Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Yalan söyleyen THY Başkanı'na kartlarını gösterdiler

THY işçilerinin grevi bugün 9. gününde. Tüm baskı ve tehditlere rağmen grevin Türk Hava Yolları üzerindeki etkisi artmaya devam ettikçe...

THY işçilerinin grevi bugün 9. gününde. Tüm baskı ve tehditlere rağmen grevin Türk Hava Yolları üzerindeki etkisi artmaya devam ettikçe THY işvereni de grevi yok sayma, inkâr etme yoluna gidiyor.
Dün akşam katıldığı bir televizyon programında grev ile ilgili açıklamalarda bulunan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, grevin kötü niyetli olduğunu ve mahkemeye başvuracaklarını, mahkeme kararına göre hareket edeceklerini ifade etmişti. Yasal olan grevi yasa dışı ilan etmekten çekinmeyen Topçu, bu açıklamalarıyla yetinmeyip, grev alanındakilerin THY çalışanı değil, "marjinal gruplar" olduğunu iddia etmişti.
Topçu’nun açıklamalarının ardından THY Yönetimi bugün kanunlara aykırı hareket edildiği gerekçesiyle grevi sonlandırmak üzere İstanbul İş Mahkemesi’ne resmi başvuru yaptığını bildirdi.
thy-2.jpg
Topçu’nun bu açıklamalarına tepki gösteren grevdeki havayolu emekçileri ise bugün THY kimlik kartları ile grev alanında protesto gösterdi düzenledi. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı ise şunları ifade etti:
“Edinilen bilgiye göre, sendikanın yaptığı grevin yasalara aykırı olduğunu, bu nedenle mahkemeye başvurulacağını “ açıklamıştır.
Bu açıklama tamamen propagandaya dönük, dayanağı olmayan, kötü niyetli bir açıklamadır.
15.05.2013 tarihinden bu tarafa uygulanmakta olan grevimiz, tamamen iyi niyet kuralları ve yasalar çerçevesinde, her anlamda toplum yararına ve milli serveti koruma amacına öncelik verilerek, işçilerin yine yasalarla garanti altına alınmış olması gereken hak ve menfaatleri doğrultusundadır.
Bu konuda hiçbir üyemizin ve kamuoyunun zihninin bulandırılmasına izin verilmemesini, yasalar doğrultusunda hakların aranmaya devam edileceğini belirtiriz. Sendikamız hukuk müşavirliği gerekli araştırma ve hukuki işlemleri başlatmıştır. Bu başvuru işlemi grevi durdurmaz. Grevimiz sürmektedir. Yargı gerekli kararı verecektir.”
“Topçu, senin hukukçun yok mu?”
Topçu’nun açıklamalarına yanıt veren Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ise, “Hamdi Topçu kanal kanal dolaşıp yalan söylüyor. En iyi yaptıkları şey yalan söylemek. En büyük diktatörler sonu geldiklerinde en katmerli yalanları söylerlermiş. Kendilerini atayanlara iyi görünmek için yalan söylüyorlar. Hamdi Topçu beni istifaya davet ediyor. Önce benim adımı ağzına alırken sendikayı alırken, ağzına gargara yapacaksın. Bildiğin duaları edeceksin. Haddini aşan laflar söyleme, dedim, söylüyorsun sonuçlarına da katlanacaksın” şeklinde konuştu.
Ayçin “İşverene gönderdiğim belge elimde, cevap veriyor sözleşme süreci bitmiş, artık gündeminde ne 305 ne sözleşme varmış, ya senin hukukçun yok mu, 70 milyonun önünde hukuk dışı açıklamalar yapıyorsun. Sana demiyorlar mı o işyerinde örgütlü olan sendika bitirmeden bitiremezsin” dedi.
Ayçin, içeride çalışmaya devam edenlerin kendilerini yalnız bıraksalar da onları affedeceklerini ama sözleşmede affetmeyeceklerini söyledi. Sendikal Güç Birliği, DİSK, KESK, TTB, Eczacılar Odası ve birçok kurumun dün yaptığı toplantında alınan kararlara da değinen Ayçin, İstanbul’daki bütün işçi örgütlerinin çok geniş katılımla pazar günü saat 13.00’da grev alanında eylemde olacaklarını bildirdi.
Hava-İş Başkanı Ayçin, alınan kararlara göre önümüzdeki hafta ise tüm gazetelere tam sayfa havayolu emekçilerinin yanında olduklarına dair gazete ilanları verileceğini ifade etti. Kendilerine destek olan bütün işyerlerinde 5 dakika geç işe başlanacağını dile getiren Ayçin, ilk etapta 100 bin bildiri dağıtılacağını havayolu işçilerine destek çağrısı ve afişleme yapılacağını söyledi.
thy-1_0.jpg
“Onların bakanları varsa bizim de kardeş sendikamız var”
Öte yandan, Birleşik Metal İş Sendikası üyeleri ve İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal havayolu emekçilerinin bugünkü ziyaretçileri arasındaydı.
Ayçin, “Onların bakanları varsa bizim de kardeş sendikamız var” dedi.
Ayçin’in konuşmasından sonra söz alan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ülkenin insanlarının üzerine ölü toprağı serpilmeye başlandığını kaydetti. Her türlü engellemelere rağmen havayolu işçilerinin dimdik durduğunu ifade eden Serdaroğlu, emekçilerin önüne konan yasa ile ellerindeki her şeyi almak istediklerini vurguladı. Serdaroğlu, sadece iyi günlerde yan yana gelen bir sendika olmadıklarını vurgulayarak önümüzdeki günlerde kendilerinin de greve çıkacaklarını bildirdi.
İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ise yaptığı konuşmada, emekçilerin yanında olmanın kendisinin bir görevi olduğunu, İstanbul Barosu’nun grevdeki işçilere destek vermeye devam edeceğini kaydetti.