HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İstiklal’de kitlesel yürüyüş: “Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot!”

İşgalci İsrail ordusunun Filistin’e yönelik saldırıları tırmanırken, Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin çağrısıyla bir a...


İşgalci İsrail ordusunun Filistin’e yönelik saldırıları tırmanırken, Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen yaklaşık bin kişi, Türkiye-İsrail ilişkilerinin kesilmesi talebiyle Beyoğlu Tünel’den Galatasaray’a yürüdü.
Bugün (13 Temmuz) 17.00′da Filistin ve FHKC bayraklarıyla Beyoğlu Tünel’de toplanan kitle “Artık yeter! İsrail’le askeri, ekonomik, kültürel ve akademik ilişkiler kesilsin / Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi” yazılı bir pankart açarak Arapça, Türkçe, İngilizce sloganlarla Galatasaray’a doğru yürümeye başladı.
İstanbul’da yaşayan Filistinliler, FHKC sempatizanları ve sosyalist örgütlerin yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşe taraftar grupları da katıldı. Yürüyüşte İsrail saldırganlığını ve AKP’nin işbirlikçi politikalarını protesto eden,  Filistin ve Rojava’da süren direnişle dayanışma mesajlarını öne çıkaran dövizler taşınırken sık sık “Katil İsrail Filistin’den Defol”, “Filistin’e Özgürlük, İsrail’e Boykot”, “Katil İsrail İşbirlikçi AKP”, “Filistin Halkı Yalnız Değildir” sloganları atıldı.
İşgal ve katliam tırmanıyor
Galatasaray’a gelindiğinde burada Boykot Girişimi adına Ayşe Düzkan bir açıklama yaptı. Düzkan, İsrail’in Batı Şeria’daki saldırılarında çoğu çocuk, 9’u parlamenter 945 Filistinlinin tutuklandığını, tutuklanan parlamenterlerden birinin Filistin Parlamentosu başkanı Aziz Duwaik olduğunu, ayrıca Gazze’ye başlayan hava operasyonunda şimdiye kadar 166 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve çoğu çocuk ve kadın 1086 Filistinlinin yaralandığını belirtti.
Türkiye-İsrail milyar dolarlarla bağlı
Dünya çapında İsrail’in işgal politikalarına karşı uluslararası boykot hareketinin ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Düzkan, yakın zamanda 15 Avrupa Birliği ülkesinin İsrail’in yasadışı yerleşimleri ile ticari faaliyetleri yasaklamaya doğru gittiğini ancak Türkiye ile İsrail’in ticaret hacminin katlanarak büyüdüğünü vurguladı.
“2009’dan bu yana Türkiye İsrail ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşarak ikiye katlandı” diyen Düzkan, İsrail’le askeri, ekonomik, akademik ve kültürel ilişkilerin kesilmesi talebini yineledi.
Eylemin sona ermesinin ardından Galatasaray’dan yukarı doğru yürümek isteyenler TOMA’larla desteklenmiş polis barikatıyla karşılaşınca bu duruma tepki gösterdi. Polise “İnsanlar katlediliyor, siz Filistin için yürüyenlerin önüne barikat kuruyorsunuz” diyerek tepki gösteren eylemcilerin kararlı duruşu sonucu cadde ortasındaki çevik kuvvet barikatı kaldırıldı. Bir grup eylemci Filistin bayrağıyla Taksim Tramvay Durağı’na kadar çıkmayı başardı.
Boykot Girişimi
2009’da çok sayıda emek örgütü ve sosyalist kurumun katılımıyla çalışmalarına başlayan Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi, İsrail saldırganlığının ancak 1990’larda ırkçı Güney Afrika rejimine uygulanan türden bir uluslararası boykot hareketiyle engellenebileceğini savunan Uluslararası BDS (Boykot, Yaptırım, Yatırımların Geri Çekilmesi) hareketinin Türkiye ayağını örgütlüyor.
AKP iktidarı döneminde Türkiye, Tayyip Erdoğan’ın sözde kalan İsrail karşıtı duruşuna rağmen İsrail ile ekonomik ilişkileri hem bölgenin hem de Türkiye tarihinin rekor seviyelerine ulaştırdı.

Business News