HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ve HDP’nin İstanbul mitinginde yüz binler buluştu: “Barajları da sarayları da yıkarız”

HDP İstanbul İl Örgütü tarafından Kazlıçeşme miting alanında gerçekleştirilen “Büyük İnsanlık Mitingi”nde yüz binler bir araya geldi. “B...

HDP İstanbul İl Örgütü tarafından Kazlıçeşme miting alanında gerçekleştirilen “Büyük İnsanlık Mitingi”nde yüz binler bir araya geldi. “Bizler HDP, Bizler Meclis’e” sloganları eşliğinde başlayan mitingde, platforma çıkan HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Cesim Soylu ve Ayşe Erdem yüz binleri selamladı. Ayşe Erdem, “Bugün burada bizi yalnız sananlar bizi görsün diye, bizleri bugüne kadar yok sayanlar bu kalabalığı görsün diye biz buradayız” dedi. Cesim Soylu ise, seçimlere bir hafta kala başta kadınlar olmak üzere herkesin ev ev dolaşarak HDP’ye destek istemesi gerektiğini ve özellikle gençlerin seçim günü sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.
Erdem ve Soylu’nun ardından, sahne alan sanatçı Zelal Gökçe, şarkılarını Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlere adadı. Gökçe’nin söylediği şarkılarla coşarak halay çeken yüz binler, 7 Haziran günü barajları yıkma sözü verdi. Gökçe’nin ardından, sahne alan sanatçı Aynur Doğan, “Oylar HDP’ye” diye çağrı yaptı.
Sanatçıların sahne almasının ardından, HDP İstanbul milletvekili adayları platforma çıkarak halkı selamladı.
Adaylardan söz alan HDP’nin engelli adayı Musa Piroğlu, Kobanê’de yaşamını yitirenlere ve işçilere selam göndererek, “Siz, bizi bu kürsüye çıkardıysanız, engelleri yıktıysanız, barajları da sarayları da yıkarız” dedi. “Bizler Gezi’den Lice’ye barışın köprüsünü kurduk” diyerek konuşmasına başlayan milletvekilli adayı Filiz Kerestecioğlu da, Rojava ve Kobanê’de barbarlığa karşı direnen kadınlara selam gönderdi. Kerestecioğlu, “Emeğimiz sömürülmesin diye IŞİD canavarlarına karşı yenilmeyelim diye Rojava ve Kobanê’de direnen tüm kadınlara selam olsun. Kadınlar olmadan barış olmaz, kadınlar barışın teminatıdır” dedi.
“Gezi’deki gibi yeni yaşamı kurmaya hazırlanıyoruz”
Ermenice, Kürtçe ve Türkçe halkı selamlayan Ermeni aday Garo Paylan da, “8 gün sonra 7 Haziran akşamı halaylarımızla, horonlarımızla Meclis’teyiz” diyerek, “Seni Başkan yaptırmayacağız” sloganı attı. Bir diğer milletvekili adayı Şerife Erbay ise, “Nerede bir ezilen olduysa biz gençler onların omuz başında olduk ve tıpkı Gezi’deki gibi yeni yaşamı kurmaya hazırlanıyoruz” dedi. DHF-HDP ittifakı adayı Erdal Ataş da, halklara karşı yapılan zulme boyun eğmeyeceklerini kaydetti.
“HDP hırsızlıkla barajın altında bırakılırsa sonunuz geldi demektir”
HDP’nin kent ve doğa mücadelelerine aktif katılımıyla bilinen akademisyen adayı Beyza Üstün, “Geliyoruz, korksunlar” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler yeni yaşamı örerken onlar dereleri, ormanları satmaya devam ediyorlar. Tüm halkları yan yana getirmeye hazır mısın İstanbul.” HDP milletvekili adayı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu eski başkanı Turgut Öker, 8 Haziran’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günü olacağını dile getirdi. HDP’nin bir diğer milletvekili adayı Hüda Kaya da, tüm partililerden “Vicdanının farkında olan tüm inşalarımıza çağrıda bulunuyorum; 7 Haziran’da hırsızlara karşı tetikte olmak sizin de insanlık borcunuzdur. Eğer HDP’yi hırsızlıkla barajın altında bırakmaya çalışırlarsa sizin de sonunuz geldi demektir. Çünkü tüm ipleri eline alan o tek adam var ya artık parlamenter sistemin ipini çekecek” diye konuştu.
“Hayatın her alanında insanlığı öğreteceğiz”
Akademisyen aday Sezai Temelli de, “Sözümüz var Gezi’de şehit olanlara, Mezopotamya’ya Kobane’de şehit düşenlere, Soma’da ölenlere, şu an tutsak olan yoldaşlarımıza söz verdik hep beraber bu barajı yıkacağız” dedi. “Onlar İstanbul’u fethe yönelirken biz emeklerimizle yürekleri fethettik. Bunlara hayatın her alanında insanlığı öğreteceğiz. Sevgili Kibar Feyzolar bu Faşo Ağa düzenini değiştireceğiz ve biz kazanacağız” diyen HDP İstanbul Milletvekili ve İstanbul adayı Levent Tüzel de, “Geleceğimizi kazanacağız” dedi.
“Bu resim barajları yıktığımızın resmidir”
Ardından konuşan İstanbul milletvekilli adayı Pervin Buldan ise “Bu resim barajları yıktığımızın resmidir, halkların elle vererek birlik ve beraberliğin göstergesi, barış sürecine sahip çıktığımızın resmidir. 7 Haziran’da sultanlığa, başkanlığa karşı ele ele vermeye hazır mısınız? Şimdiden korksunlar bizden. 1 kilometre ötede AKP’nin mitingini yapan Erdoğan korksun bizden. Bugün milyonlar Kazlıçeşme’ye aktıysa devlet, AKP, iktidar bundan korksun biz geliyoruz” ifadelerini kullandı.
hdp-istanbul-mitingi-kazlicesme-30-mayis-2015 (41)
Daha sonra HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve HDP Antep Milletvekili adayı Celal Doğan alanı dolduran yüz binlere seslendi.
Mitingde, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay ve ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy da protokolde yer aldı.
“Seçim sadece HDP’nin barajı aşıp aşmaması meselesi değildir”
HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş ise Başak Demirtaş ile birlikte alandakileri selamladı. Konuşmasında önemli bir dönemde ve tarihi bir kavşakta seçime hazırlandıklarını dile getiren Demirtaş, “Seçim sadece HDP’nin barajı aşıp aşmaması meselesi değildir. Türkiye’de hep birlikte bir birbirimizden korkmadan devletten korkmadan kendi ülkemizde barışın yaratılacağı bir seçimdir” diye konuştu.
hdp-istanbul-mitingi-kazlicesme-30-mayis-2015 (43)
HDP’nin çoğulcu bir demokrasiyi görünür hale getirdiğini ifade eden Demirtaş, tüm renklerin Kazlıçeşme’de buluştuğunu söyleyerek, “Bütün Türkiye Kazlıçeşme gibi olsun, tüm Türkiye’de bayram olsun istiyoruz. Öylesine çirkin bir politikayla Türkiye’yi kutuplaştırdılar ki birbirimize selam vermemizi istemediler. Ama biz varız. Biz bütün renkleri görünür kılacağız dedik. Birbirimizin yaşam tarzına sahip çıkarak, çoğulcu demokrasiyi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. “Bizler yaralılar ülkesiyiz. O nedenle birbirimizin yaralarını dokunalım ve yaralarına merhem olmak istedik ve HDP işte o merhemin adıdır” diyen Demirtaş, Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde kendilerine sürekli, “Neden parti olarak seçimlere girmiyorsunuz?” diye sorduğunu hatırlatarak, şimdi neden kendisinin HDP’ye saldırdığını sordu.
“HDP’ye gönül vermek bunların nazarında vatan hainliğidir”
Erdoğan’ın Yenikapı’daki “Fetih” mitingine atıfta bulunan Demirtaş, şunları söyledi:
Şu saatlerde Yenikapı’da bir araya gelecek olan halk bizim düşmanımız değil, 8 Haziran’da da beraber yaşayacağız. Onların, bunu söyleyecek yürekleri var mı? HDP’ye gönül vermek bunların nazarında vatan hainliğidir. Bizler HDP olarak ortaya koyduğumuz siyaseti başarıyla götürmemiş olsaydık Türkiye’de her gün kan dökülen bir seçim yaşanacaktı. Buna izin vermedik.
“Çözüm süreci HDP’nin başarısıyla kalıcı hale gelecek”
“8 Haziran’a barışın güneşini bu ülkenin kara bulut semalarında inşa ederek başlayacağız” diyerek sözlerine devam eden Demirtaş, şöyle dedi:
En çok da acı çekmiş anneler barışı hak ediyor. HDP’nin başarısı demek barışın başarısı demektir. Çözüm sürecinin garantisi de HDP’nin başarısıyla kalıcı hale gelecek. 7 Haziran akşamı barış seven herkese zaferi armağan edeceğiz. İstanbul ‘Ben varım’ demişse, ayağa kalkmışsa yıkılmıştır o barajlar.
“Biz artık ülkeyi yönetebilecek duruma geldik”
HDP’nin parlamentoya girmesinin aynı zamanda Ortadoğu’da da barışın garantisi anlamına geldiğini dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:
IŞİD barbarlığının tüm insanlığı tehdit ettiği bir dönemde bizler parlamentoda olursak o parlamento artık savaş kararı alamayacak. Biz artık ülkeyi yönetebilecek duruma geldik. Arkamızda büyük bir halk desteğiyle yönetmeye hazırız. Bizler, barajı tarumar ederek diğer partilerin de önünü açacağız. Sizler HDP’de buluştukça Türkiye’nin bütün halkları o parlamentoda olacak. Bu parlamento artık renkli, bir çiçek bahçesi olacak. HDP’nin varlığı parlamentoda güllerin açması demektir.
“7 Haziran’da kabus bitecek rüyalarımız gerçek olacak”
hdp-istanbul-mitingi-kazlicesme-30-mayis-2015 (44)
“Kadınların parlamentoda sesi gür çıksın istiyorsanız onun tek adresi HDP’dir. HDP’nin kadınları ülkeyi yönetecek. Bir HDP’li kadın eş başbakan istemiyor musunuz?” diyerek konuşmasına devam eden Demirtaş, işçilere, esnafa ve gençlere de seslendi. Demirtaş, “Yaşadıklarımız birer kabus olabilir, ama 7 Haziran’da HDP barajı aşmışa kabus bitecek rüyalarımız gerçek olacak. O nedenle biz Meclis’te olacağız” dedi. AKP’nin her yerde “HDP’ye oy vermeyin” diye propaganda yaptığını söyleyen Demirtaş, “Bu iktidar ve güç zehirlenmesi yaşayanları durdurmak istiyorsanız bu HDP’dir. Oyunuz HDP’den yana olursa korkmanız gerek yok. Artık bu çılgınları durduracak akıllılar olacak parlamentoda. Üstelik biz özgürlükçü bir anayasayla yeni gıcır gıcır bir anayasa yapacağız. Kenan Evren gitti arkasından da anayasasını göndermek istiyor musunuz?” şeklinde konuştu.
“Bugün ne diyorsak 8 Haziran’da da aynısını söyleyeceğiz”
8 Haziran’dan itibaren halkların zararına olan hiçbir projenin içinde olmadıklarını ve olmayacaklarını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:
Başka kirli bezlerde bizimi tarağımız olamaz. Bizi kirli projelerle sunanlar kendilerine baksınlar. Bunlara verilecek ders onları dinlememektir. Kulağınızı HDP’ye açın. HDP’nin çalışanları ne diyorsa inanın. Bugün ne söylüyorsa 8 Haziran’da da aynısını söyleyecekler.
Yurtdışındaki seçmene çağrı
Gençlere, “Gençlerin partisi gençlerin omuzlarıyla parlamentoya taşınırsa Türkiye o zaman kurtulmuş olur” diye seslenen Demirtaş, yurtdışındaki seçmenlere sandığa gitme çağrısı yaparak, “Henüz kullanmadığınız bir oy Türkiye’nin kaderini değiştirecek. Gidin oyunuzu HDP’ye verin” dedi.
“Çılgın projeleri olanlara değil akıllı projeleri olanları destekleyin”
Bundan sonraki süreçte İstanbul’un milletvekili olacağını hatırlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Biz karşımıza demokratik bir cumhuriyeti koymuşsak değişimden korkmayalım. İşte HDP, Türkiye’yi değiştire değiştire ilerliyor. İstanbul’u İstanbul yaparak yürüyor. İstanbul tıpkı küçük Türkiye. Ve bizler yaşadığımız çevreyi koruyarak doğamıza sahip çıkarak değişim yaşayacağız. Evde, okulda, fabrikada, demokrasi olarak değişim yaşayacağız. Çılgın projesi olanlara değil akıllı projeleri olanlara destek verin ki İstanbul’u kurtarın. Biz iktidar olursak sizi mahallenizden kovarak değil mahallenizde onurunuzla yaşayacağınızı insani koşulları yaratmak için yerinden dönüşümü yapacağız. İstanbul hazırsa Türkiye hazırdır, Türkiye hazırsa bir HDP olarak değişime hazırız.
“Milyonluk mitingle artık barajlar yıkılmıştır     
Seçimlere son 1 hafta kala HDP’lilerin seferberlik ruhuyla çalışması gerektiğini dile getiren Demirtaş, “Saraylarının camları titriyor. Sizin yürüyüşünüzle titriyor. Bugün Kandilli yanlış deprem alarmı vermiş deprem oluyor diye. Kazlıçeşme inletiyor Kazlıçeşme” diyerek aynı zamanda seçmenlere sandıkları koruma çağrısı yaptı. “Yürüdük direndik, düşmedik, boyun eğmedik. Direndik bugünlere geldik. Yine direnerek devam edeceğiz” diyen Demirtaş, konuşmasını, “Milyonluk mitingle artık barajlar yıkılmıştır” sözleriyle sonlandırdı.
Demirtaş’ın konuşmasının ardından Hakan Vreskala’nın verdiği konserin ardından miting sona erdi.
DİHA, Sendika.Org, Medya

Business News