HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Soma’da madenci forumu gerçekleşti: ‘Korkmayın, konuşun, korku ölüm getiriyor!’

Dev Maden-Sen Soma Temsilciliği düzenledikleri forum ile madencilere verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatırken, halklarının takipçi...


Dev Maden-Sen Soma Temsilciliği düzenledikleri forum ile madencilere verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatırken, halklarının takipçisi olacaklarını duyurdu
DİSK/Dev Maden-Sen Soma Temsilciliği’nin bugün (13 Temmuz Pazar), Soma Hükümet Konağı önünde “Soma Geleceğini Tartışıyor” forumu gerçekleştirdi. Foruma CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Türk Tabipler Birliği Üyeleri ile maden işçileri ve aileleri katıldı.
Forumda yapılan konuşmalarda AKP’nin Soma katliamında sonra bir çok söz verdiğini hatırlatılırken bu sözlerin hiç birinin yerine getirimediği vurgulandı. Madenlerin tehlikeli iş kollunda olduğu halde yinede taşeronlaştırma ile kölece ve kuralsız bir çalışma düzeni kurularak can güvenliğinin hiçe sayıldığı söylendi. Dev Maden-Sen Torba Yasanın mecliste görüşüleceği 15 Temmuz Salı günü  madencilerle birlikte Ankara’da olacağı duyuruldu.
Üretim çarkı hızlandıkça can kayıplarıda hızlandı
Forum, DİSK/Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün’nün konuşmasıyla başladı. Görgün: “Ucuza üretim, çok çok üretim ve kar, bu cümlenin büyüsüne kapılanlar başka hiçbir değere, kanuna, mevzuata insan canına insan hakkını umursamadılar” diyerek konuşmasında başladı. Soma’da da böyle zalim bir çarkın kurulduğunu, çark büyüdükçe işçi ölümlerinin arttığına değinen, Görgün: “Madencilik kuralları çiğnendi, yasalar hiçe sayıldı. Sensörler, elektronik ölçüm cihazları ve işçilerin uyarısı göz ardı edildi, göz göre göre gelen facia gerçekleşti. Yürekler kavrulup yandı. Ölüm, gözyaşı ve acı, Soma’dan bütün bir ülkeye ve dünyaya yayıldı. Facianın ilk günlerinde saklanıp, gizlenmeye çalışılan kusurlar, ihmaller, insafsızlıklar ve alçaklıklar, daha sonra bir bir ortaya çıktı.”dedi. Somanın ve maden işçilerinin dilinin çözüldüğünü ve korku imparatorluğunun yıkılmaya başladığına değinen Görgün, Torba Yasanın 15 Temmuz Salı Meclis Genel Kurulu’na görüşüleceğini o gün DİSK Dev Maden Sen’nin Ankara’da olacağını bildirdi.
Soma’da doğru söyleyip, Ankara’da şaştılar
soma-forum1Forum, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuşması ile devam etti. Maden ocakları bağımsız heyetler tarafından denetlemesi gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu: “İşçi sağlığı ve iş güvenliğini de piyasaya terk ettiler, taşerona açtılar. Denetim mekanizmasını doğrudan sermayeye devrederek, önlemlerin alınmasını olanaksız hale getiriyorlar. Onlar buraya geldiler, birçok söz verdiler. Burada doğru konuştular, Ankara’ya gidip şaştılar. Bizim yapacağımız tek şey vardır o zaman biz Ankara’ya gideceğiz, yakalarına yapışıp hesap soracağız. Buradan DİSK olarak söz veriyoruz.” dedi.
Sabah, bir madenci eşiyle ve babasının ölümünden 3 gün sonra dünyaya gelen 2 aylık bebeği ile tanıştığını, madenci eşinin: “Bebeğim, zaman zaman uykusunda gülümsüyor herhalde uykusunda babasını görüyor” dediğini anlatan Çerkezoğlu:“İşte o işçilere sözümüzdür, analarına babalarına, çocuklarına sözümüzdür. Bu düzeni değiştireceğiz. Bu düzeni değiştirene kadar her türlü mücadeleyi vereceğimizi tüm işçi sınıfının insanca yaşayacağı, üretenlerin yöneten olduğu bir dünya kuracağımızı ve bunun mücadelesini hep birlikte yürüteceğimizi buradan ilan ediyor, söz veriyoruz” diyerek, konuşmasını bitirdi.
Sözler yalan, taşeron kalkmayacak
Forumda söz alan sırası CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise konuşmasına, birlikte mücadelenin önemini vurgulayarak başaldı. Özel: “En kötü örgütlülük, örgütsüzlükten iyidir” diyerek, İşkolunda sendikal mücadelenin; emekçiyi savunan, sermaye ve siyaset ile arasına mesafe koyan gerçek sendika olması gerektiğini vurguladı. Mecliste olup bitenleri kendisine sormak için arayan madencilere ve madenci işçilerine seslenerek: “Yaşam odaları, AKP oyları ile reddedildi. Sonra sözleri inkar etmeye başladılar… Zurnanın zırt dediği yer plan bütçe komisyonun son günüydü. O güne kadar yapacağız, edeceğiz diyorlardı.”
AFAD 7 Temmuz 2014’de yayınladığı basın açıklamasında Soma kampanyası hesaplarında, toplamda 42 milyon 180 bin TL yardım biriktiğini açıklamıştı. Bu duruma değinen Özel konuşmasına şöyle devam etti: ” Paralar nerede dedik? Ayşenur İslam diyor ki, bu parayla ev yapacağız. Devlet olarak sen söz verdin mi? Sen ev yapacaktın. O parayla ev yapamazsın. TOKİ’den verilecek evi de vatandaşın yolladığı yardımla yapmaya çalışıyorlar.”Taşeron sistemi konuşmaya gittiklerine değinen, Özel: “Taşeron sistemi kaldırılacak dendi, gittik konuştuk kaldıramıyoruz diyorlar. Taşeronu kaldırmadıktan sonra geri kalan sözleri tutmanız da fayda etmez” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Bu kazanın ana nedeni taşerondur
soma-forum3TMMOB (Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği) Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, bilimi ve teknolojiyi emperyalistlerin ve kapitalistlerin değil halkın hizmetinde kullanmak için burada olduklarını belirtti. Yüksel, forumun konularından birinin verilen sözlerin tutulması bir diğer konunsa Soma’nın geleceği olduğunu hatırlattı. Soma’nın geleceği için kömür ocaklarının yaşamasının ve çalışmasının gerekliliğini vurgulayan Yüksel: “Ama böyle çalışmayacak. Böyle çalışırsa ölümler gelir. Kurallar yerine getirilecek. Bu kazanın ana nedeni taşerondur” dedi.
Korkmayın konuşun! Korku ölüm getiriyor!
Son olarak işçilersomalı kadınin söz alınması istendiğinde, kalabalığım içinden bir maden şehidi eşinin sesi yükseldi: “Arkadaşlar, sizler korktuğunuz için konuşmuyorsunuz. Benim kocamda korktuğu için konuşmadı, öldü. Korku, ölüm getiriyor korkmayın konuşun!” dedi.
soma-forum2İşçiler adına söz alan Eren Malkoç kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına ve taşeron yasasının hala çıkarılmadığına değindi. Malkoç: “Bizleri faciadan sonra 10 gün madenden çıkardılar, 11. gün bizi madene geri yolladılar, facianın 60. günündeyiz gönlümüz rahat değil. Biz geceleri uyuyamıyoruz, ölen arkadaşlarımız hepsi gözlerimizin önünde uykularımız bize haram” dedi.
Bir başka şehit madenci eşi ise, sadece kendi haklarının değil, eşinin iş arkadaşlarının da haklarının verilmesini talep etti.
Eşlerimizi göçükten çıkaran arkadaşları şuan işsiz, evlerine ekmek götüremiyorlar. Eşlerimizi arkadaşlarına hakları tanınsın. Somalı madenciler, korkmayın ben yemin ettim ant içtim eşimin kanı yerde kalmayacak. Hiçbir kuvvet hiçbir güç bana engel olamayacak. Dünya döndükçe susmayacağız korkmayacağız. Savaşımızı sonuna kadar götüreceğiz. Zaferi kazanana kadar korku ve ürkeklik yok. Kimse önümüzde duramayacak arkadaşlar. Bizim eşlerimiz korktukları için sustu. Siz susmayın! Siz susarsanız sizde öleceksiniz, çocuklarınız yetim karılarınız dul kalacak. Korkmayın birlik olun, korkmayın madenciler! Korku evlerimize ateş düşürdü, çocuklarımızı babasız bıraktı! Korkmayın yürüyün, alın terinizi savunun haklarınız için savaşın madenciler !” diyerek feryat etti.
Formun ardından Madenci Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Business News