HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Altın tasma gazetecilik ödülleri

Bu yıl Oscar tarihinde bir ilk yaşandı, Altın Tasma diye yeni bir ödül kategorisi açıklandı. The Artist filminin sevimli köpek yıldızı Ugg...



Bu yıl Oscar tarihinde bir ilk yaşandı, Altın Tasma diye yeni bir ödül kategorisi açıklandı. The Artist filminin sevimli köpek yıldızı Uggie bu Altın Tasma ödülü verildi. Uggie’ye ödül olarak aslen kendi özgürlüğünü sınırlayan bir objeninin –altından da olsa- verilmesi ironikti. Tabii gerçek hislerini bilemeyiz ama Uggie’nin durumdan pek şikayeti yok gibiydi. Ne de olsa sahibi emekli olacağının müjdesini vermişti, anlaşılan mama konusunda da bir sıkıntı yoktu.

Bu yıl Türkiye tarihinde de bir ilk yaşandı. Bir Başbakan, “Bunları tasmalarından biz kurtardık. Bugüne kadar tasmaları ulusaldı, şimdi uluslararası” sözleriyle gazetecilere tasma taktı. Kimi kastettiğinin önemi yok. Aslında bir meslek grubuna bakışı simgeleyen sözler bunlar. Oscar’da Altın Tasma Ödülü’ne layık görülen Uggie gibi, gazetecilerin de tam olarak hislerine vakıf değiliz bu aşamada. Dün Can Dündar’ın ve Ruşen Çakır’ın köşelerinde yazdıkları dışında şimdilik net bir karşı çıkış göremedik. Zaten böyle bir benzetmeye muhalif yazarlardan ziyade hükümeti destekleyen yazarların karşı çıkması lazım. Lafın ucu en çok onlara dokunuyor çünkü. Arif olan anlar, ama korkak olan çaktırmaz. Bu haftaki Köşe Vuruşu’nda, madem gazetecilere tasma takılıyor ve öyle hep bir ağızdan “hoop” diye itiraz edilmiyor, oldu olacak önümüzdeki yılın gazetecilik ödüllerini de tasmadan verelim diyor ve Altın Tasma Gazetecilik Ödülleri kategorilerini beğeninize sunuyorum.
 
YILIN BOYUN TASMASI

Boyun tasmasının bir kuralı var; ne çok sıkı ne de gevşek olacak. Ayarında yani. Takmak için bir şartı var: Boyun eğmek. Boyun eğdikçe de takdir edilmek, hatta hazır boyun eğmişken, sevgi hislerini belli etmek için el yalamak vs. Öyleyse bu ödül en çok boyun eğene, gelene ağam, gidene paşam diyene verilmeli. Öyle ki, Uggie bile kıskanmalı.

YILIN GÖĞÜS TASMASI

Göğüs tasması genellikle köpekler gezdirilirken kullanılır. Boyun tasmasına göre daha rahat sanki. Ancak sahibine sadık olmayı bir tarafa bırakın, karşısında olanlarla bile göğüs göğüse çarpışan onları hedef gösteren bir tür var ki, onların en iyisi bu ödüle layık görülmeli.

YILIN OTOMATİK TASMASI
Özellikle gezdirirken otomatik tasma kadar rahatının olmadığını söylüyor köpek sahipleri. Yani şeridi istediğini kadar uzuyor, kısalıyor, sabitleniyor vs. Mevzu yazı olunca, onun da otomatiği var tabii. Bu ödülü almak için otomatik destek, kraldan çok kralcılık lazım. Mevzu ne olursa olsun otoriteyi desteklemek şart. Otorite yanlışlık yaptım, diye geri adım attığında –nadiren de olsa- dımdızlak ortada kalma riski var tabii. Takmayın iki gün sonra unutulur.

YILIN EĞİTİM TASMASI
Eğitim şart. Köpekleri eğitirken kullanılacak tasma da farklı tabii, ne de olsa işin kurallarını, kimin patron olduğunu filan öğreniyorlar bu özel tasma türüyle. Kimi öğrenenler, diğerlerine bu işin kurallarını öğretmeye pek meraklı zaten. Kimin bu işi yapıp kimin bu işi yapamayacağına hükmedenlere böyle bir ödül yakışır.
 
UGGIE’NİN HİSLERİNDEN EMİN DEĞİLİM

Ödülleri burada keselim en iyisi. Hem yerimiz doldu, hem de sıra Pire Tasması’na geldi ki, onu tamamıyla okurun hayal gücüne bırakmak istiyorum. Bana kalsa, muhaliflere pire muamelesi yapıp bünyeden uzaklaştırma heveslilerine bırakırdım, ama hayal gücünüzü sınırlamak istemiyorum. Hazır hayal etmeye başlamışken, böyle bir ödülün töreninin nasıl olacağını da hayal etsenize, ödül Törenine Altın Tasma ödüllü Uggie davet edilmiş, kırmızı halılar, görkemli ışıklar filan. Gerçi Uggie’den hâlâ emin değilim, kendisine ödül olarak özgürlüğünü kısıtlayan objenin altınının verilmesini hoş karşılamış mıdır? Konuşmadığı sürece bunu bilemeyiz, emin olamayız. Peki bir meslek grubu böyle bir suçlamayla karşı karşıyayken kimilerinin susacağından, hatta kimilerinin alkışlayacağından emin olmak acı değil mi?
 
ÜMİT ALAN-BİRGÜN

Business News