HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

2 Ocak 1959... KÜBA DEVRİMİ 57 yaşında! (FOTO HABER)

Moncada Baskını Fidel Castro ve arkadaşları, 1952'deki seçimler öncesi darbe yaparak iktidarı ele geçiren diktatör Fulgencio Batista'...


Moncada Baskını
Fidel Castro ve arkadaşları, 1952'deki seçimler öncesi darbe yaparak iktidarı ele geçiren diktatör Fulgencio Batista'yı devirmek için 26 Temmuz 1953 günü Moncada Kışlası'na bir baskın düzenledi. Girişim başarısız oldu ve tutuklandılar.

1 Kasım, 1954
Batista Başkan Olarak "Seçildi"

Üniversiteleri, basını ve kongreyi denetimi altına alıp, ekonominin çöküntü içinde olmasından yararlanarak büyük miktarda parayı zimmetine geçirdi. Küba'yı ABD'nin içki, kumar ve fuhuş merkezi haline getirmeye çabaladı.

15 Mayıs, 1955
Fidel ve Moncada Mahkumları Serbest Bırakıldı

Batista halkın tepkisini yumuşatmak için cezayı sürgüne dönüştürmek zorunda kalınca, Fidel ve Raúl cuntayı devirmek üzere bir gün geri döneceklerine söz vererek Meksika'ya giderken, bu sürgün dönemini isyana hazırlık dönemi olarak tarif ettiler.

1 Haziran, 1956
Castro Kardeşler ve Ernesto Che Guevara Meksika'da tutuklandı

Haziran ayı içerisinde Castro ve arkadaşları, Küba Devrimi için toplanan gönüllü savaşçılara askeri ve ideolojik eğitim vererek hazırlıkları sürdürdükleri Meksika'da tutuklandılar. Tutukluluk fazla uzun sürmedi ve Temmuz ayında serbest bırakıldılar.

2 Aralık, 1956
Granma Yatı Küba'ya vardı

Devrimciler 25 Kasım 1956 tarihinde seksen iki kişilik bir grupla, adı Granma olan bir tekne kiralayarak Küba'ya doğru yola çıktı. Grubun gelişinin istihbaratını alan Batista askerleri ile çatışma yaşandı. Çok az kişinin kurtulduğu bu çatışmada 26 Temmuz Hareketi ikinci yenilgisini aldı, ancak kararlı devrimciler yılmadılar.

17 Ocak, 1957
La Plata Saldırısı

Sabaha karşı 02.40'ta Fidel'in önderliğinde 22 gerilla, La Plata'daki Deniz Kuvvetleri'ne ait bir kışlaya başarılı bir saldırı düzenledi ve Küba devrimi ilk muharebesini kazandı

17 Şubat, 1957
Gazeteci Herbert Matthews Sierra Maestra'ya Geldi

New York Times gazetesi muhabiri H.I. Matthews gerilla grubuna ulaştı ve Fidel'le Batı basınında çıkan ilk röportaj yapıldı.

13 Mart, 1957
Başarısız Bir Suikast Girişimi

Üniversite Öğrencileri Federasyonu Başkanı (FEU) José Antonio Echeverría’nın liderliğindeki öğrenciler 1957’de, Fulgencio Batista’yı devirmek için devlet başkanlığı sarayına bir baskın düzenledi. Sonrasında yerel Radio Reloj istasyonunu ele geçiren öğrenciler, Batista’nın öldüğünü duyurdular. Echeverría ise bundan birkaç dakika sonra polis tarafından vurularak öldürüldü.

28 Mayıs, 1957
El Uvero Savaşı

26 Temmuz örgütüne bağlı devrimciler ve Frank Pais yönetimindeki milisler gündüz vakti El Uvero kışlasına başarılı bir saldırı düzenlediler. Bu saldırı hem gerillanın moralini yükseltti hem de silah ve mühimmat açısından devrimcilerin elini kuvvetlendirdi.

30 Temmuz, 1957
Frank País Öldürüldü

30 Haziran 1957 günü yine bir devrimci olan küçük kardeşi Josué País, Santiago polisi tarafından öldürülür. Temmuz ayı boyunca polis sistematik olarak onu, 26 Temmuz Hareketi'nin Santiago de Cuba'daki kent ayağının sorumlusu olan Frank País'i arar. 30 Temmuz günü Raúl Pujol ile birlikte saklandıkları evde polis tarafından kuşatılırlar. Kaçmaya çalışırken yakalanan devrimciler, kentin dış mahallelerinden birisine götürülerek infaz edilir. Ölüm haberinin duyulması üzerine cenaze töreni 26 Temmuz Hareketi'nin gövde gösterisi şeklinde geçecek, işçiler kentte genel grev ilan edeceklerdir.

14 Aralık, 1957
26 Temmuz Örgütü Büyüyor

Çarpışmalarda Batista ordusu 170 kayıp verdi. Castro'nun asi ordusundaki gerilla sayısı 300'e ulaştı.

20 Şubat, 1958
Escambray Cephesi Açıldı

13 Mart Hareketinden Faure Chomon ve Victor Bordon öncülüğünde Escambray Cephesi açıldı. Castro bu cepheye William Morgan ve Che Guevara'yı gönderdi.

24 Şubat, 1958
Radio Rebelde Yayına Başladı

24 Şubat 1958 tarihinde Che’nin yönetimi altında yayına başlayan Radio Rebelde sayesinde Batista’nın kontrolündeki bölgelere de propaganda yapılması devrimci harekete katılanların sayısının artmasını sağladı.

27 Şubat, 1958
Raul Castro Komutasında İkinci Cephe Açıldı

1958 yılı başından beri Batista ordusu içinde huzursuzluklar artıyordu. Sierra Maestra'da orduyu bozgundan bozguna uğratarak, yaylaları ele geçiren Camilo Cienfuegos bütün kamuoyunun ilgisini çekiyor; Oriente bölgesine ait dağlık Sierra Cristal’de Raúl Castro’nun yönetiminde ikinci bir cephe açılıyordu. Batista ordusunun bitmek tükenmek bilmeyen hava akınlarına direnen yöre halkı Raúl Castro’nun yönetimi altında İkinci Cephe'de örgütleniyordu

9 Nisan, 1958
Genel Grev

Kübalı devrimcilerin üçüncü yenilgisi, devrimden birkaç ay önce, 9 Nisan 1958’de alınan genel grev kararının uygulanması sırasında gerçekleşir. Kent kadroları genel grevi zafere giden yol olarak değerlendirirken, 26 Temmuz Hareketi kuşkuları olmakla birlikte genel grev önerisini kabul eder. Pek çok sendikacı, aydın ve devrimcinin ölümüyle sonuçlanan grev günü sonrasında kırsala yapılacak olan kadro ve silah yardımı için ciddi bir sıkıntı oluşur. Hareketin önderliğinin Sierra Maestra’da yenilgiden yaklaşık bir ay sonra yaptığı toplantıda yapılan özeleştirinin (Halkçı Sosyalist Parti’nin işçiler arasındaki örgütlülüğüne yeterince önem vermemek, kentte silahlı çatışmanın güçlüklerini değerlendirememek…) ardından kent milisleri dahil tüm kuvvetlerin Fidel’e bağlanmasına karar verilir.

31 Mayıs, 1958
Batista'nın Karşı Harekatı Başarısız Oldu

Batista ordusunca başlatılan Verano Operasyonu ile dağlara güçlü bir taarruz başladı. Batista ordusu yaklaşık 10.000 kişilik bir kuvvet ile devrimcilerin üzerine yürüdü. Ancak operasyon devrimcilerce püskürtüldü. Bu zafer, Küba'da gerillalarla Batista güçleri arasındaki savaşın askeri olarak dönüm noktası sayılır.

11 Temmuz, 1958
La Plata (Jigue) Savaşı

11 Temmuz'dan 21 Temmuz'a kadar süren La Plata Muharebesi’nde Castro’nun güçleri 240 askeri esir alırken sadece 3 kişi kaybetti. 29 Temmuz'da General Cantillo’nun tuzağına düşen Castro ve savaşçıları yaklaşık 70 kişiyi yitirdi. Castro 1 Ağustos'ta geçici ateşkes önerdi ve Cantillo kabul etti. Pazarlıklar sürerken Castro savaşçılarını tekrar dağlara taşıdı ve operasyonu en az kayıpla bitirdi. Verano Operasyonu Batista hükümeti için başarısızlıkla sonuçlandı.

3 Kasım, 1958
Başkanlık Seçimleri Boykot Edildi

Rejimi konsolide etmek için yapılan başkanlık seçimleri Fidel Castro'nun çağrısı ile halk tarafından boykot edildi.

30 Kasım, 1958
Devrimciler Oriente Eyaletini Kontrol Altında Aldı

Başarısız Verano Operasyonu sonrasında karşı saldırıya geçen devrim güçleri Oriente eyaletini ele geçirdi.

28 Aralık, 1958
Che Guevara ve Birliği Santa Clara'yı Ele Geçirdi

Şehre halkın coşkulu karşılamalarıyla ulaşan devrim güçleri, şehirde bulunan Albay Casillas'a yardım amacıyla gönderilen zırhlı trene saldırdı. Tarım fakültesinden alınan iş makinalarıyla rayları bozan gerillalar hareketsiz bıraktıkları zırhlı treni ele geçirerek içerideki 350 subay ve askeri esir aldı. Trendeki çok miktarda cephane de gerillanın eline geçti. Kazanılan zafer Radio Rebelde aracılığıyla tüm ülkeye duyuruldu ve Batista'nın kaçış süreci başladı.

30 Aralık, 1958
Yaguajay Kahramanı

Sierra Maestra'daki ilk günlerden beri kahramanlığı dilden dile dolaşan Camilo Cienfuegos komutasındaki devrimci güçler Yaguajay'ı ele geçirdi. Devrimciler şehirde direnen Batista ordusuna bağlı birlikleri kendi ürettikleri tank ile alt etti ve bu savaş sonrasında Camilo, "Yaguajay Kahramanı" olarak anılmaya başlandı.

1 Ocak, 1959
Batista Küba'yı Terk Etti

Batista 1958 sonbaharında Fidel Castro öncülüğündeki devrimci güçlerin başlattığı saldırıya yenik düşerek devrildi ve 1 Ocak 1959'da ailesiyle birlikte Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı. Portekiz'e bağlı Madeira Adaları sürgüne, oradan da Lizbon yakınlarındaki Estoril'e gönderildi. İspanya'da Marbella yakınındaki, Guadalmina'da, 6 Ağustos 1973 tarihinde bir kalp krizi sonucu öldü.

2 Ocak, 1959
Che ve Camilo Cienfuegos Havana'ya Ulaştı

Batista'nın kaçışını takiben Che Guevara ve Camilo Cienfuegos'a bağlı kollar Havana'ya girdi

8 Ocak, 1959
Fidel Castro Havana'ya Ulaştı


Fidel Castro Devrim Hükümeti kurdu ve Havana'ya ulaştı (SOL.ORG)






















Business News