HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Economist'ten Erdoğan'a çok sert sözler

Economist Dergisi, Başbakan Erdoğan'ı Uludere ve kürtaj konusunda sert sözlerle eleştirdi. The Economist, 'Uludere Katliamı' b...

Economist Dergisi, Başbakan Erdoğan'ı Uludere ve kürtaj konusunda sert sözlerle eleştirdi.


The Economist, 'Uludere Katliamı' başlıklı yazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sert sözler kaleme aldı. Economist, "İslami kesim bile Erdoğan'a inancını kaybediyor" diyerek, İslami kadın ilahiyatçının kürtaj ve Uludere yorumuna yer verdi.

İşte o yazı:

"Türkiye’nin Kürtlere davranışı ‘zalim’ bir sembol. Aralık 28’de Türk savaş uçakları Türkiye sınırından Irak’a geçen 34 Kürt gümrük kaçakçısını öldürdü. Öldürülenlerin çoğu ergenlik çağındaydı en küçüğü 12 yaşındaydı. Hepsi Kürt ilçesi Uludere’den geliyordu. Aileleri ölenlerin bedenlerini acı içinde topladı. 16 yaşındaki oğlunu kaybeden Abdurrahman Yürek “Onların parçalarını yapabileceğimiz en iyi şekilde bir araya getirdik ve gömdük” dedi.

Kurbanlar ayrılıkçı PKK militanlarıyla karıştırıldı. Aslında ilçedeki erkekler PKK ile savaşan grubun üyeleri. Parlamento üyeleri ateş açılan köylülerin silahsız olduğunun görülüp görülmediğini soruyor. Halk öfkeli. BDP partisi milletvekili Ertuğrul Kürkçü “Bu bir hata değildi, bu planlı bir katliamdı” diyor.

Büyük bir olasılıkla bu dehşet verici bir hata. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan köylülürin içinde PKK’lıların olabileceğinden şüphelenildiğini söyledi. Hala çok sayıda soru işareti duruyor. Neden istihbarat sağlayan siviller hedef alındı?

İlçeden Haşim Encu “Her şeyden önce hükümet neden özür dilemedi?” diye soruyor.

Türkiye Kürtleri daha da yabancılaşmış hissediyor ve hem BDP’ye hem de PKK’ya sempati artıyor. Meydan okuma hareketi olarak kurbanların mezar taşlarına Kürt renkleri örtüldü. Köylüler adalet gelene kadar tazminat kabul etmeyi reddiyor. Wall Street Gazetesi Pentagon kaynaklarına dayanarak Türkler’i Amerikan insansız hava uçaklarının uyardığını yazdı. Habere göre Amerikan yetkililer konvoyu tanımlamak için biraz daha gözlemlemek istedi ama “Türk yetkililer onun yerine Amerikalı pilotlara başka bölgeden çıkmalarını söyledi.”



Erdoğan yabancı provokatörlerin bu olayı kullandığını, BDP ve PKK’ya ‘nekrofiller’ diyerek bu olaydan politik kazanım sağladıklarını ve gazetecilerin de onların amacına hizmet ettiğini söyledi. Hükümet yanlısı gazete Sabah’ın haberine göre mesajı “Kesin sesinizi” dedi. Şimdiden bir kurban var. Bir başka hükümet yanlısı gazete olan Yeni Şafak’ın yazarı Ali Akel eleştiri yazısı nedeniyle kovuldu.


Erdoğan şimdi kürtaj yasağı konusundaki planları “Her kürtaj bir Uludere’dir” diyerek anlatıyor. Öfkeli feministler sokaklarda eylem yapıyor. CHP partisinden Aylin Nazlıaka “Başbakan vajina bekçiliğini bıraksın” dedi.

Aslında, Erdoğan Kürt konusunda, devletin hatalar yaptığını kabul eden ve PKK ile konuşan ilk Türk lider oldu. Ancak konuşmalar geçen yıl tıkandı. Erdoğan PKK saldırılarını suçladı. Kürtler samimiyet olmadığını söyleyerek aralarında 38 BDP’linin de olduğu tutuklamaları hatırlattı.

İslami kesim bile Erdoğan’a inancını kaybediyor. Kadın ilahiyatçı Hidayet Şevkatli Tüksal “Uludere’nin kadınları kürtaj yaptırmamıştı, ama çocuklarını gömdüler” dedi."

Business News