HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

THY hakkını arayan 305 işçiyi işten attı!

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren düzenlemeye karşı eylem yapan havayolu emekçileri THY tarafından işten çıkarıldı. Konuya ilişkin TH...


Havacılık iş koluna grev yasağı getiren düzenlemeye karşı eylem yapan havayolu emekçileri THY tarafından işten çıkarıldı. Konuya ilişkin THY’den yapılan açıklamaya göre, 223 uçuşun iptal olduğu eylemin ardından 305 işçinin işten çıkarıldığı ve zararını karşılamak için işçilere tazminat davası açacağını duyurdu.
AKP’nin grev yasağına karşı iş bırakan 305 havayolu emekçisi işten çıkarıldı. THY’den yapılan açıklamada işçilerin anayasal hakkı olan eylemleri ise yasadışı ilan edildi. THY'nin yaptığı bu açıklamaları soL'a değerlendiren Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, "Ellerinden geleni ardlarına koymasınlar, havayolu emekçileri haklarını alana kadar mücadele edecek" dedi.
305 işçi işten çıkarıldı
Hava İş Sendikasının kanunsuz eylem çağrısı yaptığının belirtildiği açıklamada, Hava İş’in eylem çağrısı ile eş zamanlı olarak kendilerinin de işçilere eyleme katılmaları durumunda işten çıkarılacaklarını ilettikleri ifade edildi.
Eyleme katılan Türk Hava Yolları A.O’dan 260 THY Teknik A.Ş.’den ise 45 kişinin işten çıkarıldığının vurgulandığı açıklamada, uçuş ekibindeki eksiklikler dolayısıyla 223 uçuşun iptal edildiği dile getirildi.
Önemli olan işçilerin işten atılması değil 2 milyon dolarlık zarar
İşçilerin hak arama eylemine işten atmayla yanıt veren THY açıklamasında, “Türk Hava Yolları’nın son 8 yıldır süren yatırım ve emeklerle elde ettiği marka değeri ve imajına verdiği zararın yanı sıra şu ana kadar yaklaşık 2 milyon USD’lik maddi zarara da neden olduğu tespit edilmiştir” denildi.
RedHack eylemi THY’nin sitesini çökertti
Açıklamada işçilerin eylemine destek olmak üzere THY’nin sitesini hackleyen RedHack’in eylemine de değinilerek, web sitelerinin çökmesi sonucunda internet satış kanallarının kullanılamaz hale geldiği duyuruldu.
İşten attı yetmedi, bir de dava açacak
THY’nin yapılan eylemden doğan zararları dolayısıyla sendika yönetimi ve eyleme katılan işçilere dava açacağının vurgulandığı açıklamada, eylemle ilgili suç duyurusunda bulunulduğu da kaydedildi.
“Kazanan emekçiler olacak”
İşten çıkarmalar ve THY’nin açıklamalarını soL’a değerlendiren Hava İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY yönetiminin elinden geleni ardında koymamasını istediklerini ve kazananın mutlaka havayolu emekçileri olacağını söyledi.
İşçilerin en demokratik haklarına saygı gösterilmediğini belirten Ayçin, nasıl olsa arkamızda iktidar var diye düşünerek işçileri işten çıkaranlar ve tehdit edenlerin, işçilerin bütün haklarını birer birer geri vermek zorunda kalacağını söyledi.
“Güvenliksiz uçuşlar başladı”
İşten çıkarılan işçilerin çokluğu dolayısıyla güvenliksiz uçuşlar döneminin başladığını belirten Ayçin, “uçakları zamanında kaldırmaları, güvenlikli uçuş yaptırmaları mümkün değil, onlar er-geç bizim kazanacağımızı bilmek zorundalar” dedi.
"Halk yanımızda olsun"
Direnişlerinin haklı sebeplerden kaynaklandığını belirten Ayçin, halkın bu süreçte yalanlara kanmaması gerektiğini söyledi. Havayolu emekçilerinin çok zor şartlar altında, büyük baskılarla uzun saatler çalıştırıldığını vurgulayan Ayçin, yaşananların ardından hep mutfakta bulunan ve çektiklerini halka anlatamayan havayolu çalışanlarının şimdi tüm sorunlarını açıkça ortaya koyduğunu dile getirdi.
İşçilerin direnişi sürüyor
Haklarını aradıkları için THY tarafından işten atılan havayolu emekçileri, AKP'nin ve THY'nin saldırılarına karşı direnişte kararlı. İşçiler eylemlerinin üçüncü gününe girerken, bugünkü eylemde saat 23.00'a kadar sürecek. Ayçin, işçilerin eylemlerinde kararlı olduğunu ve haklarını almak için hergün saat 06.00 ile 23.00 arasında hakları için eylemde olacağını söyledi.
(soL – Haber Merkezi)

Business News