Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ALAY MI EDİYOR BU!

Maliye Bakanı Şimşek, hükümetin zam teklifini ve kamu emekçilerinin eylemlerini değerlendirdi. Şimşek, "Sokaklara dökülmek için gerekl...


Maliye Bakanı Şimşek, hükümetin zam teklifini ve kamu emekçilerinin eylemlerini değerlendirdi. Şimşek, "Sokaklara dökülmek için gerekli sebep var mı, yok mu ona bakmak gerekiyor. Memura verdiğimiz teklif çok iyi" dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, hükümetin yüzde 3.5+4 oranındaki zam teklifiyle kamu emekçilerinin ortalama maaşının Temmuz itibariyle 1132 dolara çıkacağını dile getirdi. Şimşek, "Memura verdiğimiz teklif çok iyi" dedi.
Dün tüm yurt genelinde gerçekleşen kamu emekçilerinin iş bırakma eylemiyle ilgili konuşan Şimşek, "Kim haklı, kim haksız? Esas ona bakmak lazım. Sokaklara dökülmek için gerekli sebep var mı, yok mu ona bakmak gerekiyor" dedi.
Hükümet ile kamu emekçileri arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasını ve konunun Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna devrolmasını değerlendiren Şimşek şunları ifade etti:
"Biz vergi topluyoruz, bütçe yapıyoruz. Bu bütçede 75 milyon kişinin hakkı var. AK Parti hükümetleri iktidara geldiğinden bu yana ortalama maaş artışı yüzde 228. Bu dönemde enflasyon yüzde 130'un altında. 2012 bütçesi yapılırken bütçemize 3+3 koyduk. Enflasyon bizim öngördüğümüzden fazla çıkarsa memura o farkı ödüyoruz. Bizim dönemimizde en düşük memur maaşı yüzde 316.5 arttı. 2011'in ikinci yarısı için farkı Ocak ayında verdik. Yüzde 2.7. Bizim teklifimiz yüzde 3.5+4, kümülatif etkisi yüzde 7.6. Bütçe 75 milyon kişi için yapılır. 2002 yılında bütçe 100 liraysa 18 lirası memur ve işçiye gidiyordu. Şimdi yüzde 28'e çıktı. Memur devletin bütçesinden yüzde 28 pay alıyor, son artışlarla yüzde 30'a çıktı. Bütçenin üçte biri 2 milyonun biraz üzerindeki memura gidiyor."
Kamu emekçilerinin maaş eleştirilerini yanıtlayan Şimşek, "2002'de ortalama maaş 578 liraydı. Yaklaşık 370 dolara denk geliyor. Temmuz başı itibariyle ortalama maaşı 1132 dolara çıkmış olacak. Ortalama memur maaşıyla 2002'de alabildiğiniz elektriğin iki katını alabiliyorsunuz. Memur hem refahtan pay aldı, hem de enflasyonun üzerinde artış aldı" diye konuştu.
Zammın bütçeye maliyeti 4.2 milyar lira
Bakan Şimşek, zammın bütçeye etkisi ilgili olarak şunları söyledi: "Memurlara ilk yarı için verdiğimiz yüzde 2.7 enflasyon farkına ek olarak ilave 3.5+4, toplamda 10.5'a denk geliyor. Bütçede öngördüğümüz hedeflere oranla bütçeye yansıma 4.2 milyar lira açıktayız. 3+3 olarak öngörüyorduk. 2012-2013 artışlarının net etkisi yaklaşık 4.2 milyar lira."
Şimşek, 2002 yılında ortalama memur maaşının yaklaşık 370-380 dolara denk geldiğini, Temmuz başı itibariyle verilecek zamla birlikte, bugünkü kurlarla memur maaşının 1132 dolara çıkmış olacağını belirtti.
Memurlara ilk yarı için verilen yüzde 2,7 enflasyon farkına ek olarak ilave yüzde 3,5 4 verilmesiyle toplamda bu sene yüzde 10,5'e denk geldiğini kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:
''Bu seneye, yönelik olarak verilen yüzde 7,6'ya denk geliyor. Bütçede öngördüğümüz hedeflere oranla bu son verdiğimiz ilave artışların bütçeye 2012-2013 artışlarının yansıması net olarak 4,2 milyar lira.
Şimşek: Eğer ilave yük gelirse, ya borç alırız, ya da vergileri artırırız
"Hakem Heyeti teklifin üstüne çıkarsa ne olur" sorusu üzerine ise Şimşek, "Tabiki takdir Hakem Heyetindedir. Hükümetler bol keseden veriyorlardı, sonra para basıyorlardı yani modern hırsızlık yapıyorlardı. Eğer ilave yük gelirse, ya borç alacağız, ya da vergileri artıracağız. Olmayanı veremeyiz. Yoktan var etmek yalnızca Allah'a mahsustur" dedi.
Şimşek: Memurun Durumu İyi, Herkes Memur Olmaya Çalışıyor
Herkesin memur olmaya uğraştığına dikkat çeken Mehmet Şimşek, "Şu an da çalışan memura verilecek para 100 milyarı aşacak. Ülkenin tüm yatırımları ayrılan bütçe ise 34 milyar lira... Temmuz 1 itibariyle ortalama memur maaşı 2.039 lira olacak. Asgari ücret 700-750 lira. Herkes memur olmak için uğraşıyor. Memurumuzun durumu iyi. Bu sebeple herkes memur olmak için KPSS'ye giriyor" diye konuştu.
Şimşek: Biz büyüyoruz ama dünya ülkeleri gelişmeyince cari açığımız artıyor
Şimşek, "Geçen sene 8,5 daha önceki sene 9,2 büyüdük. Avrupa kriz var. Ortadoğu'da Arap Baharı var. Bu, bizim dış ticaretimizi olumsuz etkiledi. Avrupa bizim en büyük ticari pazarımız ancak ekonomik krizle boğuşuyor. Petrol fiyatları arttı. Haliyle bizim petrol faturamız arttı. Biz çok büyüyünce, dünya ülkeleri gelişmeyince cari açığımız arttı. Türkiye yüzde 4 dahi büyüse, Avrupa büyüyemediği için biz farkı kapatacağız. 'Ver gitsin' demek kolay ama biz gelir gider dengesini kurmamız lazım" dedi.

Hiç yorum yok