‘Ukrayna’da neler oluyor?’ sorusuna net bir cevap vermek güç. Çünkü halkın hoşnutsuzluğu ile egemenler arası kavga ayrıştırılabilir deği...
‘Ukrayna’da neler oluyor?’ sorusuna net bir cevap vermek güç. Çünkü halkın hoşnutsuzluğu ile egemenler arası kavga ayrıştırılabilir değil. Bir tarafta Rusya yönelimli sermaye sınıfının temsilcisi Devlet Başkanı Yanukoviç, diğer tarafta sağcı ve AB yanlısı siyasi parti ve gruplar. Bağımsız güçlerden İşgal Et (Occupy) hareketinin sesi çok cılız, etkisi yok hükmünde. Diğer yandan Yanukoviç karşıtı siyasiler, el altından idare ettikleri sağ ağırlıklı sokak muhalefeti üzerinde kontrol sorunu yaşıyor. Son günlerde kent merkezi işgallerinden, taşlı-sopalı-molotoflu eylemlere ve silahlı çatışmalara varan bir süreç yaşayan başkent Kiev’de 3 gösterici yaşamını yitirirken çatışmalar yayılıyor
Kış soğuğunda yüz binlerce kişinin katıldığı kitlesel gösteriler, hükümet binalarını ablukaya alan, başkanlık sarayına saldıran ve valiliği işgal eden bir halk, başkana ve hükümete istifa etme çağrısı, genel grevden bahsedilmesi… Bütün bunlar Avrupa Birliği ile daha yakın bağlar için mi oldu?
Ukrayna’daki protestocular genellikle, Kiev bölgesi ve Ukrayna’nın Rusça konuşulan doğu ve güney bölgelerine kıyasla AB’ye daha yakın duran batı bölgelerinden. Ancak protestolara katılan doğu Ukraynalılar da var. Öğrenci temelli bir hareket olan Occupy Hareketi, AB ve sermaye yanlısı olmayan görüntüsüyle sağ gruplardan farklı bir profil çiziyor. Ancak bu hareketin etkisi, sağ grupların yanında yok denecek kadar az.
Kendimizi hareket hayranlığına çok kaptırmadan önce, katılımcılar üzerine bazı bilgiler edinmek faydalı olabilir.
AB yanlısı ve sağ blok içerisinde ise; Irkçı Svoboda (Özgürlük) Partisi taraftarları, muhalif Udar (Yumruk) Hareketi, ülkenin ikinci büyük partisi konumundaki muhalif Anavatan Partisi, aşırı sağcı Bratstvo (Kardeşlik) ve Sağ Kesim isimli gruplar başı çekiyor.
Ukrayna’da yaşananlar, Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Bölgeler Partisi hükümetine yönelik sağcı ve AB yanlısı bir isyan.
Bir tarafta, aşırı zengin ve Rusya’yla sağlam bağlantılara sahip ve emrine amade bir ordu olan köklü iktidar sahipleri, diğer yanda AB yönelimli güçlü sermaye ve siyasi çıkarlarına sahip elitler var. Geleneksel yolsuz sermaye ilişkilerine alternatif olarak modernize edilmiş kemer sıkma politikaları öne sürmek adettendir. Bir tercih yapmak zorunda değiliz. Bu kavga, yönetici sınıfın AB yanlısı kanadının protestocu kitlelere muazzam bir etkide bulunmakta başarılı olduğu sermayeler-arası bir çatışmadan başka bir şey değildir. Bu anlamda, burada taraf olmak için hemen hiçbir sebebimiz yok.
Alıntılar; Peter Storm’un, “Ukrayna: Neler oluyor ve ne anlama geliyor?” isimli makalesinden…