HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Demirtaş: O silahlar IŞİD dahil Suriye’deki tüm gruplara dağıldı

Cumhuriyet gazetesinin dün manşetine taşıdığı MİT TIR’larında silah taşındığına ilişkin haberi değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selaha...

Cumhuriyet gazetesinin dün manşetine taşıdığı MİT TIR’larında silah taşındığına ilişkin haberi değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu silahlar karşıya gittikten sonra, orada kime ulaştığı, nasıl dağıtıldığı konusunda hiç kimse garanti veremez. Çok sayıda grup var ve kesinlikle bu silahlar orada ki bütün gruplara ulaşmış, dağılmıştır, IŞİD dahil olmak üzere” diye konuştu.

‘Yasal yöntemleri vardı, öyle yapılmadı’

demirtas mizahcilar
‘Selo ile Mizahçıların Buluşması’ adlı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, insani yardım ve silah yardımı yapmanın yollarının olduğunu, ancak hükümetin bunu saklayarak suç işlediğini söyledi.
Türkiye’nin gönderdiği insani yardım veya silahların tam olarak amacına ulaşmasının bu yolla mümkün olmadığını söyleyen Demirtaş şöyle konuştu: “Eğer Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa oradaki gruplara bunun yasal, resmi yolları ve yöntemleri vardır. İlaç kutularının altına saklayarak falan gönderiyorsanız demek ki bir suç işliyorsunuz. Bu ülkenin parlamentosu var, parlamentosundan karar aldırırsınız, onay aldırırsınız, alenen açık bir şekilde resmi bütçeden parayı harcayarak yaparsınız, resmi sorumluluğunu da üstlenirsiniz bunun. Fakat öyle yapılmadı.”

‘IŞİD dahil bütün gruplara dağıldı’

Demirtaş, MİT TIR’larındaki silahların iç savaşın ortasındaki Suriye’de hangi grupların eline geçtiğinin bir garantisi olmadığını vurgulayarak, “Bu silahlar karşıya gittikten sonra, orada kime ulaştığı, nasıl dağıtıldığı konusunda hiç kimse garanti veremez. Çok sayıda grup var ve kesinlikle bu silahlar orada ki bütün gruplara ulaşmış, dağılmıştır, IŞİD dahil olmak üzere. Buna dayanarak bunu söylüyorum ben” diye konuştu.

‘Yaptırım uygulanması HDP’nin barajı geçmesine bağlı’

Demirtaş, seçimlere bir hafta kala ortaya çıkan görüntülerle ilgili gerekli yaptırımların uygulanabilmesini seçim sonuçlarına bağlayarak şunları söyledi: “Her şey seçim sonrası artık. Belli olacak. Bütün bu suçlar, günahlar örtülecek mi? Yoksa bu suçları işleyenlerle ilgili en azından bir yaptırım uygulanacak mı? HDP’nin başarısına bağlı. Matematik olarak da bu böyle. HDP başarılı olursa Türkiye’de suç işleme özgürlüğü ortadan kalkar, iyi bir anayasaya kavuşuruz ve herkes geçmişte, yakın zamanda işlediği bütün suçlardan adil bir şekilde sorumlu tutulabilir.”
Demirtaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Fakat HDP başarılı olamazsa, 8 Haziran’da daha korku ve baskı ortamının arttığı bir Türkiye’ye uyanabiliriz diye biz tedirginiz.” 

Business News