HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

ABD'de ‘İHA'ları Türkiye'ye satmayın’ kampanyası

Türkiye'ye füze taşıyabilen insansız savaş uçaklarının satışını engellemek için ABD'de yaşayan Kürtler harekete geçti. Savaş karşıtı...

Türkiye'ye füze taşıyabilen insansız savaş uçaklarının satışını engellemek için ABD'de yaşayan Kürtler harekete geçti. Savaş karşıtı organizasyonlarla birlikte kampanya başlatan Kürtler, bulundukları eyaletlerin kongre üyelerine mektup göndererek "Türkiye'nin suçlarına ortak olmayın" çağrısı yaptı.

ABD ordusuna bağlı insansız savaş uçaklarının istihbaratıyla Roboski köyünde 34 sivil Kürdün katledilmesinden sonra şimdi de Türkiye, silahlı insansız hava uçaklarını satın almak istiyor. Mayıs ayında cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Chicago’daki NATO toplantısında Obama ile görüşmesinde bu isteğini dile getirmişti. 

Ayrıca Türk başbakanı Tayyip Erdoğan da Meksika'da yapılan G-20 toplantısında taleplerinde ısrar etmişti. Obama ise bu satışların ancak kongrenin alacağı kararla gerçekleşebileceğini söylemiş ve kongreyi ikna etmek için elinden geleni yapacağını belirtmişti.

Satışı öngören yasa tasarısı her ne kadar kongrenin oylamasından geçecek olsa da kerhen bir oylama ile bu tür yasalar kongrede takılmadan kabul edilebiliyor. Satışlara karşı olan kongre üyeleri, Türkiye'nin iç barışı ve orta doğuda otoriterleşme eğilimlerinden dolayı, Ankara hükümetinin bu tür silahlara sahip olmasına kuşku ile bakıyor.

KÜRTLERDEN KONGRE ÜYELERİNE ÇAĞRI

Konunun Obama hükümetinin gündemine girmesiyle ABD'de yaşayan Kürtler de bir kampanya başlattı. Ülkedeki bütün savaş karşıtı organizasyonlara ulaşarak kampanyayı sürdürmek isteyen Kürtler, bulundukları eyaletlerin kongre üyelerine ise mektup gönderiyor.

Ayrıca, Kürtler ve dostları gruplar halinde kendilerini temsil eden kongre üyelerinin ofislerini ziyaret ederek "Bu silahları Türkiye'ye satmayın" çağrısı yapıyor. Kürtler, kongre üyelerinden şimdiye kadar devam eden silah satışını da durdurarak Türkiye’nin Kürtlere karşı savaş planlarında rol oynamamalarını istedi.

Sivil toplum örgütleri ise savaş uçaklarının sivil halka karşı kullanılacağından, bölgesel barış ve istikrarı için çok ciddi riskler taşıyacağı kaygısını yaşarken, benzer bir çağrı BDP'nin Washington'daki Bürosu'ndan geldi. 

BDP: ABD BARIŞ İÇİN ROL OYNASIN

Dün bir basın açıklaması yapan BDP, Amerikan kamuoyu ve Washington hükümeti yetkililerine seslenerek Aralık ayında genç ve çocuktan oluşan 34 sivilin Roboski'de katedilmesinin Amerikan istihbaratıyla gerçekleştiğini hatırlattı. Başkan Obama ve Amerika halkı ve medyadan AKP hükümetinin Kürtlere yaptığı zulüm karşısında sessiz kalmamalarını isteyen BDP'nin açıklaması şöyle:

"Nasıl ki ANC- Mandela ve güney Afrika hükümeti arasında, yada IRA-Sinn Fein İle ingiltere arasındaki sorunlar diyalog ve müzakere yoluyla çözüldüyse Sayın Öcalan ile de aynı şekilde barış için müzakereler başlamalı. Bu başarılar Amerikan'ın katkılarıyla gerçekleşmiştir. Aynı şekilde Kürt sorunun çözümü için de benzer bir rol oynanmalı. Kürt sorununun Kürtlerin lideri olan Öcalan ile oturup konuşulmadan çözülmeyeceğini artık Türk hükümeti kabul etmeli."

Kampanyayı başlatan kurumlar şunlar: California Kurdish community center (CKCC), İnsan hakları savunucuları, New England Kurdish Association (NEKA), American Kurdish Association(AKA), American Kuardish Council (AKC), Kurdish Human Right watch,(KHRW) Kurdish national congress of North America (KNC).

Kampanya ilişkin bilgilere ise şu internet adresinden ulaşmak mümkün: http://www.nodronestoturkey.com

Business News