Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

DURMAK YOK, BOĞULMAYA DEVAM!

Geçen cuma İstanbul’u felç eden yağmurlarda, bir çocuğun da hayatı karardı. Nedeni ise yağmura, Üsküdar’da 2 yıl önce tüm mazgalların kaldır...

Geçen cuma İstanbul’u felç eden yağmurlarda, bir çocuğun da hayatı karardı. Nedeni ise yağmura, Üsküdar’da 2 yıl önce tüm mazgalların kaldırıldığı bir caddede yakalanması. 8 yaşındaki Sinan, hiç mazgal olmadığı için sulara gömülen caddede sele kapılıp otobüsün altında sıkıştı ve komaya girdi. Ailesi, “Mazgal olsa çocuğumuza bir şey olmayacaktı” diye isyan ediyor.

İstanbul’da geçtiğimiz hafta cuma günü akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak yağış, Üsküdar’da bir faciaya neden oldu. Üsküdar Selami Ali İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Sinan Vardar (8), ekmek almak için Selanikler Caddesi’nde bulunan bakkala gitti. Dönüşte sağanak yağmura yakalanan Sinan, kaldırımda koşarak evine ulaşmaya çalıştı. Kaldırımın araç girişleri için alçaldığı noktaya gelen Sinan Vardar, evinin bulunduğu karşı yöne geçmek istedi.

Mazgalların olmaması nedeniyle yağmur sularının sele dönüştüğü yola adımını atan küçük çocuk bir anda hızla akan sel sularına kapıldı ve kaldırım kenarı boyunca sürüklenmeye başladı. Küçük çocuğun suya kapıldığı anlar karşı sokaktaki bir binanın güvenlik kamerası tarafından da saniye saniye görüntülendi. Sırt üstü düşen Sinan sürüklenirken ayağa kalkmaya çalıştı ancak bu kez de yüzüstü sürüklenmeye başladı. Yaklaşık 20 metre sürüklenen Vardar, park halindeki bir otobüsün arka lastikleri arasına sıkıştı. Sudan çıkarıldığında nefes almayan minik Sinan’ın kalbi yolda durdu. Hastanede 15 dakika boyunca yapılan kalp masajı ile yeniden hayata döndürüldü, ancak komadan çıkamadı.

9 sokak kesişiyor

Evladı ölümle pençeleşen baba Sezer Vardar, olayda Üsküdar Belediyesi’nin büyük ihmalinin olduğunu savundu. Olayın meydana geldiği Selanikler Caddesi ve çevresindeki sokakların kısa süre önce yenilendiğini belirten Sezer Vardar, çevre sakinlerinin tüm uyarılarına rağmen var olan mazgalların kaldırıldığını söyledi. Caddenin eğimli olması yetmezmiş gibi 9 eğimli sokağın da bu caddeye açıldığını belirten acılı baba isyan etti: “O sağanakta 9 sokaktan akan su eğimle daha da hızlandı ve 30 kiloluk çocuğu sürükledi. Bu kaldırımları yaparken yağmuru düşünmediler mi? Bu sokakları yürümek için değil de yüzmek için mi yaptılar.” 

‘Şelale gibi oluyor’

“Daha önce bu caddede su kesiciler vardı. Caddeyi enlemesine kesen birkaç tane uzun mazgal vardı ki bunlar suyun hızını kesiyordu. Muhtarımızın bütün çabalarına rağmen bu mazgalları kaldırdılar. Bu hızla akan su, değil bir çocuğu yetişkin birini de sürükleyebilir. Bu ihmalin faturasını benim evladım mı ödeyecek. Buradaki otobüs parkları için defalarca müracaat ettik ama hiç ilgilenmediler. Üsküdar Belediye Başkanı ’nı yaptığı eseri görmeye davet ediyorum. “

Belediye: Yolda kusur yok

Üsküdar Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri bir açıklama yaparak, caddede inceleme yaptıklarını ve kusur bulamadıklarını söyledi: “Cadde bundan 2 yıl önce yenilendi, altındaki ve bağlantı yollarındaki kanalizasyon çalışmaları en modern şekilde yapıldı. Semt sakinlerinin size bildirmiş olduğu şekilde sayıca fazla olan rögar kapakları aslında oradaki altyapının önceden çağın şartlarına uygun olmaması nedeniyle fazlaca tutuluyordu. Yenileme çalışmaları sonrası kanalize edilen sokaklar ve cadde, kanalizasyon çalışmalarına uygun sayıda rögar kapakları ve ızgaralar ile takviye edildi. Buna karşın söz konusu caddenin zaten çok eğimli olmasından dolayı afet derecesindeki yağışlar esnasında yoğun su akışı meydana gelebilir. Kaldı ki caddede bulunan ızgaraların üzerlerine araç sahiplerinin araçlarını park etmeleri de bu olayda ayrıca bir etken olabilir. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ’nün yapmış olduğu çalışmada herhangi bir kusur söz konusu değildir.”

Mazgalları 2 yıl önce kapattılar

Mahalle sakini Muharrem Ünal ise 60 yıldır burada oturduğunu belirterek, “Buralarda su birikintisi dahi olmazdı çünkü çoğu sokakta mazgal vardı. Sular caddeye çıkmadan bu mazgallardan akıp gidiyordu. Ama iki yol önce sokaklar yenilenerek bu hale getirildi. Hava iyi olduğunda çok güzel görünüyor ama yağmur yağdığında buralardan geçilmesi imkansız hale geliyor çünkü yağmur suları diğer sokaklardan da toplanarak bu caddeye akıyor. Burası adeta bir göl haline geliyor” diye tepki gösterdi.

Hiç yorum yok