HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

'Hicaz'' filmi 2012 Madrid Film Festivali'nde ödül kazandı

Erdal Rahmi Hanay'ın yazıp yönettiği ''Hicaz'' filmi 2012 Madrid Film Festivali'nde ödül kazandı Yönetmenin ilk uzu...

Erdal Rahmi Hanay'ın yazıp yönettiği ''Hicaz'' filmi 2012 Madrid Film Festivali'nde ödül kazandı
Yönetmenin ilk uzun metraj filmi olan Hicaz, aynı zamanda Hicâz, Sabâ, Nihâvend adları ile hazırlanan makam üçlemesi filmlerinin de ilki. Yapımcılığını Nilüfer Saltık/Z Yapım'ın üstlendiği filmin müziğini ise Erkan Oğur yaptı.

İlk gösterimi 48. Uluslararası Antalya Film Festivalinde yapılan Hicaz, 2012 Uluslararsı Madrid Film Festivalinde “En iyi yabancı film” de dahil olmak üzere tam 4 dalda aday gösterildi. Dikkatleri üzerine çeken Fransız oyuncu Clarrise Gorokhoff “İngilizce dışında bir dilde en iyi kadın oyuncu” ve “İngilizce dışında bir dilde en iyi yardımcı kadın oyuncu” olmak üzere 2 dalda birden yarıştı.

Usta müzisyen Erkan Oğur'un bestelediği özgün film müziği ile Hicaz, “En iyi film Müziği” dalında da yarıştı.

Film, ruhu ya da bedeni modern çağın hastalıklarına kapılmış karakterler üzerine kurulu. Bunlar yalnızlık, çaresizlik, tüketim, hoşnutsuzluk gibi iletişimsizlik derdinin pençesinde olan günümüz hastalıkları. Hicaz’ın ana teması ölü kıyafetlerinin bir eskici üzerinden yaşayanlara olan döngüsünden yola çıkıyor. Hanay, kayıtsızca, bu mutlak döngüde hissettiği, eşitlik, değişim ve dönüşümün altını çiziyor. Yönetmenin gözünde sadece hüzünlü bir makam olmakla kalmıyor Hicaz; aynı zamanda Arapça’da içerdiği anlam nedeniyle de filme adını veriyor. Arapça’da engel ya da bariyer anlamına gelen Hicaz, filmde de toplumsal ve içsel engelleri temsil ediyor.

VİDEO