam da bulundukları noktada kanlarının birbirine karıştığını söyleyen Polat, “Yanı başımızda barbar IŞİD çetelerine karşı can feda savunulmuş, kazanılmış bir devrim vardı. Yoldaşlarımız gezi barikatlarından, Kobanê siperlerine uzanan yolu yürüdü. Kobanê’yi kanlarıyla suladılar, kazandılar. Bizlere de, sosyalist gençliğe de o devrimi savunduğumuz gibi inşa etme görevi düşüyordu” dedi.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da dört bir yandan Kobanê’ye gitmek için yüzlerce kişinin yola çıktığını söyledi. Yüzlerin devrimin bir parçası olmak istediğini, devrimi Türkiye halklarına anlatmak için yola çıktığını kaydeden Taşkıran, “Evet başlarına bir şey gelebileceğini düşündüler. Gençler anne babalarına söylemeden yola çıktı, her şeyi göze aldı. Bir parkayla, çantalarında oyuncak ve kitap, boya kalemiyle, bir devrimin düşüyle yola çıktılar. İşte o düşü burada (Amara bahçesinde) boğmak istediler” dedi.

Anma sloganlarla sona erdi.

Mezarları başında anmalar

İstanbul’da Gazi Mezarlığındaki mezarları başında anıldı.

Büşra Mete ve Alper Sapan Kurtköy’deki mezarı başında anıldı.

Gaziosmanpaşa’da Vatan Budak’ın mezarı başında bir araya gelen ailesi ve yoldaşları, saygı duruşunda bulundu.


Suruç şehidi Ece Dinç, Karacaahmet mezarlığı başında anıldı.

Samsun’da Bafra Asi Mezarlığı’nda Mert Cömer mezarı başında anıldı.

Küçükyalı Mezarlığı’nda Nazegül Boyraz mezarı başında anıldı.

Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda Veysel Özdemir’in mezarı başında anma yapıldı.

Van Şehitlik Mezarlığı’nda Yunus Emre Şen’in mezarı başında anma yapıldı.

Dersim Ovacık’ta Çağdaş Aydın’ın mezarı başında anma yapıldı.

İstanbul Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet’in mezarı başında anma yapıldı.

Muş Taşo Mezarlığı’nda Medali Barutçu ve Serhat Devrim’in mezarı başında anma yapıldı.

Suruç’ta Kasım Deprem ve Osman Çiçek’in mezar başında anma yapılması polis tarafından engellenmek istendi. Polis kalkanları önüne karanfiller atıldı. Suruç şehitliği önünde açıklamalar yapıldı. (SENDİKA.ORG)


Ankara’da Suruç Katliamı anmasına polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı!
Suruç Katliamı’nın 9. yıldönümünde Ankara’da gençlik örgütleri Konur Sokak’ta yürüyüş yaptı. Yüksel Caddesi çıkışına yakın bir noktada polis, gençlik örgütlerinin eylemine saldırdı. Polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı.


Suruç Katliamı’nın 9. yıldönümünde Ankara’da gençlik örgütleri Konur Sokak’ta yürüyüş yaptı. Konur Sokak’ın Akay Kavşağı çıkışından bir araya gelen gençlik örgütleri sloganlarla Yüksel Caddesi’ne doğru yürüdü. Yapılan konuşmalarda Suruç’a giden gençlerin IŞİD’in yaptığı katliamlara karşı halkların yeniden inşa mücadelesini ortaklaştırma mücadelesi verdiğini, onların düşlerinin ve mücadelesinin gençliğin mücadelesinde yaşadığına dikkat çekildi.


Konur Sokak’ın Yüksel Caddesi çıkışına yakın bir noktada polis, gençlik örgütlerinin eylemine saldırdı. Polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis gençlik örgütlerinin eylemini ve saldırı anlarını kaydetmeye çalışan basın emekçilerine de engel olmaya çalıştı. (SENDİKA.ORG)


Suruç Katliamı’nın 9. yılında Kadıköy’de oturma eylemi: “Kalplerimiz adalet için atsın”

Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla Suruç Katliamı’nın 9. yılında Kadıköy’de Halitağa Caddesi’nde düzenlenen oturma eylemine yoğun polis ablukasına rağmen çok sayıda kişi katıldı. Katliamın 9. yıldönümünde “Suruç için adalet” talebi bir kez daha dile getirildi

Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla Suruç Katliamı’nın 9. yılında Kadıköy’de Halitağa Caddesi’nde düzenlenen oturma eylemine yoğun polis ablukasına rağmen çok sayıda kişi katıldı.

“Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı bir pankart açan eylemciler, katliamda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun fotoğraflarını taşıdı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan SDGF Eş Başkanı Müslüm Koyun, “Amara Kültür Merkezine gömülmek istenen 33 insan değil; fikirler, iddialar, Türkiye ve Kürdistan halklarının birleşik devrim mayasıydı. Oraya gömülmek istenen Gezi, Gazi barikatlarıydı. Ama düşman başaramadı. Biz bitti demeden bitmez” dedi.

Kobanê Davası tutuklusu Alp Altınörs, Halitağa’daki oturuma mesaj yolladı. Altınörs, “Bu katliamla IŞİD sosyalistlerin üzerine salındı” dedi.

33 düş yolcusu için adalet istenen Halitağa Caddesindeki oturuma mesaj gönderen HDP’nin tutsak eski Eş Genel Başkanı Figen Yükserdağ, “33 ölümsüz canımız bugün de yol gösteriyor bizlere. Ailelerinin, yoldaşlarının; Kürt ve Türk halklarının, emeğin, özgürlüğün, gençliğin bağrında yolculuklarını sürdürüyorlar. Anılarını ve mücadelelerini en derinden ve bitmeyen bir özlemle selamlıyorum” dedi.

Halitağa Caddesindeki oturumda konuşan DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu, “Minnetimiz bu coğrfayada bu topraklarda tüm ideolojik saldırılara, fiziki baskılara rağmen enternasyonalist mücadeleyi yükseltme cesaretindendir” dedi.

Yıllardır hukuksuzca tutsak edilen Besra Erol, oğlu Evrim Deniz Erol’e ithafen Halitağa Caddesindeki oturuma mesaj gönderdi. Anne Erol, “Evrim’im, 20 Temmuz olduğunda senin mezarına gelirdim. Mezarındaki çiçekleri sulardım. Ellerimi koyardım gözlerini örten toprağa. Saatlerce sana olan biteni anlatırdım. Nefesim açılırdı, eve gider üç gün yemek yemezdim. Sadece su içerdim. Senin kokunla doyardım. Karanlık güçler onu da bana çok gördüler. 57 yaşımda beni zindana attılar. Ama biz analar daha güçlü kuvvetli oluyoruz. Çünkü biz güçlü analarız. Başımız dik, vicdanımız rahat. Hiç yorulmayız, hiç bir zaman ölmeyiz. Kürt anaları çok dertli ve kederlidir. Ve ben de o analardan biriyim. Hiç bir zaman sizi unutmam. Siz ölümsüzsünüz. Her daim yüreğimde yaşıyorsunuz. Yolunuz yolumuzu aydınlatıyor” dedi.

Konuşmalardan sonra basın açıklaması yapıldı. (SENDİKA.ORG)


Gençlik örgütleri Suruç Katliamı’nın 9. yılında yürümek istedi: Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı.

Gençlik örgütleri, Suruç Katliamı’nın 9. yılında Kadıköy Halitağa Caddesi’nde düzenlenen oturma eyleminin ardından Moda Caddesi üzerinde yürüyüş yapmak istedi. Polisin saldırısıyla çok sayıda üniversiteli darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltılar esnasında polis, gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Suruç Katliamı’nın 9. yılı dolayısıyla gençlik örgütleri bu yıl da Kadıköy’ün sokaklarını eylem alanına çevirdi. Çok sayıda üniversiteli Moda Caddesi üzerinde saat 19.30 civarı yürüyüşe geçmek istedi ancak polisin saldırısıyla gözaltına alındı. Üniversiteliler “Suruç şehitleri ölümsüzdür” sloganlarını attı. (SENDİKA.ORG)

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN