HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ethem’in katledildiği yerde Ankaralılar haykırdı: ‘Katil Erdoğan’

Haziran İsyanı’nda AKP’nin katil polisi tarafından katledilen Ethem Sarısülük vurulduğu yerde yüzlerce kişi tarafından anıldı. Faşizme kar...

Haziran İsyanı’nda AKP’nin katil polisi tarafından katledilen Ethem Sarısülük vurulduğu yerde yüzlerce kişi tarafından anıldı. Faşizme karşı mücadele edeceği vurgulanırken, sloganlar ‘Katil Erdoğan’ dedi

Haziran İsyanı’ında Ankara Güvenpark’ta polis Ahmet Şahbaz tarafından katledilen Ethem Sarısülük için vurulduğu yerde anma gerçekleştirildi. Ethem’in ailesi ve Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Gezi Direnişi’nin ve Ethem’in katledilişinin 3. yılında, “Ethem yoldaş ölümsüzdür” derken, sık sık “Hırsız, katil Erdoğan” sloganlarıyla katilin adını haykırdı.
ankara-ethem-anmasi-1haziran2016-6
Halkevleri Konur Sokak’tan Ethem’in vurulduğu yere yürüyüş gerçekleştirdi. “Katil Erdoğan” sloganı çevreden alkış alırken, Haziran İsyanı’nda hayatını kaybedenlerle birlikte, “Metin Lokumcu ölümsüzdür” denildi.
Ethem’in katlediliği saat 17.37’de başlayan anmada devrim ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Haziran İsyanı’nda hayatını kaybedenlerin ismi okunarak, “Yaşıyor” denildi.
‘Katil Tayyip hepimizi yaktı’
ankara-ethem-anmasi-1haziran2016-9
Ethem’in vurulduğu yere annesi Sayfi Sarısülük ve abisi Mustafa Sarısülük çiçekler bırakırken anne Sarısülük konuşmasında, “Hepiniz bizim evladımızsınız. Hepiniz Ethem’siniz. Ben dün İstanbul’daydım. O çocuklarımıza da aynı böyle konuştum. Bugün de ben burada oğlumun yanındayım. Ama 3 yıl oldu unutulmuyor, bağrımız yanıyor. Katil Tayyip hepimizi böyle yaktı. Hiç diyecek bir kelime bulamıyorum. Ben oğlumun her yerlerini, tenini, elini özledim. Hepinize çok teşekkür ederim” dedi.
“Bu sokaklar yine Ethem’in cesaretiyle ışıyacak”
ankara-ethem-anmasi-1haziran2016-4
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan basın açıklamasında Haziran İsyanı’ndan bugüne katliamların, sömürünün, baskıların yaşandığı süreç anlatıldı. Haziran’ın tüm toplumu özgürleştiren temiz bir hava olduğu ve şimdi yaşanan sürecin toplumu nefessiz bıraktığı belirtilerek şunlar söylendi:
Bizi nefessiz bırakan, boğan bir cendereye dönüşen o kadar çok şey var ki… Her biri yeni Haziran’ların tarihsel bir zorunluluğa dönüştüğünü hatırlatıyor” denildi.
Haziran İsyanı, başka bir dünya özlemini sokak sokak, barikat barikat dile getiren bir direnişti. Direniş içerisinde toprağa düşen gençlerimiz ise başka bir dünya özleminin ve iradesinin sembolü oldular.
Şimdi o günlerden daha karanlık bir tabloya boğulmak isteniyoruz. Fakat biliyoruz ki en karanlık anlardan fışkırır hayatın aydınlığı, renkleri. Şimdi Haziran’daki o anlamları kana kana içmeye, çoğaltmaya dün olduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.
Bizde bu güç var ve bu sokaklar yine Ethem’lerin cesareti, tutukusu ve aydınlık yürekleriyle ışıyacak.
‘İsyanın karşısında faşizm katili serbest bırakarak mesaj verdi’
ankara-ethem-anmasi-1haziran2016-2
Açıklamanın ardından konuşan Ethem’in avukatı Kazım Bayraktar, “Ethem Sarısülük komünst, devrimci genç bir işçiydi. Ezilen halkların, köleleştirilen işçi sınıfının, kadınların, gençlerin, doğanın faşizme karşı birikmiş öfkesini benliğinde taşıyarak bu noktaya kadar geldi. Ve burada halkların, isyanın önünde yer alan Ethem Sarısülük alçakça bir saldırıya uğradı” dedi.
Ethem’in katili polis Şahbaz’ın tutuklanmamasının isyanın karşısında faşizmin bir tavrı olduğunu belirten Bayraktar şunları söyledi:
Saldırı çok açık bir şekilde yapıldı. Bütün dünya gördü, hepimiz gördük. Ama faşizmin savcısı, polisi, mahkemeleri görmedi. Aslında bugün bu Haziran günlerinde Ethem’in katilinin tutuklanmaması, isyana karşı faşizmin korkuyla uyguladığı politik bir tavırdır. Polisi kollamak zorundaydı. Bu isyanın karşısında kullanabileceği tek güç olan polisi kollamak, bütün polis teşkilatına şu mesajı vermek zorundaydı: ‘Ne yaparsanız yapın, arkanızdayım. Hatta tutuklanmayacaksınız. Asla cezalandırılmayacaksınız.’ Bu daha sonra defalarca hükümet sözcüleri, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından tekrarlandı. O günlerde Ethem’in katilinin serbest dolaşması bir mesajdı. Ancak hep birlikte verdiğimiz mücadelenin sonunda mahkeme katili tutuklamak, cezalandırmak zorunda kaldı. İşlediği cinayete göre en hafif cezayı alsa bile, hepimizin birlikte mücadelesi onları buna mecbur bıraktı.
‘Faşizme karşı en geniş mücadeleyi vereceğiz’
7 Haziran sonrasındaki yeni faşist saldırı sürecinde Ethem’in katilinin bakanlık ve hakimler işbirliğiyle cezaevinden çıkarıldığını belirten Bayraktar şunları söyledi:
Biliyorsunuz 7 Haziran seçimleri iptal edildi. O süreçten itibaren Türkiye’de yeni bir faşist saldırı süreci başlatıldı. Bu saldırı sürecinde Ethem’in katilinin tutukluluğunun devam edip etmeyeceği siyasal açıdan gündeme geldi. Temmuz ayında tutukluluğun devamına karar veren mahkeme, ağustos ayında tahliyesine karar verdi. İtiraz ettik ama itirazlarımız reddedildi. Geldiğimiz aşamada şunu da gördük ki, bugün yaşadığımız faşizm süreci 12 Eylül’ün asgari kurallarına dahi sahip değil. Mahkeme Ethem Sarısülük’ün katiline tahliye kararı vermedi aslında. Onu cezaevinden kaçırmayı organize etti. Bu katil cezaevinden üç hakimin, cezaevi yönetiminin ve Adalet Bakanlığı’nın işbirliğiyle cezaevinden kaçırıldı. Elbette bir gün hesabını soracağız.
Faşizme karşı en geniş birliktelikle mücadele etmek gerektiğini belirten Bayraktar, “Bu topraklarda çok faşizm gördük askeri, sivil. Ancak faşizmin bu kadar çirkefine de tanık olmamıştık. Demek ki tanık olacağız, demek ki ona uygun duruş sergileyeceğiz. Demek ki faşizme karşı en geniş birlikteliği sağlayarak mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından anma Ethem için söylenen şarkılarla son buldu.
ankara-ethem-anmasi-1haziran2016-1
Sendika.Org/ Ankara

Business News