Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Silahlı şiddet her yıl 500 bin kişiyi öldürüyor

Uluslararası Af Örgütü’nün “Adaletsizlik ve zulüm artık eskisi gibi işlemeyecek” başlığı altında yayınladığı raporunda 2011 yılında protesto...

Uluslararası Af Örgütü’nün “Adaletsizlik ve zulüm artık eskisi gibi işlemeyecek” başlığı altında yayınladığı raporunda 2011 yılında protesto gösterilerinin dünyanın her yerinde gerçekleştiğini belirtirken, silah ticaretine dikkat çekerek her yıl 500 bin kişinin silahlı şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Af Örgütü’nün yıllık raporunda 2011 yılında dünyanın her tarafında protesto gösterilerinin yapıldığı belirtilirken, “En az 91 ülkede ifade özgürgürlüğüne dayatılan kısıtlamalara rağmen, kadınlar ve erkekler sokaklarda, yayınlar yaparak ve internet üzerinden demokrasi, özgürlük ve adalet isteklerini dile getirdiler” dedi. 

Çok sayıda hükümetin şiddetli müdahalelerde bulunduğunu belirten Af Örgütü, en az 101 ülkede insanların genellikle hükümet karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle işkence ve kötü muamelelere maruz kaldığını kaydetti. 

PROTESTOCULAR DEĞİŞİMİN OLANAKLI OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty, “Kalıcı bir değişimi kurmak için, ne kadar tiranik olursa olsun şu veya bu yöneticiden kurtulmak yetmiyor. Hükümetlerin kendi evlerinde ve yurt dışında ifade özgürlüklerine saygı duymaları gerekiyor; uluslararası düzeyde sorumluluklarını ciddiye almalılar ve yasa karşısında adalet, özgürlük ve eşitliği güvenceye alan sistemlere ve yapılara yatırım yapmalılar” dedi. 

Shetty, “Protestocular değişimin olanaklı olduğunu gösterdi. Onlar hükümetleri adalet, eşitlik ve insan onurunu savunmaları konusunda düelloya davet etti. Onlar aynı zamanda bu beklentileri karşılamayan liderlerin artık kabul görmeyeceğini de gösterdi. 2012 talihsiz bir şekilde başladı ama hareket geçilen bir yıla dönüşmeli” diye kaydetti.

BASKICI DEVLETLER SİLAHLANDIRILDI

Örgüt özelllikle silah ticareti ve silahlı şiddete dikkat çekerek, “Uluslar arası toplum, adalet ve güvenliği sağlayacağına, baskıcı devletleri silahlandırdılar” dedi. Rapora göre her yıl silahlı şiddetten dolayı 500 bin kişi hayatını kaybediyor. Yine silahlı çatışmalar, silahlı şiddet veya klasik silahlar yardımıyla işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle milyonlarca kişi yaralanıyor veya şiddetli baskıya maruz kalıyor, tecavüze uğruyor, evlerinde kovuluyor.

Af Örgütü, doğrudan ağır insan hakları ihlalleri, savaş suçları veya yoksulluğa neden olabilecek silah transferlerini engelleyen etkili silah ticaretine ilişkin bir uluslar arası sözleşme istiyor. Zira örgüte göre insan hakları ihlallerinin en az yüzde 60’ında hafif silahlar veya küçük kalibreli silahlar kullanılıyor. 

En az 55 silahlı grup ve hükümet gücü ya da yedek birlikler çocukları asker olarak kullanıyor. Sadece 35 ülke konvansiyonel silahların transferi konusunda ulusal rapor yayınlıyor. 

ÖLÜM CEZALARI

2011 yılında ölüm cezasını kaldırmak için büyük ilerlemeler kaydedildiğini ancak hala yapılacak çok şey olduğunu ifade eden örgüte göre, dünyada 198 ülkeden 21’inde on yıl önceki oranın üçte birinden daha az ölüm cezası uygulandı. 2011 yılı sonu itibariyle ölüm cezasına mahkum edilen en az 18 bin 750 kişi vardı. Çin binlerce vatandaşını infaz infaz ederken, toplam infaz sayısını açıklamadı. 2011. İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve Somali’de hala açık infaz uygulaması sürüyor. Af Örgütü, “1977 yılında ölüm cezasına karşı kampanya yapmaya başladığımızda sadece 16 ülkede tüm suçlar için ölüm cezası kaldırılmıştı. Bugün ise 141 ülkede yasada yada uygulamada ölüm cezasına başvurulmuyor” dedi. 

ORTADOĞU’DA DURUM

“Halk ayaklanmaları uzun süredir varlığını devam ettiren rejimleri zorladı ve hatta devrilmelerini sağladı. Protestocular ve muhaliflere karşı şiddet ve baskı uygulandı. İnsan haklarını ihlal edenleri adalet önüne çıkarmak için pek çaba harcanmadı. 

Mısır, Libya ve Tunus’ta binlerce siyasi tutuklu serbest bırakıldı ve ifade özgürlüğünün sınırları genişletildi. Ancak, önceki rejimler altında yaşanan ihlaller, işkence, göstericilere karşı aşırı güç kullanımı ve ifade özgürlüğü üzerindeki sınırlamalar devam etti.

Bölge çapında, kadınlara, azınlıklara ve göçmenlere karşı uzun süredir devam eden ayrımcılık yaygın bir şekilde uygulanmaya devam etti. Esas olarak İran, Irak, Suudi Arabistan ve Yemen’de gerçekleşen infazların sayısı arttı.”

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok