İzmir Aliağa ilçesindeki Petrokimya Holding A.Ş. (PETKİM) işçileri toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması ile direnişe geçti Fabrika...
İzmir Aliağa ilçesindeki Petrokimya Holding A.Ş. (PETKİM) işçileri toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması ile direnişe geçti
Fabrikadan çıkan işçiler fabrikayı terk etmeyerek, işletme içindeki yemekhanede ve bahçede bekleme kararı aldı. Yasa gereği grev yapılamayan işyerleri arasında yer alan fabrikada işçiler üretimden gelen güçlerini ürün çıkışını engelleyerek kullandı.
Gece vardiyasında ve sabah çıkan vardiyada açıklama yapan Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, patronun uzlaşmaz tavrı nedeniyle direnişe gittiklerini açıkladı. İşçiler, eylem sırasında metal direnişiyle de dayanışma göstererek “Her yer Bursa her yer direniş” sloganları attı.
Petrol-iş Sendikası vardiyada olmayan tüm işçileri de fabrikaya çağırarak direnişi sürdürüyor.
Ne olmuştu?
PETKİM 2008 yılında özelleştiridi. Azerbaycan Socar şirketi satın aldı. Petrol İş Sendikası 1980’dan itibaren PETKİM’de örgütlü. 1986 yılında ‘stratejik’ bir işletme olduğu iddiası ile PETKİM grev yasağı kapsamına sokulmuştu. Plastik üreticilerinin, ilaç kapsüllerinin, gübre yan ürünlerinin ve benzeri yüzlerce farklı türde ürünün imalatçısı.
PETKİM’de Petrol İş’in sürdürdüğü 2015-2016 dönemini kapsayan toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Sendika, 27 Mayıs 2015 tarihinde eylemlere başladı. 28 Mayıs perşembe günü ise eylemler tam güne çevrildi.
DİRENİŞ 2. GÜNÜNDE
PETKİM’de Petrol-İş’in sürdürdüğü 2015-2016 dönemini kapsayan toplu iş sözleşme görüşmelerinin yüzde 15’lik zam ve bayram ikramiyesi maddelerinde anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 27 Mayıs’ta başlayan eylemler direnişe dönüştü. İzmir Aliağa’daki fabrikada üretimi durduran işçilerin eylemi ikinci gününde de devam etti.
Geceyi fabrika bahçesinde geçiren işçiler sabah saatlerinde de fabrikadan mal çıkışını engelledi. İşçiler adına bir konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, PETKİM yönetimini uyardı, kaymakam ve emniyet devreye girmeden işçilerin taleplerinin kabul edilmesini istedi.
PETKİM Müdürü: ‘Şirketi ayakta tutmak hepimizin görevi’
PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut ise yaptığı açıklama ile genç işçilerin 30-35 yıl daha bu şirkette çalışacak şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi, bunun şirketin verimli çalışması için şart olduğunu iddia etti. Korkut, “Şirketi yaşatmak, ayakta tutmak hepimizin görev ve sorumluluğudur. Bunun için canımızla, başımızla, yüreğimizle çalışacağız” dedi. SENDİKA.ORG